Mi a véleményetek Végel Tamásról, a Végel Naplója névadójáról?
Mint személy nem ismerem, de visszatérő vásárlói vagyunk a játékboltjában. Nekem csak utóbb derült ki, hogy ő hozzá tartozik. A Végel Naplója, kezdetben szerintem hiánypótló dolog volt, ahol végre nem csak a pozitív oldala kerül említésre egy vállalkozásnak, hanem objektívebben tudott beszélni nehézségekről is. Azonban utóbbi időben ettől kezd eltérni és a cégei valós teljesítménye alapján ellentmondásossá válni a külső PR-ja épp amiatt, mert csak a pozitívumok jönnek elő, holott van bőven nehézsége vele. Túl van tolva az Étkezzjól, pláne knowhowról, meg franchiseról még nagyon korai lenne beszélni,- amíg önmagát sem tudja reprodukálni az 1 db egysége és állandó fizetési nehézségekkel, fluktuációval küzd, ami meg már rányomja a bélyegét a Rajzfilmjátékokra is. Néhány felvetésében, bejegyzésében és az arra adott-kapott kommentekben is megmutatkozik, hogy olyan területen próbálkozik maradandót alkotni, ahol a neki a szakmai alapok is hiányoznak.
Ettől függetlenül ügyesen megcsinálta a Rajzfilmjátékokat, azt kellett volna szerintem inkább csak tovább erősíteni - ott már lehet hogy életképesebb és hitelesebb lett volna egy franchise, pláne hogy a mintájára egye többen fedezték fel maguknak ezt a piacot -, nem egy teljes idegen területre átevezni és legyengíteni a meglévő eredményeket is végrehajtások sora alá vonva mindkét cégét -, ami mellé már további plusz tev. körök is kellenek és a marketing tanácsadástól, az előadásokig és az edzési közösségig mindenből pénzt kicsikarni. Ami meg kontraproduktívan hat egy esetleges franchise megítélésére, azon felül is, amit a kft eredményessége mutat.
Kissé ellentmondásos személyiségnek tartom. Nem vitatom, hogy jó szándékú, de azért eléggé el van szállva magától. Ha megnézed a cégeinek a pénzügyi eredményét, nem mondanám egy különlegesen sikeres vállalkozónak, mégis úgy viselkedik, mintha egy Steve Jobs vagy Elon Musk lenne. Az üzleti gondolatmenetei nélkülözik az újdonságot - ami nem teljesen sablonos, az inkább butaság -, ettől függetlenül kezdő vállalkozóknak lehet, hogy tud adni egy-két gyakorlati tanácsot, de nem többet, mint egy KKV-kre szakosodott könyvelő/ügyvéd/marketinges.
Szerintem eléggé nehéz iparágakban mozog üzletileg, ha készítenénk egy SWOT analízist a cégeire, nem lenne túl rózsás a kép, főleg nem a mostani gazdasági helyzetben, nem csoda, hogy küszködik. Az előttem szólóval annyiban vitatkoznék, hogy a Rajzfilmjátékokat nem gondolom egy skálázható üzletnek. Ami erőssége van, az a termékkínálat, de ez csak a magyar piacra igaz, nemzetközi szinten nem állja meg a helyét, főleg, hogy volumenét és a fogyasztói árait tekintve biztos vagyok benne, hogy elég kedvezőtlen beszerzési árakkal dolgozik. Ami igazán divatos termék a kategóriájában, az a multik polcain is ott van vagy az Amazonon és egyéb helyeken, ha nemzetközileg nézzük, ami meg niche terméknek számít, azzal nem lehet nagy üzletet építeni. A magyar piacon szerintem lassan eléri a plafont, nemzetközileg pedig a szállítási feltételek és a konkurencia miatt nem tud labdába rúgni (arról nem beszélve, hogy mocskosul drága marketing tekintetében a nemzetközi piacra lépés, óriási zajban, hatalmas kockázattal). További fizikai boltok nyitását sem látom célravezetőnek, rettentően költséges, miközben az egész kereskedelem az online irányba megy. Mindemellett rémálom lehet a várható kereslet előrejelzése egy olyan piacon, amit aktuális divatok mozgatnak, ez látszik is a készletgazdálkodási nehézségein. Ha túlvásárol, akkor áll a pénze a készletben, ha nem vesz eleget, akkor meg nem tud eladni. És itt üt vissza a versenyelőny, a nagy kínálat, mert ehhez nagy készlet kell, olyan dolgokból is, amik kevésbé fogynak, az pedig sok tőke, gondolom emiatt próbál kétségbeesetten befektetőt találni. A pénzügyi beszámolói alapján nem lepődnék meg, ha már most elérte volna azt a szintet, ahol nem tud új készletet beszerezni, mert az eladatlan készletben áll a pénze. Bármilyen ROI excelt szerkeszt - amibe ugye bármit írhat az embert -, én szkeptikus vagyok, ez nem egy befektetésre alkalmas üzlet.
Az Étkezz Jól esetén sem látom rózsásnak a helyzetet, az általános infláció, ezen belül is az élelmiszerek áremelkedése szűkíti ezt a piacot várhatóan. Itt is hatalmas a konkurencia, ráadásul egy munkaerő-intenzív iparágról beszélünk, ami jól látható problémákat okoz számára napi szinten, hiszen állandóan keres munkavállalókat, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben, mikor éttermek zárnak be a képzett munkaerő hiánya miatt, szintén rendkívül nehéz. IT projektekben tapasztalt emberként eléggé megmosolyogtató volt olvasni mikor azzal dicsekedett, hogy egy szoftverfejlesztő cég helyett egy kezdő programozóval ült le létrehozni a franchise alapjául szolgáló rendszerét. Mikor ilyen nagyságrendű projektet a fejlesztési folyamathoz nem értő ember közvetlenül az üzleti életben járatlan programozóval próbál megvalósíttatni, az semmi jóhoz nem szokott vezetni, viszont annál többe tud kerülni a végén. Egy weboldalt még lehet így fejleszteni, de egy ERP-t nem. Szintén fennáll a skálázhatóság problémája - egy újabb egység jókora plusz költség, berendezéseket, munkaerőt is duplikálni kell, tehát a költségek magasak. Persze, ezt fizesse a franchise partner, de mekkora piacra van szükség ami ehhez elegendő bevételt termelhet? Mert jelenleg a kiszállítási terület alapján 2 milliós körüli piacon tevékenykedik, az ország leggazdagabb részén - ilyen koncentrált vásárlóerő nincs máshol az országban, és ehhez mérve itt sem lenyűgözőek a számok. Először egy stabilan és megfelelő mértékben nyereséges cég kéne, de még akkor is erősen kétlem, hogy lenne olyan lokáció még az országban a jelenlegi mellett, ahol a jövedelmező működéshez szükséges volumen elérhető.
Összefoglalva, én alapvetően úgy vagyok vele, hogy főleg az üzletben az eredményei alapján ítélem meg az illetőt, az ő esetében viszont ezek nem éppen kiemelkedők, az az üzletméret, amit felépített kb egy család tisztes megélhetését tudják biztosítani - legjobb esetben. Persze sokan nem jutnak el eddig a szintig sem, nyilvánvalóan tett bele munkát, ugyanakkor üzleti gurunak semmiképpen nem nevezném, ennyi erővel rengeteg boltos vagy étteremtulajdonos oszthatná az észt - akik adott esetben akár már egy házat és/vagy autót is tudtak venni az üzletük által termelt jövedelemből.
Nekem kicsit visszás az is, mikor hangoztatja, hogy pénz és kapcsolatok nélkül jött fel vidékről Budapestre és így építette fel a bizniszét. Nos, azt már megosztotta, hogy pályázati pénzből kezdett, amit persze meg kell pályázni, meg kell ragadni, mint lehetőség, de nullának azért nem mondanám. A kapcsolatokról meg annyit, hogy a FradiBusz által többezren ismerték mire felköltözött. Természetesen ez az ő érdeme, mert sokat dolgozott vele, és le a kalappal, mert ügyesen megszervezte, viszont erős csúsztatás, hogy nem ismert senkit itt. Nyilván próbál népmesei hősnek tűnni, aki egy szál batyuval nekivágott a nagyvárosnak, aztán milliárdos üzletember lesz majd, de azért a valóságtól nem kéne elrugaszkodni.
Az meg, hogy már évekkel ezelőtt, mikor még annyit sem ért el, mint mostanra, már akkor dokumentumfilmet forgatott saját magáról, az a "no comment" kategória, és szerintem elég jól kifejezi azt, hogy az önkultusza mennyivel megelőzi az eredményeit...
Tanácsként annyit mondanék neki, hogy a jelenben nem az elképzelt, hanem az elért eredmények szintjén kéne mozogni, az alázat és a szerénység pedig olyan dolgok, amik nem attól lesznek igazak valakire, ha sokat mondja magáról, hanem ha ennek megfelelően nyilvánul meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!