30 évesen mindenkinek illik legalább 10-20 milliót felmutatni?
"hiszen a BA is 21 éves korig tart,"
Vagy inkább akkor kezdődik sokaknál!
Régóta divat lett, hogy tartsuk vissza a gyereket oviba. Ha majdnem 8 évesen kezdi az elsőt valaki, utána nyelvi előkészítős gimibe jár (+1 év) akkor a felsőoktatási tanulmányait kb 20-21 évesen fogja még csak kezdeni! És nem bukott sehol előtte!
Szerintem a mai világban nehéz 30 évesen felmutatni 10-20 milliós megtakarítást. Ugye itt arról beszélünk, hogy 30 évesen van, olyan 10-20 milliós vagyonod amit nem kényszerülsz elkölteni semmire a világon. Én legalábbis úgy gondolom, hogy megtakarításként és igazi vagyonként nem kezelhetünk úgy egy pénzmennyiséget ha alapvető céljaink vannak vele, mint például ház, autó stb...
Én nekem jó fizetésem van. Önerőből jutottam ide. Nem támogatott senki. Mikor 23 évesen eljöttem otthonról, akkoriban kb az a pár szaros alsógatya (ahogy szokás mondani) volt, amit hozni tudtam magammal.
Ma 29 éves koromra van egy 84nm-es kertes házam a párommal, amit 10 millió forintos kamatmentes munkáltatói kölcsönből tudtunk megvenni, kiegészítve 2 személyi kölcsönnel. A hiteleinket 7 év alatt tudjuk le. És addig a 4 hitelre havi 300ezret fizetünk ki. Ezen kívül van körülbelül 2millió forint, önkéntes pénztrári befizetésünk. Továbbá fizetünk egy megtakarítási számlára is havi 20 ezret, amiből 7 év múlva 1,5milliót tudunk kivenni.
Együtt 750-800ezer forintot keresünk és nem vagyunk diplomások. Az én főnőkeimnek sincs még saját házuk sem. És majdhogynem rosszabbul keresnek diplomával mint mi diploma nélkül.
Tehát nekünk olyan 35 évesen kezd el igazán felívelni majd az életszínvonalunk amikor megmarad 400-450 ezer forintunk havonta, amit nem kell elköltenünk semmire. És a "megtakarítási" számláinkról kitudunk majd venni 2-3 millió forintot.
Szerintem 30 éves korodra nem tudod elérni a 20milliós vagyont. Önerőből ssak nagyon nagyon ritka esetekben. Egyébként meg csak akkor ha jó helyre születtél és tolnak a szülők és nagyszülők.
A jellemző ma inkább az hogy anya/apa is el van adósodva és a nagyszülők már vagy nincsenek vagy nem örökölsz onnan sem, semmi jelentőset.
És a diploma sem garancia a gazdag életre. Főleg manapság. Mert lefelé ível a szellemi munkások iránti kereslet. Ma a kétkezi munkásoknak áll a világ. Mert őket nem tudja helyettesíteni egy excell táblázat, egy program.
Új ipari forradalom kapujában állunk. Mesterséges intelligencia és robotika. Full elektromosság. Ha valaki sokra akarja vinni az tanuljon programozást vagy legyen villamossági mérnök.
A managereket hamarosan sorra letudják váltani majd a programok és szuperszámítógépek.
'És a diploma sem garancia a gazdag életre. Főleg manapság. Mert lefelé ível a szellemi munkások iránti kereslet. Ma a kétkezi munkásoknak áll a világ. Mert őket nem tudja helyettesíteni egy excell táblázat, egy program.'
Valahogy a statisztika egész mást mutat!
Persze, előfordulnak egyéni eltérések, amikor a kétkezi munkás többet keres mint a diplomás. De nagy tömeget nézve bizony még mindig az a helyzet, hogy megéri diplomásnak lenni. Sőt, még aki nem fejezi be teljesen a diplomát de járt pár évet az is jobb helyzetben van.
Néhány kivételt hozhatsz, de a nagy általános képet (amit a statisztika szépen mutat) nem írja felül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!