Mit csináljak? Érdemes már most beadnom a kérelmet vagy csak később?
07.13-án álláskeresési járadékot igényeltem. A napokban meg is kaptam a papírt, hogy megkapom 72 napig és nyilván ugye az összeget. De közben 07.17-én dolgozni kezdtem 6 órás bejelentéssel. Internetes oldalakon olvastam, hogy kérhetem a fennmaradó időre a pénz 80%-át. De ez külön ügyintézéssel jár. Van ahol nem írta, hogy mennyi időn belül kell kérvényezni, van ahol 30 napot írt, van ahol pedig semmit. Mikor kéne elindítanom az ügyintézést? Érdemes megvárnom a hónap elejét? Mert elvileg 13-17-ig kötelességük kifizetni a pénzt. Illetve ha mégsem kérném a maradékot akkor van-e valami kötelezettségem a munkaügyi központ felé?
A segítséget előre is köszönöm!
Ez a hivatalos:
"Abban az esetben, ha az álláskeresési járadékban részesülő álláskereső a járadék folyósítási
idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú teljes vagy legalább napi négy óra
munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt létesít, akkor kérelmére a folyósítási időből még
fennmaradó időtartamra járó juttatás meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni a
folyósítási idő letelte után, amennyiben a munkaviszony folyamatosan fennáll. A kérelmet az
álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a
juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni.
• Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy az álláskeresési járadék folyósítási
idejének kimerítését megelőzően nem a lakó- vagy tartózkodási helyén létesít határozatlan
időtartamú teljes, vagy legalább napi négy óra munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt, az
előző pontban részletezett mértékű juttatást a részére – kérelmére – egy összegben a kereső
tevékenységre vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését követő legközelebbi számfejtés
alkalmával kell kifizetni.
Az egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének
80 százaléka. Nem igényelhető a juttatás, ha az álláskereső az álláskeresési járadék folyósítása alatt
ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amellyel az álláskeresési járadék megállapítását
megelőzően utoljára munkaviszonyban állt. "
KIEMELEM:
A kérelmet az
álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani...
Neked 2020. 07. 16-ig jár az ellátás. Innentől van 30 napod, hogy igényeld az igénybe nem vett rész 80 %-át egy összegben kifizetni, ha a fenti feltételeknek megfelel a mostani foglalkoztatásod.
" Illetve ha mégsem kérném a maradékot akkor van-e valami kötelezettségem a munkaügyi központ felé?"
Igen, a mostani foglalkoztatásodat be kell jelentened, hogy ne folyósítsák jogosulatlanul arra az időre az ellátást.
A megmaradt ellátás 80 %-ának kérése független attól, hogy fizettek már ellátást vagy sem. Ami jár, azt megkapod. Azért, hogy ne veszítsd el a 80 %-os történetet, időben (30 napon belül) intézkedj, mert egyébként lemaradsz róla.
És ezt hogy kell igényelni? Ugyanebben a cipőben járok. Nekem július 12-én ért véget az ellátás, augusztus 3-ig járt volna a járadék, de július 13-átol dolgozom, és ezt be is jelentettem elektronikusan.
A határozat is megjott, hogy július 12-ig járt az álláskeresési járadék.
Július 13 es augusztus 3 közötti időszakra járó 80 % nekem is jár, de ezt hol és hogyan kell igényelni? Ezt nem írja a hatarozat.
Köszönöm szépen ha valaki tud ebben segíteni.
Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok:
• Kérelem
• Munkáltatói igazolás
• Munkaszerződés
Az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a folyósítási időből még fennmaradó időtartamig (az álláskeresési járadék kimerítéséig) folyamatosan munkaviszonyban álljon és ezt a munkáltató igazolja (a határozatlan időre szóló munkaszerződést be kell mutatni).
Alapból a kérelem "kockás papíron" is benyújtható és csatolni kell hozzá a fenti iratokat.
A lakóhelyed szerint illetékes kormányhivatalban érdeklődd meg, hogy van-e nekik formanyomtatványuk hozzá és még milyen kívánságuk van azon kívül. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!