Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mennyiert lehet megvenni/eladn...

Mennyiert lehet megvenni/eladni egy házat?

Figyelt kérdés
Felbecsultettem egy hazat, az ertekbecslo megmondta a legalso arat. 10%al lehet tobbet kerni. Fele haz enyem, masik felet ki kell fizetnem. Viszont akié a ház masik fele azt mondta van rá vevő, aki 1-2 millióval tobbet adna mint a felbecsult ár. És tőlem azt a pénzt kéri. Igazságos ez vagy pedig amit az értékbecslő mond...?
2020. febr. 22. 15:53
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
Ha nem akarod eladni a házat, akkor az értékbecslő szerinti ár. Ha eladnád, és hoz vevőt, aki többet fizet, akkor annak a fele.
2020. febr. 22. 16:38
 2/9 anonim ***** válasza:
80%

Ház ára amikor eladásra kerül mindig annyi amennyiért valaki hajlandó a legnagyobb összeget kifizetni.

Azt, hogy az értékbecslő mondjuk 5 millióért értékelte, de van aki 9 milliót is adna érte, akkor 9 milliót ér a ház.

A te esetedben a következő lehetséges.

Tegyük fel 5 millióra értékelték a házat aminek a fele 2.5 millió. A másik tulaj is elakarja adni a saját részét mondjuk 4 millióért. Talál egy vevőt aki megadja a neki a 4 millió forintot. De az elsőbbségi vásárlás joga téged illet. Így a tulajdonos felajánlhatja neked, hogy 4 millióért megveheted, mert van egy vevő akiennyit adna. Te hiába jössz azzal, hogy felértékelték 5 millióra az egészet, és te ezért max csak 3 milliót adni mert az értékbecslés szerint így reális. Nem számít. Ha van aki többet ad, és te nem fogadod el, akkor eladhatja annak aki többet kínál érte. Így igazságos, hiszen nem az értékbecslő véleménye számít.

2020. febr. 22. 17:06
 3/9 anonim ***** válasza:
82%

Éljen a jó testvéri viszony...

Én nem agonizálnék ezen egy percig sem. az eladási ár fele az enyém, fele a másik tulajdonosé (feltéve, ha 50-50% a tulajdonjog), aztán kalap, kabát

2020. febr. 22. 17:19
 4/9 anonim ***** válasza:
63%

Igenám, #3, csak a kérdező a ház FELÉT akarja kifizetni, hogy aztán a ház az övé legyen!

#2, nem így működik a valóság...

Először is, egyáltalán nem jellemző, hogy egy háznak valaki, aki nem rokon, csak a felét vegye meg. Hiszen lehet, hogy a másik felével sosem lenne rendben, és ugye a másik tulajnak is lesznek jogai. Ilyenkor szokás odaköltöztetni egy többtagú roma családot, hiszen a ház félig a tied... és a másik semmit nem tehet.

Ha nem tudnak megegyezni, akkor perre mehetnek, és igenis az értékbecslő véleménye fog számítani, nem az, hogy Jóskapista 9-et adna érte. AMi egyébként nyilvánvaló kamu, csak a másik testvér így akarja lehúzni őt.

Ha bírósági ügy lenne a vége, akkor kirendelnek egy ügygondnokot, aki kér hivatalból egy értékbecslést, és aki tudja, kifizetheti a másikat ezen az áron. Mármint a felét fizeti a másik testvérnek. Itt senkit nem érdekel, hogy lenne egy rokon ismerősének a szobatársa, aki 3x annyit is hajlandó lenne fizetni.

Ez egyenes és tiszta ügy, csak az a baj, hogy évekig elhúzódhat, és az egésznek díja van.

Egyébként a kérdésben szereplő 1-2 millis összeg nem nagy összeg. Ha egyébként van miből kifizetni, akkor én lehet elfogadnám, hiszen ha tényleg csak 1 millió lenne a különbözet, akkor az egyikükre eső része mindössze 500 ezer. Szóval ide nem is jó az 5 és 9 milliós példa, hanem pl. az értékbecslő 5-öt mondott, a másik testvér meg 6-ért tudna vevőt. Első esetben 2,5 millió járna neki, második esetben 3 millió.

Ha a kérdezőnek 2,5 vagy 3 millióért lesz egy háza, az egy jó dolog. Az meg főleg, ha ezzel elkerül több évnyi pereskedést.

2020. febr. 22. 17:58
 5/9 anonim ***** válasza:
68%

#4: Lehet, de felbecsültette, meg lenne másik vevő, én úgy értelmeztem, hogy eladásról lenne szó, amit eddig a kérdező intézett.

Lehet tévedtem. Talán megtudjuk mi is a cél.

2020. febr. 22. 19:45
 6/9 A kérdező kommentje:

Nem szeretném eladni a házat, inkább kifizetném apum testvéreit. De nem ilyen aron,ilyen szemtelen modon.

Ha tobbet kernek mint a felbecsult ar,akkor kozlom veluk h ossze is dolhet.

2020. febr. 22. 21:14
 7/9 anonim ***** válasza:
83%

Gpmd az az értélbecsléssel, hogy az is változhat. Lehet apád testvérei nem fogadják el az értékbecslés véleményét, és ők is fizetnek egy másik értékbecslőnek aki magasabb árat mond.

Nálunk ugyanez volt. Mi a férjemmel váltunk. Közös tulajdoni ingatlanunk volt aminél az én tervem az volt, kifizetem a volt férkem 50 %-od részét, és utána enyém lesz a teljes ingatlan. Ebbe a volt férjem is belement,mert ő meg elakarta adni a részét. Hívtam egy független értékbecslőt aki felértékelte az ingatlant. Rendesen megkaptuk a papírokat, majd közöltem a exxel, hogy a felértékelt ingatlan összegének a felét kifizetem. De közölte velem, hogy kevesli, így ő is hívott egy értékbecslőt aki 3 milliónál többre értékelte mint az előző értékbecslő. Ez meg nekem nem tetszett. Végül addig húzodott a vagyoni per elosztása, hogy a bíró rendelte ki a harmadik értékbecslőt aki meg sokkal kevesebbre értékelte mint az én vagy volt férjem értékbecslője. 3 vadidegen értékbecslő 3 különböző összeget mondott.

Nem köteles apád testvére annyiért eladni amennyiért te gondolod. Ha nem okoz gondot, és kell a részük, fizesd ki amit kér ha csak 500 ezerrel több lenne.

Én végül kifizettem amit a férjem akart, így végül most az enyém a teljes ingatlan.

2020. febr. 22. 23:43
 8/9 anonim ***** válasza:
75%

"De nem ilyen aron,ilyen szemtelen modon."

Mondjuk 1 milliós különbség minden, csak nem szemtelenség.

Ingatlanáraknál még két szakértő is több milliós kölönbséget mondhat, akkor az egy milliót nem csak hogy be kell nyelni, hanem még örülni is kell neki.

"Ha tobbet kernek mint a felbecsult ar,akkor kozlom veluk h ossze is dolhet."

Ezt meg azért nem értem, mert akkor a te részed is megy a kukába, és ennek mi értelme van?

2020. febr. 23. 12:45
 9/9 anonim ***** válasza:
Volt akció ma!
okt. 8. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!