Kínai csomag- vámkezelés - ezt a határozatot hogy kell értelmezni? Kell is fizetni meg nem is?
Én kitöltöttem a nyomtatványukat, ráírtam, hogy 22 EUR alatti, és így nem kell. erre kaptam ezt a határozatot.
rá írták: "fizetési kötelezettség nélkül"
na de ez most csak a VÁM részére vonatkozik és ettől még ÁFÁ-t kell vagy azt sem?
vagy azt csak tájékoztatéásul írták oda, hogy elvileg annyi lenne az ÁFA, ha elérné a 22 EUR összeget a csomag? tényleg nem értem, valaki világosítson fel lécci. köszönöm
Ezek szerint nem tudtad értelmezni!
Attól hogy kikalkulálják, még nem kell megfuzetni ha értékhatár alatt va !!
“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság.”
VÁM egyébként sem érint téged, az 150EUR felett van, csak ÁFÁT kell fizetned. Ha a fizetendő ÁFA nem éri el a 10 eurót, akkor nem kell megfizetni. Ebből visszaszámolható hogy olyan 37EUR a felső határ, mert ez még 10EUR ÁFA alatt van. Vagyis 22EUR helyett 37EUR-ig ÁFA mentesen tudod behozni az országba.
oké köszi, esetleg tudod a teléjes jogszabályt, ahonnan idéztél?
a másik pedig, hogy igen, a vám része tiszta, hogy nem érint. de amikor beszéltem velük, azt mondták erre a 10 eurós dologra, hogy külön kérelemre azt törlik és nem kell fitzetni, de ha nem kéri az ügyfél "a könnyítést", akkor ők automatikusan kiszabják.
és akkor ezután kaptam ezt a határouzatot, és naná nemtom értelmezni
Hát, pedig ha jogszabályilag nem kellene kiszabniuk, akkor nem kell hogy jelezd feléjük. De végül fizettél?
Egyébként van egy ilyen sablonszöveg, de mint mondtam, ELVILEG nem lenne szükséges:
Tisztelt Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Kicserélő Központ!
A …………………… postai azonosítószámú, …………….. névre szóló ………………… országból rendelt csomag értéke szállítási költséggel együtt ……………., mely összeget a csatoltan megküldött PayPal/ banki igazolással igazolok.
Ez az összeg alatta marad a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény alapján számított vámteher mentességi határnak, mely 2018 februárban jelenleg: 45,69 USD
A hivatkozott jogszabály 162.§. (5) bekezdése kimondja:
“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság.”
A fentiek alapján kérem, hogy a …………………… postai azonosítószámú csomag vámkezelését, vámteher felszámítását mellőzni szíveskedjenek.
Tisztelettel, dátum, aláírás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!