Munkanélkülieknek fizetrniük kell-e a TB-t?
Ha pályakezdő vagy akkor ugye nem kapsz semmilyen juttatást a munkaügyitől és már suliba sem jársz. Én március 31én államvizsgáztam, onnantól kikerültem a suliból, ami révén eddig ellátásra voltam jogosult.
Szóval a 15 napon belül be kellet jelentkeznem az apeh-hoz a havi 4350 Ft egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére. (ha kicsúsztál a 15 napból az sem baj, csak jelentkezz be mert ha nem akkor jól meg is büntethetnek, ugyanis törvény írja elő a fizetést) Ezt a 08T1011es adatlapon tudod megtenni, amit vagy kérsz a helyi apeh ügyfélszolgálatán vagy neten letöltöd a www.apeh.hu oldalról az ABEV2006 kitöltőprogrammal együtt és kitöltöd, nem bonyolul és van útmutató is. Én neten is küldtem el, mert van ügyfélkapum, de ha nincs neked akkor kinyomtatod, aláírod és postán megküldöd a helyi (vagy ahová tartozol) apeh részére póstán. Ezután küldenek egy határozatot meg csekkeket. Ha találsz munkát akkor ugyanezen a lapon be kell jelentened és nem kell csak addig fizetned amíg munkába állsz. Ha ez hónap közben van akkor időarányosan kell fizetned, de ez benne lesz a határozatban.
Azért fontos bejelentkezned, mert nem kaphatsz ellátást a dokinál vagy ki kell fizetned a vizsgálatok, beavatkozások díjját, ami sok is lehet, valamint mivel ez törvényi kötelezettség, meg is büntethet az apeh.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!