Most akkor meddig jó a TB-m? Mert már 4 opciót hallottam.
Májusban államvizsgáztam, júniusban kaptam meg a diplomám. Még nincs munkám.
Felhívtam a tanulmányi osztályt, ott azt mondták, h a hallgatói jogviszonyom június 30án megszűnt, addig volt tb-m. Munkaügyiben augusztus 15-öt mondtak, a diákom ugye jó október 31ig, vki szerint tb is addig van. De hallottam dec 15-öt is.
Júni 30ig hogy lehetne? 2 éve mikor megkaptam az alapdiplomát akkor is júni 30ig volt? Aztán szeptemberig míg el nem kezdtem a mestert addig nem voltam biztosított?
December 15-ig.
"A nappali tagozatos közép- és felsőfokú tanulmányokat folytatók, amíg tanulói, hallgatói jogviszonyban állnak, jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra.
Amikor a diákigazolvány érvényessége megszűnik, e naptól még 45 napig jogosultak az ellátásra. Azt követően, ha nem létesítenek biztosítási jogviszonyt (pl: munkaviszonyt), nappali tagozaton hallgatói jogviszonyt, akkor kötelezettek lesznek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, melynek összege 2012. évben: havi 6.390 Ft, illetve napi 215 Ft"
és
"Kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult az, aki
a közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy a fel-sőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár, ha társadalombiztosítási szem-pontból belföldinek minősül, a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jo-gosultsága megszűnéséig (a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosultak),
Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony, illetve az alapul szolgáló jogosultsági feltétel megszűnését követően (ún. passzív jogosultság)
Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony, illetve az ala-pul szolgáló jogosultsági feltétel megszűnését követően még meghatározott ideig fennáll, ez az ún. passzív jogon való jogosultság.
Ha a jogosultsági feltétel (pl. gyed folyósítása) megszűnését megelőzően ez a feltétel megszakítás nél-kül legalább 45 napig fennállt, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság további 45 napig marad fenn.
Ha a jogosultsági feltétel (pl. gyed folyósítása) 45 napnál rövidebb volt a megszűnését megelőzően, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság – a 45 napnál kevesebb, – azzal az időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt (pl. a 30 napra folyósított gyed esetén 30 nappal)."
Valamint:
"2012.06.13.
Mit kell tudni az egészségügyi szolgáltatási járulékról
Azon diákoknak, akiknek tanulói, nappali tagozatos hallgatói jogviszonya most fog megszűnni a tanév végén, egészségügyi ellátásra való jogosultság érdekében december 16-hatállyal kell az adóhatóságnál bejelentkezni, valamint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amennyiben ezen időpontig nem válnak biztosítottá."
Na lássuk csak.
Írod, h dec 15.
Aztán bemásoltad, h a hallgató jogviszonyig jó. Ez június 30.
Aztán az OEP-es oldal szerint a diákigazolványig jó, ami okt 31.
Ne haragudj, de mesterdiplomával nem szövegrészleteket kellene kiragadnod, hanem értelmezni a kopmlett szöveget.
Amit bemásoltam, abban sehol nem azt írja, hogy a a hallgató jogviszonyig jó.
Ha tovább olvasod a szöveget, ott van benne tisztán és világosan: "Amikor a diákigazolvány érvényessége megszűnik, e naptól még 45 napig jogosultak az ellátásra."
"Aztán az OEP-es oldal szerint a diákigazolványig jó, ami okt 31."
Ismét csak nem olvastál tovább:
"Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony, illetve az ala-pul szolgáló jogosultsági feltétel megszűnését követően még meghatározott ideig fennáll, ez az ún. passzív jogon való jogosultság."
Mellesleg nagyon szívesen, hogy bemásoltam neked a rád vonatkozó részeket és a linkeket is betűztem, hogy a teljes tájékoztatót el tudd olvasni.
Ilyenkor meg tudom érteni azokat, akik szerint felhígult az egyetemi oktatás és nem csodálom, hogy semmit sem ér már a diploma.
Lényegozni minnél előbb, hogy menj dolgozni minnél előbb, de ha rászoruló vagy akkor az önkormányzat átvállalja.
Pontosat csak az adóh. tudna mondani.
A diákigazolvány érvényességének lejártát követő 45 napig vagy jogosult. Ez december 15.
A hallgatói jogviszonynak nincs hozzá köze.
én továbbolvastam, de őszintén ebből te mit szűrsz le?
A nappali tagozatos közép- és felsőfokú tanulmányokat folytatók, amíg tanulói, hallgatói jogviszonyban állnak, jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra.
(nem írja, h ez az aktív jog, utána meg passzív jogon még decemberig...eleve hülyén van megfogalmazva)
na meg a suli is azt mondta h júni 30. Mivel magyarázod, h még ők sem tudják? Évente több 100 diákot engednek útjukra és ilyet nem tudnak vazze
Amúgy köszi a választ
Ezért mondom, hogy ne részleteket ragadj ki, hanem az összetartozó részeket egyben értelmezd.
Amit kiragadtál abból leszűrheted:
Ha nappalis tanulói/hallgatói jogviszonyod van, akkor jogosult vagy (ha tovább olvasol, ott van, hogy a diákigazolvány érvényességének végéig)
Ha nem nappalis vagy, hanem estis, vagy levelezős, akkor nem vagy jogosult.
Az estisek és levelezősök is jogosultak diákigazolványra, de nem jogosultak az eü.szolgáltatásokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!