Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » A kérdésem a következő lenne,...

A kérdésem a következő lenne, elhunyt biztosításával kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Tehát abban a helyzetben vagyok ,hogy elhunyt az édesanyám. Sajnos a kapcsolatunk nem volt az elmúlt időkben kellemes ezért a végrendelete sem számomra kedvez, ha szabad így fogalmaznom. Volt egy életbiztosítása.. én ezt csak a lakhelye szerinti polg.hivataltól hallottam amikor megemlítették számomra mire és mivel kell számolnom. Az életbiztosítását nem a törvényes örökösére hagyta hanem, az élettársára. Tehát nincs kedvezményezettje a biztosításnak. A kérdésem a következő akkor ebből járhat a kötelező 1/3 rész vagy sem? ..Ma voltam a közjegyzőnél és megmutatták az aktát de infoval nem szolgáltak ..semmivel sőt 10p után elköszöntek tőlem. Várom válaszotokat és előre is köszönöm szépem. További szép napot !:)
2016. márc. 10. 14:00
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia!

Idézlek,

"Az életbiztosítását nem a törvényes örökösére hagyta hanem, az élettársára. Tehát nincs kedvezményezettje a biztosításnak."

Ez kicsit zavaros, ugyanis kedvezményezett minden esetben van, és mivel írtad, hogy nem a törvényes örökösére hagyta hanem, az élettársára, így tehát az élettársa a kedvezményezett, tehát ő fogja megkapni a haláleseti szolgáltatás összegét. Itt esetleg annyi kérdés lehet, hogy 100%-ban őt jelölte-e meg? Mert ha nem, akkor lehet hogy valamennyi rész neked is jár, vagy a fennmaradó részre mást jelölt meg.

2016. márc. 10. 16:40
 2/3 anonim ***** válasza:

Zavaros az írásod. Az életbiztosításnak szokott lenni kedvezményezettje, és a kedvezményezett kapja a lejárati összeget, nem kerül be a hagyatékba. Ha ez a kedvezményezett az élettárs, akkor ő kapja.

Az életbiztosítás ugyanis nem az apád vagyona, megtakarítása, hanem egy kártérítés, amit kifizet a biztosító a károsultnak, aki nem egyenlő az örökössel.

2016. márc. 10. 16:45
 3/3 A kérdező kommentje:
Az van/volt írva a végrendeletbe ,hogy nem a törvényes örökösre hagyom hanem ... az élettársára. Tehát én mint vér szerinti rokona nem vagyok megjelölve benne. Az írásom lehet tényleg furcsa, elnézést. De ezért és emiatt jön a kérdésem ,hogy a kötelező rész jár e ebből az összegből vagy sem?! Kedvezményezettje nincs csak a végrendeletben ,hogy kire hagyja.
2016. márc. 10. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!