Egyetemisták (alapképzés vége felé járók, mesteresek), mennyi a havi bevételetek, kiadásotok ,mennyit tudtok félretenni? És mire tesztek félre?
1. A szüleim elég szegények, apukám udvaros, anyukám gyári munkás, együtt keresnek kb 300 ezret, de nekem is tudtak adni havi 20-30 ezret, amikor egyetemre jártam. Nyilván mellette még dolgoztam diákmelóban, nyári munkáztam, de valamennyit tudtak adni és ez is nagy segítség volt.
Ahhoz iszonyú mélyszegénységből kell jönni (a szülőknek iszonyú keveset, vagy semmit nem kell keresni (pedig az én szüleim se keresnek sokat)), hogy tényleg semmit ne tudjanak adni a gyereknek.
Ahhoz kell jómódúnak lenni, hogy tudjanak adni a gyereknek havi 80-100 ezret, vagy fizessenek neki egy albérleti szobát.
Nekem mindkét szülôm munkanélküli volt, amikor egyetemre mentem. Utána is sokáig csak az egyikőjüknek volt munkája.
Amúgy a csoporttársaim között csak egy volt, aki kapott otthonról havi 15 ezret. Persze ez vidék, Pestre az jön, akinek a szülei megengedhetik magugnak. Mert egy vudéki albérletet ki lehet nyögni diákmunkából, de egy pestit nem nagyon.
1es voltam.
Most vagyok a mester utolsó félévben, jelenleg sajna nincs munkám, úgyhogy semmennyit.
Szoc.és tanulmányi ösztöndíjjam kb 60 ezer együtt.
Örülök ha nem halok éhen.
4. Lehet lakni kollégiumban is.
Albérlet alatt sem mindegy hogy albérleti szobára gondolsz vagy egy egész lakásra amit a gyereknek bérelnek.
Nem tudom, hogy az én tapasztalatom mennyire releváns, de azért megosztom, hátha valakinek hasznos lesz: én pont munka miatt csúsztam az egyetem befejezésével, passzív féléven is voltam. Most a 6. évemben vagyok (2 passzív félévvel együtt), és tavasszal lesz BSc diplomám (10. aktív félévben).
BME-n tanulok, jelenleg 465.000 a nettóm, ebből kb havi 150-200 ezret teszek félre különböző megtakarításokba (nyugdíj célú megtakarítás, van egy részvényekből álló kisebb megtakarításom, és még egy lakáshitel végtörlesztésére egy harmadik megtakarításom). A többi nagyrészt megélhetésre (étel/ital), ruhákra, könyvekre, szórakozásra, rezsire és hiteltörlesztőre megy el.
Én PhD hallgató vagyok (pszichológia) nettó 190-ből élek, amiből fixen elmegy 50 albira (ennyit keresek kb. munkahelyen, PhD 140 ezer fizut ad). Nem pesti vagyok, de azért írtam le a tapasztalatom, mert jó 10 évig nem fogok többet keresni ennél, hacsak nem megyek el egy cégbe mondjuk HR-esnek de nekem ez sosem volt célom. Úgyhogy szerencsések vagytok, amiért reál beállítottsággal jól tudtok keresni a szakmátokkal.
Én őszintén szeretem a pszichológiát, örülök, hogy ezt válaszottam, de a mai árak mellett olyan kilátástalan sok minden ezzel a fizetéssel. :(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!