Mit csinálhatott a vám a csomagommal? Hová fordulhatok panaszra?
Történetem: rendeltem USA-ból két játékfigurát, amik egyenként nem lennének vámkötelesek mert ilyen 13-14 dollár darabja, de a feladó egyben küldte el őket, egy csomagként, ezért fennakadtak a vámon, mert éppen túllépték a 22 eurós értékhatárt. Küldték az értesítőt hogy vámoljam el 20 napon belül vagy visszaküldik a feladónak. A mondat vége volt a kulcs nálam, mondom tudod ki fizeti ki azt a kisebb vagyont, mikor külön-külön vámmentes mindkét cucc, írtam a feladónak, tök jó fej volt, segítőkész, megdumáltuk hogy ha visszakapja a cuccomat akkor kettészedi két csomagba és visszaküldi (nem is számol el érte semmit). Megbízható eladó, sok mindent vettem már tőle, sőt, pár nappal később rendeltem tőle még két ugyanilyen figurát (egyet magamnak egyet haveromnak), azokat is egyben vettem meg, és azokat már a megbeszélteknek megfelelően két dobozban küldte el, át is jött simán minden gond nélkül. Szóval nem az ő végén volt a gond. Viszont azóta eltelt két hónap, és abszolút semmi hír, sem a vámról, sem az eladótól, sem pedig a csomagjaim nem jöttek meg. Több mint egy hónapja vissza kellett volna küldeniük, annyi idő alatt már (mivel az eladó expressz gyorsan küldi a dolgokat) rég itt kéne lenniük.
Él bennem a gyanú hogy elnyúlták, vagy eladták a cuccaimat. Amihez nincs joguk, egyrészt mert én fizettem ki őket, másrészt mert a tájékoztató azt írta hogy visszaküldik a feladónak.
Ilyenkor mit lehet tenni? Be lehet őket panaszolni?
Előkerestem a papírt amit küldtek.
Egyszeri import vámkezelési megbízás, első oldalon található szöveg:
"Abban az esetben, ha küldeménye vámhivatali regisztrációs dátumától (...) számítva 20 naptári napig nem tesz nyilatkozatot, küldeménye visszaküldésre kerül a feladó részére."
Ez itt a kulcs. Nyilván én sem vagyok teljesen hülye, ha az lett volna odaírva hogy elfoglalják, eladják vagy megsemmisítik, akkor nyilván kifizettem volna a vámköltséget (tanulópénz, legközelebb jobban vigyázok).
De mivel a HIVATALOS értesítésen ott áll hogy ha nem nyilatkozok akkor a cuccom VISSZAKÜLDIK, így nyilván hülye leszek majd feleslegesen kifizetni a vámot, ha az eladónak is tudok írni és meg tudom vele beszélni hogy szedje ketté a cuccost.
Itt van a kulcs, ugyanis ha a vámosok lenyúlták/megsemmisítették a cuccaimat, akkor egyrészt hazudtak nekem hivatalos formában, amiről ők maguk adtak írásos bizonyítékot, majd ezt követően még meg is károsítottak, hiszen az értéket sem kaptam vissza a cuccaimnak, tehát ez esetben ha kiderül, hogy ez történt, akkor jó eséllyel meg fogom tenni a szükséges lépéseket.
Visszaküldték. A küldemény visszafelé menet ugyan úgy elveszhet, eltűnhet, mint idefelé. Ha nem ajánlott volt akkor még ki sem fog derülni hogy a magyar a francia vagy a kínai vagy bármelyik más posta hagyte-e el...
Perelj vazzze. Mindemellett ezt a feladóval - eladóval - kell leboxolnod mert mint írtam a küldemény az ő tulajdona a kézbesítésig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!