Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egy Kft vásárolhat készpénzért...

Egy Kft vásárolhat készpénzért lakást?

Figyelt kérdés

Egy ismerősöm eladja a lakását, a vételár 37 M forint.

A vevő egy Kft és a cég tulajdonosa ragaszkodik a készpénzes fizetéshez. Nem tudjuk miért.

Ez szabályos? Én úgy hallottam, hogy a cégek csak utalhatnak ilyen nagy összegeket, mert a hatóságok ellenőrzik a pénzmozgásokat a cégek között.

2021. márc. 21. 22:26
 1/8 A kérdező kommentje:
Elnézést elírtam. A pénzmozgás nem a cégek között lenne, hanem az eladó magánszemély a vevő pedig cég.
2021. márc. 21. 22:27
 2/8 anonim ***** válasza:
77%
Semmi sem tiltja. A cégek is üzletelhetnek készpénzzel. Vannak bizonyos feltételek, amikor egy úgynevezett 40-es nyomtatványon jelezni kell a nav felé a kp mozgást, de ennyi.
2021. márc. 21. 22:46
 3/8 anonim ***** válasza:
77%
Elvileg semmi nem tiltja. Az eladó részéről nem is modosit semmit. Bekülditek a bankba hogy rakja számlátokra a pénzt.
2021. márc. 21. 23:46
 4/8 anonim ***** válasza:
41%

"Én úgy hallottam, hogy a cégek csak utalhatnak ilyen nagy összegeket"

Ilyesmiket nem kell meghallani, ugyanis semmi nem tiltja.

Most gondolj bele, ha az eladó ragaszkodik a készpénzhez, mert nincs bankszámlája, vagy egyéb okból kifolyólag. Akkor megáll az élet? Nem fog megállni...

2021. márc. 22. 05:27
 5/8 anonim ***** válasza:
65%

Csak a bankszámla nyitására kötelezettek között van készpénz forgalmi limit:

"114. §

(3) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést."

2017. évi CL. törvény

az adózás rendjéről

2021. márc. 22. 08:18
 6/8 anonim ***** válasza:
25%

A magas kp. mozgást azért "üldözik" világszerte, mert ez az egyik legbiztosabb jele az illegális bizniszelésnek.

Szóval nem tiltja semmi, de a NAV figyelmét fel fogja kelteni.

A vevőt be fogja jelenteni a bank egy ekkora kp befizetés okán,de hátránya nem lesz ebből.

2021. márc. 22. 09:43
 7/8 anonim ***** válasza:
#5 - ez annyiban igaz, hogy 1,5 millióig nem kell jelenteni. Felette is lehet kp-zni, csak be kell jelenteni. Magánszemélynél meg 2 milliós korlát van bizonyos esetekben. De az sem korlát igazából, csak felette jelenteni kell.
2021. márc. 22. 10:03
 8/8 anonim ***** válasza:
21%
Milyen furcsák az emberek. A 4-es válaszoló semmivel sem mondott mást, mint a többi, mégsem találták értékelhetőnek a válaszát. :)
2021. márc. 23. 04:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!