Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Magánnnyugdíj befizetés,...

Magánnnyugdíj befizetés, érdemes idén?

Figyelt kérdés

Kb 10 éve van magánnyugdíjpénztár számlám (Életút).. az idei év hozama eléggé minuszos lett sajnos (-120ezer),

normál esetben évente 2-300 ezret szoktam betenni.. de most nemtudom h tegyek e be ennyit..

akinek szintén van hasonló számlája és ért is a pénzügyekhez (én nem) az mit gondol?

köszi

38/F

2022. dec. 4. 18:37
 1/7 krwkco ***** válasza:
100%

"Magánnnyugdíj befizetés, érdemes idén?"

Úgy lehet kalkulálni, hogy kb 15%-ot nyersz az adóvisszatérítéssel a tagsági díj levonása után. De nem évente, hanem csak egyszer. Vagyis a nyugdíjig ez kb. fél százalékos éves hozampluszt jelent.

Viszont a nyugdíjpénztárak nem hozzák azt a hozamot, mint most a lakossági állampapírok. Pl. a 6 éves Prémium MÁP márciusig kb. 11%-kamatott ad, utána pedig előző évi infláció + 1,5%. Ami a összesen 15-17% körül lesz. A számlavezetés az államkincstárnál ingyenes.

Szóval én most kihagynám ezt az évet az adóvisszatérítés szempontjából és inkább valami állampapírfélét vennék. Akár euro alapút is, megosztva.

2022. dec. 4. 19:27
 2/7 anonim ***** válasza:
Én is úgy gondolkodom, mint az első válaszoló és idén nem fizetek be pluszban.
2022. dec. 4. 19:34
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat;)
2022. dec. 4. 21:30
 4/7 anonim ***** válasza:
Nekem más a véleményem az előzőekhez képest. Bár rövid távon nyersz rajta, ha az éven máshová utalsz, hosszútávon viszont szerintem buksz. Hogyha magas kockázatú portfóliód van, akkor a befizetett összeg egy része részvénybe kerül, ezért is vagy mínuszban ezen az éven. Ami azt jelenti, hogy ezen az éven és valószínűleg jövőre is, a részvények nyomott áron vannak, további esés is várható. Mivel most relatív olcsón vásárolnak a pénzedből részesedést, ezért amikor megindul a tőzsde, sokat nyersz majd rajta. Miközben aki most évekig inkább másba fektet, le fog maradni róla.
2022. dec. 5. 07:41
 5/7 krwkco ***** válasza:

"amikor megindul a tőzsde, sokat nyersz majd rajta."

Vagyis azt mondod, hogy most fektessünk részvénybe. Ami lehet, hogy jó tanács, lehet hogy nem.

De a kérdés lényege itt az volt, hogy egy nyugdíjpénztáron keresztül tegyük-e ezt meg. Vagyis bízik-e az ember annyira egy nyugdíjpénztár tőzsdei hozzáértésében, hogy évi fél százalék hozamelőnyért őket válassza mondjuk egy index ETF helyett. (Ha már döntött a részvénybefektetés mellett.)

2022. dec. 5. 07:52
 6/7 anonim ***** válasza:
Nos ez attól függ. Ha valaki nem ért a befektetésekhez és nem is akar foglalkozni vele, az állami támogatás erejéig szerintem érdemes kihasználni. Hosszútávon valószínűleg jobban jár, mint az állampapírral, avagy a bankok befektetési alapjaival.
2022. dec. 5. 08:02
 7/7 A kérdező kommentje:

Idén végül csak 50 ezret fizettem be.. (minimum 36 ezret be kell fizetni, hogy teljesítsem a szerződésben leírtakat)

meglátjuk jövőre mennyi minuszt termel..

2022. dec. 13. 10:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!