S. O. S. Meddig van a befizetési határidő? S. O. S.
3 napja jött meg a kötelező biztosításomról a csekk, és a mellékelt lapra az van írva, hogy: "A befizetés esedékessége: 2013.03.26."
Ez a befizetési határidőt jelenti? Kérem csak olyan válaszoljon, aki biztosan tudja!!
Az esedékesség azt jelenti, hogy onnan kezdődik a biztosítási időszak, és a csekken szereplő díj is onnan fedezi a biztosítást. A biztosító kötelezők esetében 30 nap kockázatvállalási időt gyakorol - díjnemfizetéstől számítva, tehát biztosítási szempontból nincs baj. Utána már vérmérséklet kérdése, mikor adja tovább a MABISZ-nak.
Az igazoltató rendőr azonban nem mindig tudja ezeket a szabályokat, és az ő vérmérséklete határozza meg, hogy pár napos késésért kiszab-e bírságot, vagy sem. Ezért inkább ne annyira használd addig az autót :)
Tistázzunk valamit: a befizetés esedékkeségétől számított 60 NAPIG várja a díjat/nem 30 nap/.Ez 2012.01.1-től változott. A 61.-ik napon letörli a szerződést,arról értesíti az ügyfelet és a Mabiszt is.A rendőr csak az ostobákat tudja megbüntetni,mert ha nálad van a legutóbbi befizetési csekk,és ő nem hisz neked, akkor neki kell a rádióján megkérdezni a központot, ahol a legfrissebb BM-nyilvántartás alapján le tudnak ellenőrizni.
Én folyószámláról fizetek,semmilyen igazolás nincs nálam,de ismerem a jogszabályt.Én a kötvényt tartom a kocsiban,az érvényességet neki kell lekérdeznie.
Kedves Kérdező! Én biztosítónál dolgozom. A kötelező biztosításod esetén elvileg kapsz egy igazoló lapot amin rajta van hogy meddig van rendezve a biztosításod. Keresd elő az előző időszakét, ami most jár le, azon ha megnézed fel van tüntetve, hogy meddig van biztosításod, meddig érvényes. Ez a díjrendezettség +60 nap. De legegyszerűbb ha felhívod a biztosítódat, és rákérdezel, hogy meddig érvényes a biztosítás.
De amúgy a kérdésedre a válasz igen az a befizetési határidő, de minden biztosításon van díjhalasztás.
10 hozzászóló!
2011-ben megszüntették az egységes év végi biztosítási évfordulót, a kötelező váltás meghatározó dátumát. Ezek után a szerződések évfordulója a tényleges adásvétel dátuma.
ma 10:05-ös hozzászóló:
Biztosan elkerülte a figyelmedet, hogy az a rész, ahol a határidőket írja, idézőjelben van, alatta az idézett oldal linkjével.
Sehol nem állítottam, hogy mindenki akkor fizet.
Az igaz, hogy 2011-től nem mindenkinek az év vége a biztosítási évfordulója, de az viszont nem, hogy "Ezek után a szerződések évfordulója a tényleges adásvétel dátuma.", ahogy te írtad.
Azokra igaz ez, akik a törvény eme módosításának hatályba lépése után vásároltak gépjárművet.
Mindegyik autó amire rendezzük a kötelezőt év közi vásárlású (március elejétől szeptember végéig) és mindegyik 2010 előtti. Mindegyik biztosítási évfordulója év végén van, nem pedig a vásárlás napján.
Tartottam annyira intelligensnek a kérdezőt, hogy az idézett tájékoztatásban szereplő dátumokat a saját biztosítási évfordulós dátumaihoz tudja igazítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!