Egy Kft vásárolhat készpénzért lakást?
Egy ismerősöm eladja a lakását, a vételár 37 M forint.
A vevő egy Kft és a cég tulajdonosa ragaszkodik a készpénzes fizetéshez. Nem tudjuk miért.
Ez szabályos? Én úgy hallottam, hogy a cégek csak utalhatnak ilyen nagy összegeket, mert a hatóságok ellenőrzik a pénzmozgásokat a cégek között.
"Én úgy hallottam, hogy a cégek csak utalhatnak ilyen nagy összegeket"
Ilyesmiket nem kell meghallani, ugyanis semmi nem tiltja.
Most gondolj bele, ha az eladó ragaszkodik a készpénzhez, mert nincs bankszámlája, vagy egyéb okból kifolyólag. Akkor megáll az élet? Nem fog megállni...
Csak a bankszámla nyitására kötelezettek között van készpénz forgalmi limit:
"114. §
(3) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést."
2017. évi CL. törvény
az adózás rendjéről
A magas kp. mozgást azért "üldözik" világszerte, mert ez az egyik legbiztosabb jele az illegális bizniszelésnek.
Szóval nem tiltja semmi, de a NAV figyelmét fel fogja kelteni.
A vevőt be fogja jelenteni a bank egy ekkora kp befizetés okán,de hátránya nem lesz ebből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!