Létezik olyan hitel, hogy a kamatokat a futamidő végén fizetem?
"A hitelfelvevőnek sokkal jobb így: egyrészt kiszámíthatóak a törlesztőrészletek, másrészt ha pl. nem egyenlő törlesztőrészletet fizetnénk havonta, hanem egyenlő TŐKETÖRLESZTÉST, akkor mindig a fennálló teljes tőke után kellene kamatot fizetni, ami rohadt sok lenne. "
Teljesen mindegy, milyen a hiteltörlesztés, lineáris vagy annuitásos, kamatot mindig az éppen aktuális tőketartozás után fizetsz.
Ja persze, úgy értettem hogy akkor is mindig a fennálló tőke után kellene a kamatot fizetni, ami rohadt sok lenne (együtt).
Amúgy keves 9-es, látom értelmes ellenérveket nem tudtál felhozni, így maradt a gúnyolódás :) Örülök, hogy átjött a mondanivalóm azért.
"Régen" a tőkéből vonták a törlesztést, majd évente hozzászámolták a kamatokat, de mindig a tőke csökkent a havi részletekkel, a végére maradt a kamat.
A jelen szabályozás szerint a kamatokat fizetjük először, utána a tőkét. Ezt nem a bank gondolja így, hanem a Polgári Törvénykönyvben van leírva.
A diákhitelt nem a Ptk. szabályozza, tehát ott eltérés lehet a fentiekhez képest.
Ez szimplán (szakmailag) hibás megfogalmazás, de nem tartom valószínűtlennek, hogy kérdezőnél/ismerősénél ugyanezt vetették be, mint marketing trükköt.
Ezért kérdeztem, hogy tőkésedik-e a kamat, mert akkor egy mezei annuitásos hitellé válik(bár tőketartozást törlesztett, de a nem törlesztett kamat a tőketartozást növelte), de így sokkal "jobban hangzik".
Ilyenkor azt teszik, hogy a felmerült kamatokat is "felveszed hitelnek".
A diákhitel változó kamatozású, csak most éppen alacsony a referenciakamat, ezért 0, amúgy nem.
"Ez szimplán (szakmailag) hibás megfogalmazás,"
Ez nem hibás megfogalmazás, hanem így volt "régen". Tudom, hiszen volt hitelem, a befizetett törlesztőrésszel csökkent a tőke, és minden évben kiszámolták a maradékra az abban az évben keletkezett kamatot. Bárki ki tudta számolni, hogy éppen hol tart, mert követhető volt, és 100 ezer hitel helyett nem 800 ezret fizettünk vissza a végén. Ha többet törlesztettem, akkor előbb értem a végére, kevesebb kamattal. Annak idején még ezt sem "büntették". Hitelbírálati költségem meg végképp nem volt, ezt a fogalmat nem is ismertük.
Mondjuk ez még annak idején volt, amikor csak OTP és Takarékszövetkezet létezett. :)
"A diákhitel változó kamatozású, csak most éppen alacsony a referenciakamat, ezért 0, amúgy nem."
Mindig 0%, nem az alacsony kamat miatt, mindig annyi kamattámogatást fizet az állam amennyi a kamat lenne, ha 30% akkor is, úgyhogy bebuktad.
"A Diákhitel kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzuk meg, érvényes mértéke 2,30"
"A Diákhitel2 kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzuk meg."
A kamattámogatás viszi JELENLEG 0-ra, de pl 16-ban:
"183. A DH2 változó kamatozású. A Rendelet 6. § (7) bekezdése szerint a Hitelfelvevő
által fizetendő ügyleti kamat mértéke 2%, az ezt meghaladó mértékű ügyleti kamatot az
állam általános kamattámogatásként nyújtja a Hitelfelvevőnek"
A Kormányrendeletben NEM rögzítették 0-ra és fix kamatra csak beletettek egy sort, hogy jelenleg megfizetik, és ezt is csak a DH2 esetében.
Semmi nem korlátozza a rendelet ezen pontjának visszavonását. "jár, amíg jár"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!