Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Nagykorú kedvezményezett...

Nagykorú kedvezményezett rendelkezik-e jogokkal az apja életbiztosításánál?

Figyelt kérdés

Apám a saját nevén kötött életbiztosítást, melynek az összegét(nagyobb összeg gyűlt össze) nagykorúságom után kivette és lekötötte. Kérdésem, hogy én mint kedvezményezett rendelkezem- e bármilyen joggal ebben az esetben, engem illet- e meg ez az összeg, melyet az én "életkezdésemre" gyűjtött, volt- e joga az én beleegyezésem nélkül ezt az összeget kivenni és saját nevén lekötni?

Olyanoktól várok választ, akik tudnak valamit ennek a jogi részéről. Erkölcsi kioktatást, pl követelődző vagyok stb ne írjatok, mert még csak szóba sem hoztam ezt Apámnak, pusztán a jogaimról kéne tájékozódnom ebben az esetben.

2011. febr. 17. 14:13
 1/4 anonim ***** válasza:

Ezt csak úgy tehette meg, ha ő volt a kedvezményezett, hiszen csak a kedvezményezett veheti fel a pénzt.

De mivel a szerződő is ő volt, és a szerződő változtathat kedvezményezettet, gondolom átíratta magára és felvette a pénzt. Kedvezményezettet úgy is lehet váltani, hogy a "régi" kedvezményezett nem tud róla, hiszen nem kell beleegyeznie.

2011. febr. 17. 14:53
 2/4 anonim ***** válasza:

A férjemnek most jár le az életbiztosítása, a gyerekek és én vagyunk a kedvezményezettek, de a biztosítást mi nem vehetjük fel, csak a férjem, aki a szerződő.

A kedvezményezettnek csak a biztosított halálakor fizetne a biztosító.

2011. febr. 17. 17:33
 3/4 anonim ***** válasza:

17:33-nak, ez nem minden esetben van így. Ha lejárati kedvezményezettnek saját magát adta meg, haláleseti kedvezményezettnek titeket, ez akkor igaz. Lehet úgy is, hogy mindekét esetben ti vagytok, lehet úgyis, hogy külön.

Ha a kérdező esetében az apa a lejárati kedvezményezettnek saját magát adta meg, akkor nincs mit tennie a kérdezőnek, csak bízni az apja becsületében, és abban, hogy nem rossz szándékkal kötötte le a pénzt, hanem mondjuk még nem látta elég érettnek a kérdezőt.

Simán megtörténhet, én sem adnék milliókat a 18 éves gyerekemnek csak úgy, csak akkor, ha szüksége van rá, például lakást, kocsit akar venni.

2011. febr. 17. 17:52
 4/4 anonim ***** válasza:
Azt írja kérdező, hogy már kivette az apja. Akkor az elérési kedvezményezett biztos az apa volt, máskép nem vehette volna ki.
2011. febr. 17. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!