Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Jobban megéri egyetemre vagy...

Jobban megéri egyetemre vagy fősulira járni mint szaközépiskolába? Mert szerintem nem biztos hogy jobban keresnék egyetem vagy főiskola után mint szaközépiskola után.

Figyelt kérdés
Jó tanuló vagyok,most voltam 7-es és az évvégi bizonyítványom kitünő lett.És milyen szakmát adhat egy szakközépiskola?
2010. júl. 18. 11:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Egy szakközépiskola csak csak alapot ad a felsőoktatáshoz. Ha tudod, hogy orvos akarsz lenni, akkor az orvosin kis lépéselőnnyel indulsz, ha eü. szakközépbe jártál. De szakmát csak a szakiskola ad.
2010. júl. 18. 11:35
 2/9 anonim ***** válasza:

én gimnáziumot, főiskolát és egyetemet végeztem, ha a mostani eszem meglett volna 14 évesen, akkor szakközepet választok gimnázium helyett

ennek 2 oka van 1) akkor lett volna egy szakma a kezemben 18 évesen 2) rohadt jól jönne az a +4 év szakmai tudás, amit középiskolában szereztem volna, óriási hátrány volt az egyetemen és a munkában is, hogy nem alapoztam meg a szakmát

én azt tanácsolom neked, hogy mindenképpen szakközépiskolába menj, ahol szerzel egy szakmát, leérettségizel és utána szakmával a kezedben akár dolgozhatsz is, de akár főiskolára/egyetemre is mehetsz...még akkor is jól jársz a szakközéppel, ha időközben rájössz, hogy más szakma érdekel, hiszen a lehetőséged továbbra is ott van, hogy egyetemre menj, de ha bármi okból megszorulsz szakmával a kezedben könnyebb állást találni, még diákmunkát is

2010. júl. 18. 11:45
 3/9 anonim ***** válasza:
78%

Tökéletesen látod a helyzetet. Az egyetemi/főiskolai végzettség az esetek túlnyomó részében nem biztosít jobban fizető állást, mint ha csak sima szakközépiskolai képesítésed van. Az azonban, hogy mi éri meg jobban elég összetett kérdés, és egyénenként más és más rá a válasz. Nagyban múlik rajta, mi a célod vele. A teljesség igénye nélkül írok pár szempontot.

Ahhoz, hogy hosszú távon igazán jól fizető állásod legyen az adott szakterület legszűkebb elitjébe kell tartoznod, hogy olyan állásokra is legyen esélyed, ahol kulcsember vagy, nem pótolható fogaskerék. Az ide vezető út értelmiségi területen általában az egyetemi képzésen keresztül vezet, de ezt az egyetemistáknak csak a töredéke éri el, a többieknek nincs valódi előnyük a munkaerőpiacon. Mellesleg az igazán magas jövedelmek nagy része nem állásból, hanem vállalkozásból, befektetésből, stb. jön, amihez nem kell egyetemi végzettség.

Nappali tagozatos főiskolásként/egyetemistaként kapsz pár évet, ami alighanem életed legjobb időszaka. Ekkor lesz a legtöbb barátod, ekkor tudod más embereket a legjobban megismerni, egyszóval egy nagyon jó időszak az ember életében. Másik oldalról nézve viszont pont ennyivel tolódik el, hogy megteremtsd magadnak az egzisztenciát, családot tudj alapítani, stb., és az így elért eredményeid ennyivel idősebb korban kezdheted el élvezni Valamit valamiért.

Egyébként meg gratulálok a bizonyítványodhoz. Nekem sosem sikerült ilyen jól tanulnom. A lényeg, hogy egyik megoldás sem jobb vagy rosszabb, csináld azt, ami neked leginkább feküdne.

2010. júl. 18. 12:01
 4/9 A kérdező kommentje:
és milyen szakmát adhat egy szakközépiskola?
2010. júl. 18. 20:48
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát olyat, amilyen szakközépbe jelentkeztél. Van egy csomó féle, autószerelő, egészségügyis, és a többi. Ugyanolyan, mint egy szakmunkásbizonyítvány (nem tudom, honnan vette azt az egyik kedves válaszoló, hogy szakmát csak szakiskola adhat...)

Viszont ha utána felsőoktatásba akarsz menni, akkor jól gondold meg ezt. Én szakközépből mentem egyetemre, de baromira sokat kellett szenvedni érte, meg ez régen is volt, és nem vagyok benne biztos, hogy még ma is lehet. Nekünk meg volt szabva az elejétől fogva, hogy milyen tárgyakból kell érettségizni, nem választhattunk meg semmit, mint gimnáziumban. Nem tanulhattam angolt az iskolában, mert meg volt szabva, hogy németet kell. Nem tanulhattam biológiát, földrajzot, meg hasonlókat, mert így határozták meg a tanrendet, és kész. De ha tanulhattam volna, akkor se tehettem volna belőlük érettségit, szóval semmit se ért volna -> ez eleve behatárolja, hogy milyen pályákra mehetsz utána.

Ráadásul, annakidején még emelt szintű érettségi se volt, csak egyféle, és az jó volt mindenhova, mert úgyis volt mellé felvételi teszt is. De most már minden egyetemre elvárják az emelt szintű érettségit, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy szakközépben engednek ilyet tenni.

2010. júl. 18. 21:20
 6/9 anonim ***** válasza:
szakközépben is tehet emelt szintű érettségit, sőt akár évekkel később újraérettségizhet másból ;)
2010. júl. 18. 21:26
 7/9 anonim ***** válasza:

Ezt jó tudni, de vajon meg tudja-e csinálni? Pláne évek múlva? És akkor végig kell zongorázni megint a 4 évet, vagy csak bejelented, hogy te úgy érzed, megtanultad, és szeretnél érettségizni? És akkor csak azokból a tárgyakból kell, amit akarsz, vagy az összes kötelezőből újra? Ha valamelyiket elrontod, akkor elveszik a régi érettségid? Ha elveszik, akkor mi lesz a diplomáddal, amit arra épülve szereztél?

Hehe, kérdések, kérdések...

2010. júl. 18. 21:33
 8/9 anonim ***** válasza:
ma már abból érettségiznek a kölykök, amikor akarnak, mint amikor anno mi abból felvételiztünk, amiből akartunk ....sőt manapság így 32 évesen, ha valahová felvételizni akarnék valószínűleg nekem is kéne egy emelt szintű érettségit tenni, természetesen nem kell miatta 4 évet tanulni újra annak, akinek már van érettségije ;) (akinek meg nincs, az 2 v. 3 év alatt akár estin is újra érettségizhet) ...ha lesz gyerekem én nem is engedem, hogy gimnáziumba menjen, csak szakközépbe, így 18 évesen lesz egy szakmája, de persze, ha egyetemre akar menni a lehetőség ugyanúgy adott lesz ;)
2010. júl. 18. 21:43
 9/9 anonim ***** válasza:

És tudod te, milyen surmók szoktak lenni egy (ipari) szakközépben? Én komolyan, azon is elgondolkoztam annak idején, hogy szánt szándékkal megbukok, csak ne kelljen azzal a bandával többet együtt lennem nap mint nap. Csak mivel láttam a szünetekben a többi osztályt is, rájöttem, hogy úgyse változna semmi. Meg próbáltam átmenni gimnáziumba, de persze elzavart az igazgatójuk a francba, mondta, hogy fejezzem ezt be.

Hát valahogy túléltem, de bizton állítom, hogy életem egyik legszarabb időszaka volt az. Teljesen mások voltak, mint az általános iskolai, vagy később az egyetemi osztályközösség, és mindent megtettek, hogy pokollá tegyék az ember életét a szívatásaikkal.

2010. júl. 18. 22:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!