A Magyar Állampapír Plusz hogy lehet 5 éves ha kb.4,8 év múlva lejár?
:) Kibocsátáskor (amikor "létrejön" az értékpapír) 5 évre szól, ezért mondják 5 évesnek. A kibocsátás után 5 évvel lejár, és akkor az állambá' mindenképp pénzzé konvertálja.
Ha te előbb akarod pénzzé konvertálni, eladhatod, napi árfolyamon megveszik tőled. Ha te ilyet akarsz venni, akkor kibocsátás után, lejárat előtt lehet. Pl. veszel egy 2 év múlva lejáratos 5 éves kötvényt (ezt 3 éve bocsátották ki).
Tök jó volt a kérdésed!
Mivel a kérdésre választ még senki nem adott:
Olyan papírt, ami 5 évnél rövidebb idő alatt lejár, nem tudsz venni. Mindig csak az aktuális heti sorozatból vehetsz, azaz most épp olyat, ami jövő hétfőn (jún. 24.) kezd ketyegni, azaz 2024. 06. 24-én jár le.
Például az első sorozat 2024. 06. 11-én jár le, de olyat már nem értékesít az állam.
Utolsó, garancia csak az állami visszafizetésre van, az igaz! :)
Azért emltettem mégis a másodlagos piacot, mert elég megbízhatóan működik, még az Államinkcstár is adja-veszi a saját maga által kibocsátott értékpapírokat, tök normális árfolyamon.
Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell az adásvétel értéknapján "hátralévő hozamot", vagyis, hogy aki megveszi, a hátralévő időben milyen éves hozamra számíthat a lejáratig. Ezt kell jól megnézni, amikor másodlagos piacon kell boltolni. (Tehát ha te veszed, és 5% van ráírva, akkor te ennyit fogsz éves szinten keresni rajta a lejáratig, ha lejáratig megtartod. Ha eladod, akkor a másik fél fog éves szinten ennyi hozamot keresni rajta, lejáratig. Ha magasabb hozammal adod el, mint ahogy vetted, akkor a vevő hozzád képest jól jár.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!