Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egyetemisták (alapképzés vége...

Egyetemisták (alapképzés vége felé járók, mesteresek), mennyi a havi bevételetek, kiadásotok ,mennyit tudtok félretenni? És mire tesztek félre?

Figyelt kérdés
Én utolső félévemben járok. ( 7. félév BME) Gyakornokként keresek kb. havi 150-180ezret, ösztöndíjak havi 50-60 körül van és szüleim adni szoktak még havi 20-40 ezret. Kb. 250 ezer a havi bevételem. Kiadások körülbelül 120-160 ezer szokott lenni. ( koli, minőségi kaja,pár buli stb.) Havi 100 körül teszek félre. Egyelőre nem tudom mire gyűjtök.( autó lehet, lakás nagyon távolinak érzem, illetve vállalkozás lehet még a cél) De igazából így is kevésnek érzem a bevételem, és nem érzem úgy hogy nyugodt lenne az életem és költhetném a pénzt. Ti hogy álltok ezzel? 21/f Köszi a válaszokat előre is!

2020. okt. 16. 22:00
 1/10 anonim ***** válasza:
10%
Az egyetem a többségnek nem a spórolásról szól. Gyakornokként se mindenki kap fizetést, és anyu-apu végképp nem ad általában havi apanázst. Illetve kultúr ember nem fogad el.
2020. okt. 16. 22:45
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

1. A szüleim elég szegények, apukám udvaros, anyukám gyári munkás, együtt keresnek kb 300 ezret, de nekem is tudtak adni havi 20-30 ezret, amikor egyetemre jártam. Nyilván mellette még dolgoztam diákmelóban, nyári munkáztam, de valamennyit tudtak adni és ez is nagy segítség volt.

Ahhoz iszonyú mélyszegénységből kell jönni (a szülőknek iszonyú keveset, vagy semmit nem kell keresni (pedig az én szüleim se keresnek sokat)), hogy tényleg semmit ne tudjanak adni a gyereknek.

Ahhoz kell jómódúnak lenni, hogy tudjanak adni a gyereknek havi 80-100 ezret, vagy fizessenek neki egy albérleti szobát.

2020. okt. 17. 01:09
 3/10 anonim ***** válasza:
Ne is költsd a pénzt. Nekem MSc utolsó évemben br.320 volt a fizetésem, amikor végeztem munkahelyet váltottam, ott br.520-al kezdtem. De még ez is vajmi kevés ahhoz hogy seperc alatt saját lakást vehessek.
2020. okt. 17. 05:29
 4/10 anonim ***** válasza:

Nekem mindkét szülôm munkanélküli volt, amikor egyetemre mentem. Utána is sokáig csak az egyikőjüknek volt munkája.

Amúgy a csoporttársaim között csak egy volt, aki kapott otthonról havi 15 ezret. Persze ez vidék, Pestre az jön, akinek a szülei megengedhetik magugnak. Mert egy vudéki albérletet ki lehet nyögni diákmunkából, de egy pestit nem nagyon.

1es voltam.

2020. okt. 17. 09:43
 5/10 anonim válasza:
100%

Most vagyok a mester utolsó félévben, jelenleg sajna nincs munkám, úgyhogy semmennyit.

Szoc.és tanulmányi ösztöndíjjam kb 60 ezer együtt.

Örülök ha nem halok éhen.

2020. okt. 17. 10:21
 6/10 anonim ***** válasza:

4. Lehet lakni kollégiumban is.

Albérlet alatt sem mindegy hogy albérleti szobára gondolsz vagy egy egész lakásra amit a gyereknek bérelnek.

2020. okt. 17. 10:56
 7/10 anonim válasza:
100%

Nem tudom, hogy az én tapasztalatom mennyire releváns, de azért megosztom, hátha valakinek hasznos lesz: én pont munka miatt csúsztam az egyetem befejezésével, passzív féléven is voltam. Most a 6. évemben vagyok (2 passzív félévvel együtt), és tavasszal lesz BSc diplomám (10. aktív félévben).

BME-n tanulok, jelenleg 465.000 a nettóm, ebből kb havi 150-200 ezret teszek félre különböző megtakarításokba (nyugdíj célú megtakarítás, van egy részvényekből álló kisebb megtakarításom, és még egy lakáshitel végtörlesztésére egy harmadik megtakarításom). A többi nagyrészt megélhetésre (étel/ital), ruhákra, könyvekre, szórakozásra, rezsire és hiteltörlesztőre megy el.

2020. okt. 17. 20:45
 8/10 anonim ***** válasza:

Én PhD hallgató vagyok (pszichológia) nettó 190-ből élek, amiből fixen elmegy 50 albira (ennyit keresek kb. munkahelyen, PhD 140 ezer fizut ad). Nem pesti vagyok, de azért írtam le a tapasztalatom, mert jó 10 évig nem fogok többet keresni ennél, hacsak nem megyek el egy cégbe mondjuk HR-esnek de nekem ez sosem volt célom. Úgyhogy szerencsések vagytok, amiért reál beállítottsággal jól tudtok keresni a szakmátokkal.

Én őszintén szeretem a pszichológiát, örülök, hogy ezt válaszottam, de a mai árak mellett olyan kilátástalan sok minden ezzel a fizetéssel. :(

2020. okt. 18. 22:08
 9/10 anonim ***** válasza:
Valahogy meg kellene próbálni redukálni azt kb havi 150 k kiadást mert ez koli mellett rengeteg. Minőségi kaja nem tudom, pontosan mit fed le, nálunk a menza étterem szintű de nagyon hallgatóbarát árakkal ( pl nagy adag cornflakeses rántott csirke hasabbal és egy tányér leves 1500-bol max kijön és minőséget ettem amivel simán kibírom estig, amikor csinálok magamnak a koliban szendvicset vagy elvitelre veszek még menzán egy levest, amit vacsira megeszek. Reggel zabkasat eszem banánnal, almával stb és általában veszek péksütit vagy joghurtot még délelőtt ha nyolctól van előadásom. Kávét egyszer veszek egy nap, kávézóban, ez az amit nem vagyok hajlandó elengedni a spórolás érdekében) A koli mellett még van kiadások pl buszra és havi vonatberletre, illetve sampon és egyéb tisztálkodási dolgokra, a könyveket könyvtárból vettem ki. Októberben 65ezret költöttem és párszor buliztam. Elsősorban nézd meg, hogy hol folyik el a pénz, mert ez rengeteg, és vizsgálod meg, hogy miről tudsz lemondani vagy mit tudsz háttérbe szorítani, hogy ne költs ennyit
2020. okt. 30. 00:26
 10/10 anonim ***** válasza:
Nos igen, ha 120-160-ban csak a "koli, minőségi kaja,pár buli" van benne, az sok. Nekem a koli havi 13ezer volt (BME), közeli kajáldában ettem ahol azért minőségi volt az étel, és a főétel 800-900 volt, reggeli vacsora meg kisbolti felvágott+kenyérből megoldva, tisztálkodási szer párezer havonta, könyvet egyáltalán nem vettem. Bérlet havi 8000 (MÁV+BKK). Illetve hétvégén azért hazamentem, és otthon kajáltam. Így havi max. 60-ból simán kijöttem.
2020. okt. 30. 07:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!