Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Volt egy életbiztosításom,...

Volt egy életbiztosításom, melyet júliusban megszüntettem. Minden évben igényelhettem vissza adót. Igényelhetek most is vissza Januártól Júliusig ameddig fizettem? Vagy sem? Ha már nincsen meg a biztosításom.

Figyelt kérdés
2011. jan. 8. 15:07
 1/9 anonim ***** válasza:
Egyrészt már tavaly januártól megszűnt az életbiztosításokra kérhető adókedvezmény, másrészt ha a szerződésed rövidebb volt, mint 10 éves, akkor az eddig igénybe vett adókedvezmények egy részét is vissza kell fizetned büntető kamattal.
2011. jan. 8. 17:58
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem kell visszafizetnem semmit. Mert életbiztosítás és befektetés volt, és visszavásároltam .Azt mondták semmit nem kell fizetnem.
2011. jan. 8. 18:04
 3/9 anonim ***** válasza:
Az APEH-nak kell visszafizetni az adókedvezmény egy részét, nem a biztosítónak, ha 10 éven belül megszüntetted a szerződést.
2011. jan. 8. 18:13
 4/9 anonim ***** válasza:

Szja. tv.

42. §

(1)

(1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a 7. számú mellékletben meghatározott módon és feltételekkel belföldi székhelyű biztosítóval kötött élet- és nyugdíjbiztosítás

a)

1. adóévben megfizetett díjának 20 százaléka, valamint

b)

2. adóévben megfizetett díjából az előző adóévben megfizetett díjat meghaladó rész további 10 százaléka (biztosítási adókedvezmény).

(2) A magánszemély által igénybe vehető biztosítási adókedvezményre jogosító befizetést a magánszemély a biztosító által kiadott igazolás alapján érvényesíti.

(3) Az (1) bekezdésben említett jogcímen levont összeget húsz százalékkal növelten kell arra az adóévre vonatkozó adóbevallásban bevallani, valamint az adóbevallás benyújtására előírt határidőig megfizetni, amely adóévben a magánszemély a 7. számú mellékletben foglaltak szerint a rendelkezési jogát a szerződéskötést követő 10 éven belül gyakorolja.

(4) A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem terheli azt a levont összeget, amelynek a levonását megalapozó befizetés évének utolsó napjától számított három év a rendelkezési jog gyakorlásáig már eltelt.

2011. jan. 8. 18:17
 5/9 anonim ***** válasza:

kieg:

" [link]

A 13. pont elég jól megfogalmazza a választ.

2011. jan. 8. 18:22
 6/9 A kérdező kommentje:
Az ingnél voltam, és azt mondták nem kell semmit fizetnem az apehnek, erről küldtek is papírt.Mivel nem volt futam ideje, életbiztosítás és befektetés volt, élet plusz. Megvártam a két évet és visszavettem a dolgot.
2011. jan. 8. 18:33
 7/9 A kérdező kommentje:
Ja és én adókedvezményt nem vettem igénybe.Eddig sem.
2011. jan. 8. 18:34
 8/9 anonim ***** válasza:
"Minden évben igényelhettem vissza adót". Ebből gondoltam, hogy akkor vissza is igényeltél, de ha eddig sem kértél, akkor természetesen abból semmit sem kell visszafizetned, amit eleve nem kértél.:)
2011. jan. 8. 18:39
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!:-)
2011. jan. 8. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!