Jan 1. től tényleg visszafizetik az eddigi bennt lévő nyugdíj pénzemet? Ha nem reagálok, akkor automatikusan visszaraknak az államiban? És ez nekem jó?
Figyelt kérdés
2011. jan. 9. 12:28
1/4 anonim válasza:
Nem, nagyon félreértetted.
Ha jan. 30-ig nem nyilatkozol, hogy magánnyugdíj pénztárban akarsz maradni, akkor automatikusan visszatesznek az államiba és a magánnyugdíj pénztár átutalja a befizetett pénzedet az állami nyugdíjalapnak. A reálhozamot kapod meg te, ha van valamennyi, tehát azt a pénzt, amivel gyarapodott a magánnyugdíj pénztárba befizetett pénzed az évek során, csökkentve a járulékos költségekkel. Ez nem lesz nagy összeg, mondhatni nagyon minimális.
Azt, hogy jó lesz-e neked ez, nem tudjuk megmondani. Általánosságban az mondható el, hogyha jól keresel és közel vagy már a nyugdíjhoz, akkor megéri maradni.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszi, még valami tehát ha én min.béres fizukat kaptam és 30 vagyok, akkor inkább menjek vissza az államiba?
2011. jan. 9. 16:31
3/4 anonim válasza:
Én ezt tenném a helyedben. Ha maradsz, akkor a bruttód 10 %-a megy majd a magánnyugdíjba és az ott neked gyűlik. A munkáltatód által fizetendő járulék továbbra is megy az állami rendszerbe, azt elveszted, mert nyugdíjra az államtól a továbbiakban nem leszel jogosult. Ha visszamész az államiba, akkor gyűlik majd a 10 % is, és a munkáltatód által befizetett nyugdíjjárulék is, de kérdés, hogy mennyi lesz ebből majd a nyugdíjad. Nehéz okosat mondani, mert mindkét választás necces. Nagyon sok magánnyugdíj pénztár be fog csődölni...
4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen
2011. jan. 9. 23:08
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!