A lakáskasza megéri?
Hello hello, 23 éves vagyok, sima érettségizett diák és még a szüleimmel élek. Havi netto 130-140e-ft jön be nekem amiből 30-at haza adok, 20e-rel garázdálkodom úgy mond és a maradékot a bankban tartom. Mivel most csináltam jogsit meg vettem kocsit csak 300e van a bankban... na mind1 ez lényegtelen. A lényeg az, hogy olyan havi 75-80e-t tudok félre tenni havonta és szeretnék végre egy saját lakást/házat. Szerintetek megéri lakáskasszába tenni a pénzem? Mi az a 30%-os állami támogatás mert pontosan nem értem...Szeretnék 30-32 éves koromban saját házat vagy lakást de nem tudom hol kezdjem :S Szülőkre, rokonokra nem számíthatok abban, hogy segítsenek szóval jó lenne néhány jó tanács, vélemény.
Albérletbe nem szeretnék költözni csak azért, hogy másoknak a zsebébe dolgozzam....
"Mi az a 30%-os állami támogatás mert pontosan nem értem"
A befizetésed után 30 %-ot jóváír az állam a lakáskassza egyenlegén. Vagyis ha egy évben beifzetsz a lakáskasszába mondjuk 240 ezer forintot, akkor az állam jóváír a számlán további 72 ezer forintot, amit a lakáskassza lejáratakor elkölthetsz. Három limitációval kell számolnod: maximum 72 ezer forintot ad az állam egy lakáskasszára egy évben, úgyhogy havi 20 ezer forintnál többet nem érdemes lakáskasszába tenni, mert azzal már kimaxolod az állami támogatást. A másik, hogy az állami támogatást csak akkor használhatod fel, ha a lakáskasszában összegyűlt pénzt lakáscélra költöd: vásárlás, építés, felújítás, beépített bútorok. Harmdszor: legalább 4 évig kell fizetni a lakáskasszát és maximum 10 évig lehet. Kis matekkal kijön, hogy 4 év alatt kb 1,3 millió jön össze egy lakáskasszában, ami nem sok, úgyhogy szimpatikus lehet a 10 éves futamidő, de ott meg érdemes figyelembe venni, hogy az állami támogatás mértéke nem nő a lakászkasszában bent lévő pénzzel, hanem az mindig a befizetésed 30%-,a max évi 72 ezer forint. Így egy 6 éves lakáskassza az állami támogatást is figyelembe véve is roszabb hozammal rendelkezik, mint például egy állampapír.
Az előző válaszoló kihagyott egy igen lényeges dolgot. Te legalább 3 lakáskassza megtakarítást is elindíthatsz, vagy akár többet is, ha nem csak magadra, hanem a szüleidre is és még ha van egyéb közel hozzátartozód, akkor rá is indíthatsz megtakarítást, így a 30% állami támogatás megsokszorozható és mindegyik szerződést felhasználhatod saját lakáscélra.
Neked nagyon is megérné a párhuzamosan indított 3-4 db szerződés, mert így évente járna a 3, vagy 4x72.000 támogatás, ami már jelentős.
Arra azért számíts, hogy:
- Budapesten ez sovány, bár ki tudja, mi lesz 6 év múlva
- tök jó, hogy lesz lakáskasszád, az új szabályozás szerint 2 hónapos kiutalással, csak az eladó kérni fog 10-15% foglalót KÉSZPÉNZBEN, és le fogja sz*rni a lakáskasszádat - tehát a lakáskassza MELLÉ gyűjts még legalább 3 milka kápét (foglaló, ügyvéd), úgy teljesen jó leszel.
130-140 ezres fizetésre meg hülyeség kocsit tartani. Ez lófa..fütty pénz, koma. Majd ha keresel legalább 2x ennyit és lesz lakásod, utána vehetsz kocsit.
4-es vagyok.
Úgy rémlik, ilyen 1-2 millió körüli kedvezményes hitelt lehet felvenni, szóval nem az van, hogy fizeted a 20 ezreket és aztán felveszel 20 millió alacsony kamatú hitelt. Mondjuk ha 4 lakáskasszád van, akkor abból már kijöhet a 6-8 millió hitel, de akkor még mindig önerővel együtt kb 15 milliónál tartasz. Ismerős nemrég panelt szeretett volna venni, 35nm körülieket 16-18 milliókért talált, és egymásra licitáltak a vevők.
Szóval - szvsz - szuper, hogy van 15 milliód, de azt csak lakásra költheted, ennyiért viszont nem kapsz. Persze addigra ki tudja, milyen áron lesznek a lakások.
Megéri, de csak EGYETLEN ESETBEN: 4 évre kötve. Minden egyéb futamidőnél csökken, majd eltűnik a jó hozam, azaz nem jársz jól.
Olvasd el , amit a kiszamolo.hu-n találsz a témáról! A kommenteket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!