Nem fizettek ki a munkahelyen mi a teendő ilyenkor?
Tisztelt Olvasók!
Megkérném önöket hogy csak tényleg azok válaszoljanak akiknél már volt ilyen vagy van tapasztalata e téren köszönöm.
körülbelül 2 hete egy internetes hirdetésben munkahelyeket kerestem amit találtam is ráadásul abba a városba ahol lakok. Jelentkeztem rá körülbelül már azon a héten már dolgoztam 8 órába vettek fel komissióként egy raktárba, akinél jelentkeztem azt mondta majd írunk szerződést, ez a 2 munkanapnál volt az elsőnél nem írattak velem semmit. másik munka napon egy egyszerűsített szerződést írattak velem alá (személy igazolvány taj, lakcím az anyám neve és a nevem körülbelül ennyit kértek) idáig minden rendben volt vagyis annak találtam míg nem jöttek a következő gondok.
-Szerződés aláírás után semmilyen papírt nem kaptam tőlük még másolatot sem tehát konkrétan üres kézzel vagyok most is jelenleg azóta.
- a 8 óra helyet kiderült h több túlóra persze ez benne volt a pakliba de nem gondoltam hogy naponta 10-12 óráig kellet ben lenni 8 helyett és azzal indokolták h addig nem mehetünk haza míg a napi normál vagyis a limit nincs meg (persze engem erről nem tájékoztattak az elején azt bent tudtam meg)
-mivel tanulok is igy nem tudtam sokáig birni ezért 5 munka nap után kiléptem, Felhívtam aki felvett és közöltem vele h próbaidő alatt azonnali hatállyal felmondok. majd finoman a témára tértem telefonba a papírügyről h kapjak valamit és mondta h 1 hét mulva majd felhiv. kb másfél hét telt el azóta és semmi hivás.
A kérdésem az lenne hogy jogilag miként tudnék eljárni ez ügyben?
Fel lehet őket jelenteni ilyenkor ha igen akkor milyen jogi lépéseket tegyek meg e téma iránt?
Válaszokat előre is köszönöm.
1. Beszélj velük és fenyegetőzz feljelentéssel! Ha ez nem jön be,akkor a 2. pont.
2. Rendőrség és feljelentés csalásért.
3. A rendőri papírral feljelentés a NAV és a munkaügyi bíróság felé.
FONTOS!!!!!
Neked,bizonyítani kell majd,hogy tényleg megtörtént az eset,ezért kell: tanú,hangfelvétel,papírok,...
Üdv a munka világában!
Szerintem valami munkaügyi felügyelőséget keress, és ott beszéld meg, hogy milyen bizonyítékot gyűjts.
Mivel adtál ki papírt a kezed közül, még azzal is rosszul járhatsz, ha otthagyod, mert nem tudju, mi van a papíron.
Próbaidőd van?
Tudod, ez úgy látszik, hogy hiába közeli munkahely, de bili borítás után úgysem fogod tudni megtartani. :(
Kezdjük ott, hogy nem tudjuk, milyen jogviszonyban foglalkoztattak.
Munkaviszony, vagy egyszerűsített foglalkoztatás?
Munkaviszonynál lehetséges próbaidő (ha a szerződésben szerepel), egyszerűsített foglalkoztatásnál ilyen nincs.
A szerződést alapesetben 2 egyező példányban írják meg, amelyből a munkáltató által aláírt példány a Tied.
Munkaügyi vita esetén mindig a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen kell kezdeni (lehet, hogy most megint nevet változtatott), amit a kormányhivatalokban találsz.
Ha semmivel nem tudod bizonyítani az "ottléted", akkor tanúk vallomását veszik fel. Nem kérdezik meg, hogy akarják-e vagy sem, hanem közlik, büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak! Nem gondolnám, hogy ilyen esetben van "melléd állok", vagy "nem állok melléd" varia. :)
A Felügyelőségen egyből meg tudják nézni, hogy ki mikor foglalkoztatott hivatalosan.
Személyesen menj, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával együtt, mert ha írásban teszel panaszt, akkor is berendelnek "meghallgatásra". Így egy kalap alatt elindíthatod a lavinát. :)
Saját tapasztalat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!