Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Van valaki, aki a közelmúltban...

Van valaki, aki a közelmúltban 10-16 millió Ft hitelt vett fel építkezéshez?

Figyelt kérdés
Milyen futamidőre és mennyi önerővel? Nehéz döntés volt? Mi 5 millió önerővel+ 2 gyerekes csokkal szeretnénk belevágni 20 évre, de vannak fenntartasaink. Jelenleg gyeden vagyok az első gyermekkel,a férjem 300 körül keres.

2018. szept. 12. 12:10
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Hitelezéssel foglalkozom, így többszáz ekkora hitelt felvevő családot láttam már, viszont ami szemet szúrt nekem, az az, hogy nem hiszem, hogy a bank el fog fogadni egy ilyen alacsony költségvetésű házat. Ha ti csak 5m önerőt raktok bele, ehgez hozzáadva a 16m hitelt és a 2,6m CSOK-ot, csak 23,6m ft jön ki. Én még nem láttam olyan családi házat 80m2 fölött, amit manapság ennyiért megépít egy generál kivitelező.
2018. szept. 13. 08:17
 12/20 A kérdező kommentje:
Kerek számokat próbáltam írni, de akkor legyen 24m. Könnyűszerkezetes ház.A bankkal és a hitellel nincs probléma, az működő képes, már nem egyszer jártunk bent érdeklődni. Itt a teherbírás a kérdés sajnos.
2018. szept. 13. 09:15
 13/20 anonim ***** válasza:
Én biztos nem merném bevallalni, sok a hitel, lesznek rejtett költségek.... Meg a könnyűszerkezetes ház is...
2018. szept. 13. 09:17
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Mi most vettünk fel ekkora hitelt 25 évre, bár nekünk 3 gyerekünk van, így a 16,8 millióból 10 millió az államilag támogatott hitel. Viszont a 6.8-ra is nagyon kedvező kamatot kaptunk, mert vállaltuk, hogy havi 300 ezer forint érkezik a bankszámlára.

Annyiban más a mi helyzetünk, hogy van egy lakásunk aminek az árából a piaci hitelt ki szeretnénk fizetni, ha elkészül a ház, így csak 10 millió hitelünk marad.

A törlesztőnk 90 ezer forint körül van. A piacira van biztosításunk a férjemre, az a havi részlet 3 %-a, mindkettőnkre 6 % lesz, de csak akkor érdemes mindkettőnkre kötni, ha már a teljes összeget kiutalták. Amúgy kötelező volt az adósra megkötni.

Nagyon friss a dolog, mert még csak most várjuk az első kiutalást. Az Unicreditnél vettük fel a hitelt és CSOK-ot, mert ez az egyetlen bank, amelyik előfinanszíroz.

Ha jól értem a bevételetek 450 ezer körül van. Mi a terv? Maradsz Gyesen majd vagy visszamész dolgozni? Mert 325 ezerből már necces kifizetni a havi közel 100 ezres törlesztőt, bár nem lehetetlen.

Nekünk most 150 ezerrel több a bevételünk, mint nektek. Az a terv, hogy nyitunk 5 lakáskasszát, 4-5 évig meghúzzuk a nadrágszíjat és kifizetjük a teljes tartozást. Így havi 150 ezer lesz a kiadás, 450 ezer marad minden másra.

Hogy nehéz döntés volt-e? Nem. Most is fizetünk havi 50 ezer forintot, mert még a jelenlegi lakásunkon is van egy kis hitel. Fizettünk havi 30 ezret megtakarításba, amit most a házba forgatunk, és tavaly volt még autóhitelünk is 30 ezer. Ez összesen 110 ezer forint volt és elbírtuk. Viszont az tényleg nagy dilemma volt, hogy most simán kinullázhattuk volna a hiteleinket és még maradt volna pénzünk tartaléknak ha maradunk a lakásunkban, de kinőttük a 63 m2-t és mindig is azt terveztük, hogy továbbmegyünk családi házba.

2018. szept. 13. 10:35
 15/20 anonim ***** válasza:
Mennyi a gyed? Összesen mennyi a bevételetek? 300 nettó nagyon kevés, ha te csak gyed, gyest kapsz. Ugye a 2-dik gyerkőc még nincs meg, így biztos, hogy egy időre még kiesel a munka világából. A lakáskasszák nyitása jó ötlet, amit írtak, azokból előtörleszreni. De 4 lakáskassza havi 80 ezer, plusz hitel, plusz rezsi, ruházat, élelmiszer, gyógyszer, üzemanyag....stb. Ha nincs is 4 lakáskassza, csak egy v. egy se, akkor is, min. 500 ezer havi bevétel mellett vállalnám be. Élni és szórakozni, kikapcsolódni is kell.
2018. szept. 13. 12:46
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Amin nagyot tudtok bukni, az a finanszírozási ütemezés. A legtöbb banknál a következő a menetrend:

- Beépíted az önerőt.

- Kijön (pénzért) a bank értékbecslője és a hitelfelvételnél leadott költségvetés szerint megállapít egy készültségi szintet.

- A bank kiutalja a hitel készültségi szint arányos részét

- Ezt beépítitek és kezdődik minden elölről.

Emiatt ha csak pont annyi pénzetek van, mint a terv, nagyon döcögősen fogtok haladni és állandóan gond lesz a pénzek fizetésével. Kivéve, ha a bank hajlandó előfinanszírozni.

2018. szept. 13. 13:45
 17/20 anonim ***** válasza:
Csak a becslés után fog kiderülni, hogy a költségvetés reális-e, ezt a bankfiókban ülők nem tudják megmondani. Sajnos én már jártam úgy, hogy a becslő nem fogadta el a költségvetést.
2018. szept. 13. 13:56
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes válaszokat! A havi bevétel 420-450 körül mozog. A terv az, hogy hamarosan érkezhetne a második gyerkőc, semmiképp nem maradnék gyesen a gyed után. Ha nem jön a második ahogy szeretnénk, akkor vissza megyek dolgozni. Most is van 4 fundamentánk, az adja az önerőt, szóval nem ismeretlen a lakastakarek. Amennyiben befér az anyagiakba szeretnénk újat nyitni majd, a másik 4 most jár le. 16 m - nál 108 lenne a havi törlesztő 20 évre. Az életbiztosításra pedig szintén gondolunk, anélkül nem vennék fel ezt a nagy összeget. Elgondolkodtató a 10+10 is, de alapvetően 2 gyermeket tervezünk. 10+10 el elég lenne a 10 m hitel, 67000 lenne a törlesztő 20 évre.
2018. szept. 13. 15:07
 19/20 A kérdező kommentje:
A készültségi szintekkel elviekben nem kellene, hogy gond legyen. Generál kivitelezés, könnyűszerkezetes ház, és ha elfogyott a pénz ők nem állítják le a munkát, hanem meghitelezik, mert tudják hogy a bank úgyis fizetni fog ha már meg van a szerződés. KB. 4-5 hónap alatt be is fejeződik az egész építkezés.
2018. szept. 13. 15:16
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ti már eldöntöttétek. Sok sikert!
2018. szept. 13. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!