Két külön lakáskasszából származó összeget is lehet 1 db közös lakásra fordítani?
Mert ha a barátommal együttmaradunk, nyilván együtt szeretnénk lakni. Ugyanakkor még nem indítanék közös lakáskasszát, mert benne van a pakliban az is, hogy esetleg szétmennénk. (Reméljük, hogy nem, de óvatosnak kell lenni a közös pénzügyi vállalásokkal.)
Viszont mindketten el akarunk kezdeni pénzt félretenni, főleg én, mert van egy normális fizum, viszont szülőkkel élek.
Szóval ha most mi elkezdünk két külön lakáskasszába pénzt befizetni (mert biztos ami biztos), de közben sikerül együttmaradni, van annak valami akadálya, hogy a két lakáskasszában összegyűlt pénzt egy közös lakásra/telekre/házra fordítsuk?
Felmerült bennem, hogy ez bankfüggő, és inkább a bankot kéne megkérdezni, de azt sem tudom, melyik bankot.. Az egy dolog, hogy én OTP-s vagyok, és asszem a barátom is (bár erre se tenném a nyakam), de ez még nem jelenti azt, hogy feltétlenül ott kéne elkezdeni. Nagyon körül kell még nézni, és rohadtul nem vagyok képben (ami már lehet, hogy a kérdésből is érződik).
A Fundamenta lakáskasszát tudom nektek elmondani hogyan működik most:
Engedtek pár dolgot, azaz most már a családban könnyedén felhasználható, testvér, szülő, gyermek, stb., viszont mivel ti csak együtt vagytok ezért a következő képen működik, ha most mind a 2-en indítotok egy lakáskasszát:
A verzió: tök jó összeházasodtok,ilyenkor egyértelmű, úgy használjátok fel a lakáskasszákat ahogy jólesik.
B verzió: még nem házasodtok össze. Itt már galiba van, mert csak akkor tudjátok felhasználni, ha mind a 2-en tulajdonosok lesztek a lakásban.
C verzió:.... mindenki felhasználja más más célra a sajátját, ne így legyen.
Ha bővebben érdekel akkor szívesen segítek ebben.
Köszi!
Tehát ha összeházasodnánk, mielőtt lakást veszünk, akkor lehet a két lakáskasszából is egy lakás. Ha jól értem. Mondjuk én úgy vagyok, hogy nem az esküvő után tesztelném le, hogy vajon zökkenőmentes-e az együttélés...
A B-verzió érdekel bővebben. Tehát ha mindketten tulajdonoljuk a leendő lakást, csak akkor fordítható rá a két külön kasszában gyűjtött pénz. De miért ne tulajdonolnánk mindketten, ha egyszer közösen vesszük, mert mindketten erre gyűjtöttünk.. Miért akarnám, hogy csak az én nevemen legyen, amiben az ő pénze is benne van? Ebbe bele sem egyezne, de szerintem fordítva sem akarná. Szóval nem tiszta, hogy mi itt a galiba, erre lennék kíváncsi részletesebben. Köszi!
Semmi, csak ha jön valami adminisztrációs gigszer.
Most tényleg csak példát mondok, nem feltételezem rólatok:
Pl: Apeh tartozás
Mivel mindketten beleraknátok a lakáskasszát, de kevés az egész házra, hitelt kell felvenni, amit ő nem kap meg ezáltal.
Mondom ez csak egy adminisztrációs példa, most hirtelen ez jutott eszembe.
Itt már azt kell nézni, hogy ki milyen arányban, hogyan lesz lakástulajdonos, ki hogy veszi fel a hitelt, stb. stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!