Egy ismerősöm szerint, abban az időben amikor a rettegett deviza alapú hiteleket felvették az emberek, a nagy bankok, mint az OTP, az Erste, a K&H . Stb. nem is kínáltak egyáltalán forint alapú hitelt. Tényleg így volt?
"Épeszű ember nem kalkulál azzal , hogy a duplája lesz a törlesztő...."
Hát aki még a dupláját se tudná fizetni az nagyon durván felelőtlen. Pláne a jelenlegi kamat környezetben igaz ez.
És igen, mi simán tudnánk a 3-4-szeresét is fizetni. Tulajdonképpen most is annyit fizetünk csak most az összeg nagy része LTP-be megy, hogy majd tudjunk előtörleszteni. Ha nagy emelés lenne akkor LTP helyett a hitelbe közvetlenül fizetnénk. De fix hitel miatt emelés kizárt!
És hogy akkor mégis minek a hitel? Mert nem volt elég pénzünk és szükségünk volt rá. Viszonylag kevés(5 millió) hitelt vettünk fel, 30 évre, így csak 20e körül van a havi törlesztő.
Értem.
Mi a fent említett 3 milliót vettük fel svájci frankban
7 évre , 2 LTP beletörlesztéssel.
A törlesztő állandóan ment fel , úgyhogy inkább előtörlesztettünk 4,5 milliót .
Sok a 20 év futamidő , addig még sok minden fog történni , a dupláját fogjátok visszafizetni.
Egy biztos : átlagemberként nem nagyon éri meg hitelt felvenni , kivéve ha beruházásra fordítod ( nem saját házra gondolod ).
A bankban megígérnek mindent , aztán meg perkálhatsz.
Sajnos.
Nem tudom ezt kinek írtad, mi 30 évre vettünk fel most 5 milliót. Ezért csak 20e körüli a havi törlesztő.
Dehogy fogjuk a dupláját fizetni. Ez fix forint hitel, nem deviza!
Még jobban is járunk majd mintha kp vettük volna mivel az LTP-vel elérhető haszon több százezerrel több mint a hitel költsége. Magyarul még akkor is megérte volna hitelből venni ha egyébként lett volna rá pénzünk!
Nem léteznek fix törlesztőjű hitelek , pár évig lehet fix a törlesztő , utána változik a törlesztő összege , kamatperiódusonként , ez pontosan le van írva a szerződésben.A bank a jegybanki alapkamathoz köti a törlesztőt ( meg még más szempontjai is vannak ) , ha az változik , akkor a bank is módosít...
A 30 év nagyon sok , az , hogy mennyit kell visszafizetni , az a 30 év végén derül majd ki , nem az elején.Minél hosszabb a futamidő , annál nagyobb a bank haszna , ezért szeretik az embereket a hosszú futamidőre rábeszélni.
Harminc év alatt biztos hogy lesz változás a gazdaságban , ennyire előre nem lehet tervezni.
Gondolj bele: 1988 - ban harminc éve milyenek voltak a viszonyok - , mások voltak a tulajdonviszonyok, 30 e Ft. volt egy fizetés , és kétszázezer volt ugyanaz a lakás , ami ma 12 millió...
Ha megnézed a történelmet , hitelre minimum 50% a kamat , a teljes futamidőre , de 20-30 évre ez simán 100%.
Az adókedvezményekről meg annyit : egyik évben vannak , aztán változnak a törvények , és nem biztos , hogy igénybe tudod őket venni.
20-30 év múlva nem lesz forint , lehet , hogy EU se lesz , senki sem tudja , hogy milyen viszonyok lesznek....
Milyen adókedvezmény?! Az LTP nem adókedvezmény. Azt nem mondtam, hogy 30 évig akarjuk fizetni, ezt te költötted hozzá. :)
Ha figyelmesen olvastad, akkor írtam hogy több LTP fut párhuzamosan. Valóban nem fix 30 évig, de nem is kell. Elég ha addig fix mire lejárnak a lakástakarékok.
De egyébként 10-20 évre is lehet fix forint hitelt kapni csak picivel drágább a kamat és nekünk nem volt rá szükségünk mert ezt a kevés hitelt LTP-bol előtörlesztéssel rendezzük majd.
A 30 évet pedig én kértem. Dehogy beszéltek rá bármire is, ezt se értem honnan szedted. Pont azért ilyen sok, hogy minimális legyen a havi törlesztő. Így több pénzünk marad LTP-t fizetni. 100 Ft-ra egy év alatt fizetek 3,45Ft kamatot. 4 év alatt 13,8 Ft. LTP esetében 100 forintbol 4 év alatt 130 plusz némi kamat lesz. Azaz látszik, hogy jobban megéri a pénzt inkább LTP-be tolni a törlesztő helyett. Ne ezért 30 év. Gyakorlatilag viszont jóval rövidebb idő a cél.
Tudom mit csinálok, alaposan elolvastam a szerződést, osztottam szoroztam és szerintem igencsak előnyösen sikerült megoldani. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!