Unit-linked befektetési egységhez kötött életbiztosítást érdemes fizetni, ha jelzáloghitelt fizetsz?
Sziasztok!
2023 áprilisában kötöttem unit-linked befektetési egységhez kötött életbiztosítást, amelyet természetesen rendszeresen fizettem. Idő közben adódott egy nagyon jó árban levő eladó lakás, ez utóbbi nem volt tervben, de mivel nagyon jó áron árulták a lakást, megragadtam a lehetőséget és megvettem. A lakáshoz kellett felvennem jelzáloghitelt.
Az unit-linked befektetési egységhez kötött életbiztosítást az elmúlt két hónapban nem fizettem, ha az e havi díjat sem fizetem be, akkor automatikusan megszüntetik. Viszonylag egy magasabb összeg, amelyet nem biztos, hogy kényelmesen tudnék fizetni, legalábbis lemondásokkal járna az első pár hónap vagy egy-két év, ha a jelzáloghitelt és az unit linked biztosítást párhuzamosan fizetném. Sajnos díjcsökkentést nem tudok kérni, mivel nagyon friss a biztosítási szerződés, még két évet kellene fizetnem, hogy lehessen szerződést módosítani.
27%-on tudnám visszavásárolni, tehát nagyjából 200 000 Ft-ot buktam (havi 30000 Ft-ot fizettem eddig).
Jobb most kiszállni vagy érdemes lenne tovább fizetni legalább addig, amíg kérhetem a díjcsökkentést.
Amennyiben tovább fizetném, a jelzáloghitel valamint a megtakarítási díj a fizetésem nagyjából 40%-át vinné el? +
Tanácstalan vagyok. Nyilván a lakásvásárlás alapból nagy költségekkel jár és talán jobban járok, ha most bukom azt a 200.000 Ft-ot, mint később nagyobb összeget?
Mi a véleményetek? Tudom, hogy hülye a kérdésért, talán pénzügyi tanácsadóhoz kellene forduljak, de teljesen elbizonytalanodtam.
Valószínű egyébként, hogy a megszüntetés mellett döntök.
Unit linked biztosítást minél hamarabb felbontod, annál jobb.
Viszont el kellene olvasnod a szerződés apró betűs részét is, mert nagyon kétlem, hogy "magától" felbomlik, ha csak simán nem fizeted.
Nagy valószínűséggel erre is van egy kitétel a szerződésben, hogy mi van akkor, hogyha részedről szerződésszegés (=díjfizetés elmulasztása) történik.
Ha tippelnem kell, akkor nem az van, hogy simán visszafizetik a pénzedet, hanem esetleg behajtják rajtad az elmaradt hasznot vagy hasonló. Ők sem hülyék, hogy ilyenre ne gondoljanak egy szerződéskor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!