3 gyerekre igényeltük a CSOK-ot 2 éve (2.200. 000. -) használt lakás vásárláshoz. Hitelt nem kértünk hozzá! Most úgy néz ki, hogy jön a 4. baba! Külön rá is igényelhető valamennyi pénz?
A Pmàp legalább még infláció követő is lenne. De így eléggé álomkép amiről beszélsz tapasztalati út nélkül, újabb hitelre vágyakozva.
Abból a szép 5-ikes módjára kiszámolt 4,4-es "különbségedből" vond le a 3,8%-as maginflaciot is ami csak romlik 2020-ra feltehetően a jelek szerint.
Lassan pár 10.000 Ft lesz lejáratkor reál értéken az a sok milliód a mindenkori banki hirdetmény szerinti hitelhez kapcsolódó költségékkel együtt, ami ugye megint csak nem általános és egységes mindenkinek, hanem szamlacsomagonként változó.
Az infláció hogy jön ide? Fix a MÁP+, fix a babaváró. Lényegtelen az infláció ebből a szempontból.
Lehet, hogy egy marék rizsre lesz elég a haszon (na jó, ez kizárt, de tegyük fel) akkor pont egy marék rizzsel leszunk előrébb.
Reál hozam számítással.
Reál kamatláb = ((1+nominális kamatláb) / (1+inflációs ráta))-1
Igen azért is mondtam már napokkal ezelőtt is , hogy sok hűhó semmiért ez a fajta bohóckodás. Ettől már a Lombard is jobb lehet, ahol lehet hogy "két marék rizzsel" lennél előrébb. De igazabol csak egy helyben topogás, mint az ltp-s fix hitel kombos megoldásod is volt ráadásul nem lesz mögötte tőke sem. Marad a marek rizs a 10 millió saját tőke helyett. Csak nem mindegy hogy pl. a babavaroval a 3 gyerekre " egy marék rizst hagysz" hátra, vagy pár 10 milliót ( a hitelesítettséged miatt).
Ltp esetén mennyi lett volna elég önerőre jelen értéken lejáratkor egy ingatlanra? Kb semmire sem.
A Te nézetedben meg kb mintha most lejáratkor akarnál 5 évvel ezelőtti áron ingatlant venni, mert se real hozamot nem szàmolsz, sem más járulékos költséget. Mert nem létezik infláció fix kamat esetén.
Lassan elmehetsz pü. tanácsadónak valami mlmes céghez jutalékért. 😂
#13: ennyi marhasággal inkább te mehetnél...
Köszönöm én remekül megvagyok LTP-vel is, fix alacsony kamatos lakás hitellel és ha lesz a közeljövőben még gyerekünk akkor a babavárón is nyerünk pár milliót. De én az a fajta vagyok aki tudok gondolkodni, számolni, én lehajolok az egészségpénztár adókedvezményért is, stb. Igen, van infláció, de ettől még nem élek hedonista módon, a bevételek jelentős részét félrerakjuk. Akkor is ha szerinted infláció miatt úgyse ér semmit 20 év múlva. Mi, hülyék, tartalekolunk nyugdíjra, váratlan kiadásokra stb akkor is ha az infláció közben eszi a pénzünk.
Nem engem kell egyébként meggyőzni, köss bele kiszamoloba. Kicsit hitelesebb az ő munkássága, mint amit te vagy én ide büfizünk.
Na, próbálom mregtalálni, de nem látom benne a máp+ 4,95%-át amiből csak le kell vonni a fél % kezelési ktget.
Vagy már meg önsegélyező pénztárba teszed már nem is állampapírba? Akkor mit vitatkozzak állampapírról velük :-)
Peddig azt pofozgattad itt napokon át.:-)))
Jó lesz neked a nyugdíjkötvény is szerintem majd ha bejön, jobban fog hozni mint a máp+ , de úgyis sokat fogsz Te még olvasni ilyen elméleti számításos oldalakon erről.:-)
De szerintem kezd az alapoknál:
Lámlám, mégsem 4,95%-0,5% a matekja az állampapírodnak, (igaz már el is határolódsz tőle látszólag), pedig napokon át ez volt az ajánlott befektetésed :-)
Hidd el, látszik is hogy nem haladsz egyről a kettőre az ltpvel meg az " egyszeri 10 milliós összegből kihozom maxra amit lehet és fejben milliomos vagyok belőle" c. számításaiddal, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal reál értéken.
Erről már ők is írtak, igaz nem babaváró kapcsán marketing cikket, hanem gazdasági alapszámításokat.
Célszerűbb azokkal kezdeni aztán nem dőlsz be , vagy max jót röhögsz az ilyen egyébként a fenti kérdésre választ sem adó, pénzügyi tanácsadáson.
Köszi én inkább ahv/iv-t fizetek nyugdíjra több, mint 10 éve chf alapon( ha már szerinted a svájci frankkal "beszoptam" vagy csak nem ismered a nemzetközi jogszabályok nyújtotta előnyöket sem:-))) ) többek között, persze az itthoni egyéb járulékok és biztosítások + megtakarítások és értékálló befektetési tárgyi eszközök mellett, amivel nem egy lakáshitel alól "osztjuk az észt" milliókról miközben fillérekért nyúlkálunk le a földre értük kölcsönökből.
De még így sem mernék tanácsot adni senkinek, mivel tisztában vagyok azzal is, hogy minden élethelyzet más.
Nincs általános mindenkinek mindenre jó pü-i megoldás, ahogy a kérdező sem befektetési ajánlatot és kormánypropagandát kérdezett hanem feltehetően Csokhoz hasonló vissza nem térítendő támogatást . Csak ez nem tűnt fel :-)
"Hidd el, látszik is hogy nem haladsz egyről a kettőre az ltpvel"
Annyira gáz, ahogy próbálod megmagyarázni, hogy 1+1 az nem egyenlő 2.
Nekünk jó volt az LTP, igaz, ehhez azért az is kellett, hogy pont a lejárat környékén lett szükségünk ingatlan vásárlásra. Így kb 600 ezret az állami támogatás fedezett. Nem sok de pont ennyivel több mint a semmi.
A babavárónál egy dologban van csak bizonytalanság, hogy lesz e még gyerekünk. Ha lesz, akkor masszívan megéri. Addig én se megyek bele, nyilván.
De mondom, tessék vitatkozni kiszamoloval, sok sikert hozzá.
Egy pénzügyi analfabétanak próbálsz beallitani, holott bőven a magyar átlag felett teszünk félre abszolút értékben és fizetés arányában is. Minimális lakáshitelen kívül(amit mostanra már akár vissza tudnánk fizetni teljesen csak nem éri meg) pedig soha semmilyen hitelunk nem volt.
Persze elhiszem, hogy te ennél is sokkal ügyesebb vagy és sosem fogok felérni a szintedre.
Nincs sok értelme vitatkozni, olyan estben a kiszamoloval, ami egyértelműen leírja a reál hozamot.
Ez inkább egyfajta önnyugtatás amit felmutatsz, és ez nem is zavar senkit. De a kérdező nem azt kérdezte, hogy a Te egyedi esetedben mi éri meg, hanem hogy ő mit tudna igénybe venni támogatásként.
Az elméleti matekozásaid is csak addig érvényesek, amíg elhisszük, hogy nem hat egy inflációt nem követő hozamra az inflációs ráta, vagy emellett az Ákk azt is meg nem szünteti máról holnapra, mint a Lombard trükközést, meg ltp-t, amikre most akkoriban is meg még itt most is már évekkel előre jelen értéken akarsz hozamot kimutatni.
a te egyedi estedben lett 600.000 Ft állami támogatás, általad 30%-nak beállítva. Reál értéken meg anna töredéke. De ami még szembe ötlőbb, hogy a te általad elért eredmény sovány vigasz annak, aki pl. önerőre gyűjtött infláció feletti emelkedéssel bíró beruházási célra. Vagy fog majd évtizedeken át fizetni hitelt, egy nagy %-os árcsökkenéssel bíró beruházásra gyakorlatilag elporlasztva extra kiadásként a pár milliót a lejáratkori reál értékhez képest.
Továbbra sem látom a kiszámolóban hogy azt mutatták volna be a linkeden, hogy máp+-ba kell tenni a babavárót 1 gyerek esetén amit ajánlgatsz itt napok óta. Így nem hinném, hogy bármiben is kellene vitatkozni velük, pláne nem a reál hozam számítás kapcsán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!