Amennyiben ingatlant vásárolok és mindezt ügyvéd segítségével teszem meg, akkor szükséges közjegyzőhöz is elmenni?
Vagy elég az, hogy ügyvéddel történt a szerződés és azt ellenjegyzi?
Utána olvastam pár helyen és mindenhol úgy írják, hogy ügyvéd VAGY közjegyző, de akárkit megkérdeztem személyesen mindenki volt közjegyzőnél is.
Köszi!
A lakásvásárlás és a hitelfelvétel két különböző dolog. A lakás adásvételi szerződést elég ha az ügyvéd ellenjegyzi. A közjegyzői okirat többe kerül, szerintem felesleges és nem is gyakori.
A bank a hitelszerződést kéri közjegyzői okiratba foglalni, erre nyilván csak a jóváhagyást követően kerül sor.
Köszönöm a válaszokat!
"Sajnos" itt is 2 féle válasz jött. Akkor ha már ott járunk majd, rákérdezek, hogy mit és hogyan érdemes.
Még egyszer köszönöm mindenkinek!
Nálunk az alábbiak szerint történt a dolog.
Felhívtam az ügyvédet, vázoltam a helyzetet, elküldtem neki az adatokat, ő megküldte a szerződés tervezetet mindkét félnek. Megtettük észrevételeinket, eszerint korrigálta, majd kijelölt egy időpontot, amikor mindannyian befáradtunk, aláírtuk a szerződést. Ezt követően a földhivatali érkeztetést és minden egyebet ő intézett.
Az érkeztetést követően ballagtunk a hitelt nyújtó pénzintézethez, beadtuk a kérelmünket, illetve egyidejűleg tájékoztattak minket a járulékos költségekről. Akció keretein belül minden kezdő költséget elengedtek, a közjegyző díját kellett megelőlegezni, amit a pozitív elbírálást követően 1-2 munkanapon belül jóváírtak. Ha nem kapunk hitelt, akkor ezt buktuk volna.
A bírálat végén értesítést kaptunk, hogy pozitív a végítélet, ekkor és ekkor itt és itt várnak minket szerződés aláírásra, a közjegyző is ott lesz (a bank intézte).
A közjegyző végigment velünk a szerződésen, tájékoztatott minket az alapvetőbb dolgokról, mi mit jelent, mit von maga után, feltettük a kérdéseinket, majd aláírtuk és kb. ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!