Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » El tudná valaki egy 21 évesnek...

El tudná valaki egy 21 évesnek magyarázni érthetően ezeket a dolgokat?

Figyelt kérdés

Sajnos nagyon nem vagyok képben, mi zajlik a való világban pénzügyileg. Vidéki vagyok, a szüleim középosztálybeliek. Szerencsémre ők fizetik nekem a Budapesti albérletet ami havi 80 és még kapok valamennyit kajára. Nagyon sajnálom és nem értem miért nem spóroltak gyerekkorom óta 20 éves koromig és legalább lehetne 5 millió forintom spórolt pénzként.

Elbizonytalanodtam, hogy mi lesz majd, én Pesten szeretnék állást keresni, de bölcseszként nem tudom hol. Szörnyű, hogy a gyerekem majd albérletben fog felnőni és soha nem lesz rendes otthonunk (kivéve ha majd egy jövőbeli páromnak lenne lakása vagy spórolt pénze). Nagyon kockázatosnak tartom, mert egyik napról a másikra kilökhetnek az albérletből, gyerekkel pedig iszonyatosan nehéz találni albérletet. És csak elgondolkoztam, hogy mi lenne ha lakást vennék egyszer. Csak semmi pénzem, és most ha elkezdenék részmunkaidőben dolgozni és valamennyit spórolni, akkor is csak max 2-3 millió jönne ki.

Mindenképp egy kisebb belvárosibb lakást képzeltem el, maximálisan 40-50 millióért. Csak reális szeretnék lenni, mert fogalmam sincs hogyan működik a hitel, azt sem tudom kb mi az a kamat, jó lenne ha valaki nagyon paraszt ésszel vagy logikával elmagyarázná nekem az esélyeimet. Ha felvennék valami hitelt, de a fizetésem is max 200ezer lenne, bár ez vicces mert egy orvos is ennyit keres. Szóval még kevesebb.

Előre is köszi! Nagyon el vagyok keseredve.

2018. nov. 10. 23:59
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
9; akkor nem tudok megkeresni soha annyit, hogy 50 millióért vagy 35ért vegyek lakást?
2018. nov. 11. 09:07
 12/20 anonim ***** válasza:
49%
Menj ki dolgozni hajóra. Ismerősöm volt kint, azt mondta rohadt kemény mert 14-16 órát is dolgozni kell, de ha jól beszélsz angolul akkor feljebb tudsz lépni jobb munkakörbe. Ő óceánjárón volt, bejárta az egész világot, mellette nem keveset keresett és költeni kb nem kellett semmire. Egyetemen passzivált 1 évet és úgy csinálta. 6 hónap alatt keresett 3 milliót.
2018. nov. 11. 09:14
 13/20 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Azért az ingatlan árak igen csak elszaladtak a bérekhez képest. Rokonom a 17. kerületben 3 éve 20 millióért vett lakást egy nem rossz környékén. A szomszéd házban jelenleg 60 milliót kérnek egy hasonlóért. Viszont minden reggel 1 órát utazik a munkahelyére.

Hozzáteszem azt a 20 milliót hitelből rakták össze, viszont mellette piacképes szakmával rendelkezik ő is meg a férje is, havi 600 ezer bevételük van.

Ha 50 milliós lakásban gondolkodsz, ahhoz hitel kell de akkor is 15 misfit csak oda kell tenned.

2018. nov. 11. 09:22
 14/20 A kérdező kommentje:
15 milliót kell letennem ahhoz hogy felvehessek egy 50milliós lakáshitelt? És ha csak 30-40 milliós lakást?
2018. nov. 11. 09:40
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Fura, hogy arra panaszkodsz, nem tettek félre neked, de azért leírod, hogy havi 100-at hozzád vágnak...

A lakáshitelhez kell általában 20% önerő. Ez azt jelenti, hogy ha egy 20 milliós lakást akarsz, akkor legalább 4 milliódnak lennie kell, hogy a bank a maradékot kölcsön adja.

2018. nov. 11. 09:46
 16/20 A kérdező kommentje:
Értem, és ha azt összespórolom+van állásom, akkor mennyit kellene havonta fizetnem?
2018. nov. 11. 09:47
 17/20 A kérdező kommentje:
Mármint a banknak
2018. nov. 11. 09:48
 18/20 anonim ***** válasza:
Írd be a gugliba, hogy lakáshitel kalkulátor. Beallíthatod, hogy mennyi hitelt vennél fel, hány évre, és kiírja, mennyi lenne a havi törlesztő. Ez amugy a fizudnak max 33%-a lehet. Egyszer nézegettem, hogy mennyi lenne (asszem) 30 millióra a törlesztő, klyen 180 ezer körüli összeget írt.
2018. nov. 11. 09:54
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Ennyi idős lányom van.

És azért dolgozik munka mellett, hogy havi 20e lakáskasszát rakhasson, mert nekünk az albi mellett arra már nem futja.

Húzz el koliba, a különbözet máris megtakarítható.

2018. nov. 11. 11:37
 20/20 anonim ***** válasza:

Miért nem tettek félre neked a szüleid? Elmesélem az én példámat.

Még igencsak pici kölyök voltam, amikor takarékbetétet nyitottak nekünk a tesómmal és minden szülinapi, karácsonyi és egyéb pénzünket betetették velünk a anyuék. Később, amikor 15 körül voltam, már lehetett számlát nyitni, így átnyargaltunk a junior számlára. Ehhez 18 éves koromig nem igen nyúltam hozzá, max 5-10 ezreket tettem néha bele. 10 éves koromban, amikor még 40-60 forint volt egy gombóc fagyi nagy szó volt, hogy van 120 ezrem. 20 éves koromban már nem volt annyira vagány, hogy van 200 ezer forintnyi megtakarított pénzem. Elvesztette az értékét 10 év alatt és kész. Az ég világon semmi értelme ebből kiindulva, hogy a szülő a gyereke születésétől spóroljon neki az életre. Sokkal nagyobb segítség az, hogy most tudják állni az albérletedet és a tanulmányaidat. Már is sokkal jobb helyzetben vagy, mint sokan mások.

Azt senki nem fogja tudni megmondani neked, hogy mennyi pénzt spórolj össze, amiért majd már tudsz hitelt felvenni egy pofás lakásra. Mire összespórolod már úgysem olyanok lesznek a gazdasági feltételek, a hitel felvételi szabályok, az életmódod, a lakások árai, semmi, mint most.

Most ahhoz, hogy Budapesten megtudj venni egy 30 milliós lakást, legalább 20% önerő kell, vagyis a 30 millió 20%-ával kell legalább rendelkezned. Ez kereken 6 millió forint. Érdemes még a vételár kb. +10%-ával rendelkezni járulékos költségekre. Adó, felújítás, ilyesmik. Ez ugye még 3 millió.

A jelenlegi szabályozások mellett Ha most 24 milliót akarsz felvenni 20 évre, 10 éves fix kamatperiódussal (10 évig nem változik a havi részlet), akkor olyan 140-150 ezer forintot kell fizetned havi törlesztésre. Így minimum nettó 300 ezres fizetéssel kell rendelkezned, hogy ezt megkapd.

A te helyzetedben jelenleg nem ezen agyalnék. Tök fölösleges. Legyen állásod, megtakarított pénzed és akkor majd utána próbálsz a piaci lehetőségekhez idomulni. Ha kell, akkor elmész Pestről, mert fiatalon semmi értelme ilyen mértékben eladósítanod magad. Mi pl. ezért költöztünk agglomerációba. Mondjuk nem is Budapesten dolgozunk, de itt vagyunk a szájában, tömegközlekedéssel max egy óra a belváros. Ez itt nem számít soknak, de azért nem is egy köpés a disco negyed. Cserébe, ami most a belvárosban 35 millió körül van, az itt most 20 max.

2018. nov. 13. 14:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!