Van itt olyan, aki KATA-s egyéni vállalkozó? Lehetne pár kérdésem ezzel kapcsolatban?
Fuvarozásra szeretném kiváltani a KATA-s egyéni vállalkozót. Számlák után hány százalék adót kell befizetnem?
Bankoknál hitelt milyen nehéz felvenni? Céges számlámra érkeznének a fizetések. Vagy az náluk mindegy,hogy készpénzzel fizetnek nekem, vagy átutalással érkezik az összeg?
Tudom hogy 1 teli évet néznek. 1-1.5mft-ra lenne szükségem autóvásárlás miatt. Sajnos az autóbérlés nagyon sokat elvisz. Vagy autólízinggel jobban járnék?
Minden választ köszönök!
komolyan mondom, keress fel egy könyvelőt, mert egyáltalán nem biztos, hogy jó lesz Neked a KATA adózás.
A könyvelővel át tudjátok rágni, melyik adóforma lenne a legkedvezőbb számodra.
Szia ! Kata adózásnál fix összeget fizetsz ! Ha főállásban csinálod akkor 50 ezer HUF . Ha mellék állásban akkor 25 ezer HUF/hó.
Kezdő vállalkozásra nem fogsz kapni hitelt ! Igen szerintem 1 év azért kell . Valamelyik banknál elég kevesebb idő is. Viszont ha van munkahelyed és van valamilyen jövedelmed akkor a lízinget elszokták bírálni .
Tudom hogy havi fixet fizetek. De barátom pl villanyszerelő, főállású KATA, és a számlák után + 2%-ot kell fizetnie :/
Holnap úgyis intézek mindent, csak már tökre izgultam és mondom hátha tud valaki valami biztosat mondani :/
Személyi hitelre nem gondoltál?
Induló vállalkozás úgysem kap hitelt.
Később max kiváltod.
Szerintem a barátod a HIPA-t fizeti (helyi iparűzési adó). Annak a mértéke attól függ, melyik településen van az EV székhelye, de maximum 2%. De nem a számlák után, hanem a költségekkel csökkentett nettó árbevétel után, és mivel kisadózó, így minden bevétel árbevételnek minősül. Ez egyik módszer, amit választhat egy KATA-s.
Másik módszer, az egyszerűsített HIPA fizetés. Ekkor a nettó árbevétel 80%-a után fizeti a HIPA-t.
És van a harmadik módszer, a tételes adóalap megállapítás, ebben az esetben évi 2,5 millió képezi az adóalapot, ez után fizeti az adót. Ha nem év elején, hanem év közben kezdi valaki a vállalkozását, vagy addig szüneteltette, akkor időarányosan kerül kiszámításra az adóalap. Ez a 2,5 millió önkormányzatonként értendő, ha több önkormányzatra kiterjedő a vállalkozó tevékenysége, de lehet keverni is a módszereket önkormányzatonként.
Egyébként úgy általánosságban: a KATA nem váltja ki a környezetvédelmi termékdíjat, a népegészségügyi adót, és a helyi iparűzési adót sem, ezeket a KATA-n felül meg kell fizetni.
A cégautó adót viszont kiváltja, amíg EV vagy.
/Én nem vagyok könyvelő. Ha vállalkozni akarsz, mindenképp keress fel egy könyvelőt, és beszélgess el vele, mert akármilyen egyszerűnek is tűnik a KATA, ott is vannak buktatók./
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!