Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » ÁFA körös egyéni vállalkozó,...

ÁFA körös egyéni vállalkozó, Paypal, transferwise borderless, külföldi bankszámla?

Figyelt kérdés

Rengeteg egymásnak ellentmondó infót találok a témában a neten. Egyesek szerint csak és kizárolag hazai, spéci pénzforgalmi számlát használhat, mások szerint használhat bármit, csak az adókat az állam felé kell pénzforgalmi számláról utalni. Érdelne az itteniek tapasztalata. Lehet-e egyáltalán ilyen online szolgáltatókat használni pl. ügyféltől bevétel fogadására, mint PayPal és ott tartani az összeget?

Egyáltalán a kérdés kinek a szakterülete, könyvelő, ügyvéd, adótanácsadó?

2018. febr. 18. 10:37
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Túl sokat elmeleteztek a gyakorlat helyett..

"Èrdelne az itteniek tapasztalata. Lehet-e egyáltalán ilyen online szolgáltatókat használni pl. ügyféltől bevétel fogadására, mint PayPal és ott tartani az összeget?

"

Ennyiben volt válasz... tapasztalat.

Leupayem van évek óta sose volt gond vele.

Egy belföldi legyen az a lényeg , nekem is van 1 amiről mennek a járulékok meg az á.f.a. 5 átutalás ingyenes belefér pont az 5.

Van egy , ami a bankkártyás fizetéshez van a szolgáltatótol.A forgalom 10%-a bankkartyas csak 90% kp. Ebből adodoan van házipénztár is.Szóval, megint hülyeség a bankszámlàn tartasi kötelezettség.

Meg egy ahhoz tartozó elszámolási számla a napi bankkartyas forgalom T+1-es átvezetéséhez és van a külföldi a devizának, ami euroban jön.

Ha az eurot belföldire kérném többe lenne a jóváíráshoz kapcsolódó banki ktg , mint az összes 3 számla fenntartása havi szinten. ( 2000 Ft alatti összeg) És a Nav se kötekedett az elmúlt évben emiatt.

Ez a tapasztalat, ha már azt kérdezted. Az elmélkedést meghagyom Nektek. 😂😂😂

2018. febr. 18. 12:38
 12/19 anonim ***** válasza:

Ha hivatalos helyről akarsz infot, akkor fordulj a NAV-hoz!

Az ilyen kérdéseket amúgy könyvelővel kell vagy szokás megbeszélni.

De ha ezen a fórumon név nélkül író embernek hiszel, akkor higgy nekem, kell magyarországi banknál vezetett pénzforgalmi számla.

2018. febr. 18. 14:40
 13/19 A kérdező kommentje:

"Ha hivatalos helyről akarsz infot, akkor fordulj a NAV-hoz! "

Megvolt, varom a valaszukat, de ugye, amit irnak, azert nem vallaljak a felelosseget, azaz megtortenhet, hogy ugy jarok el, ahogy ok tanacsoljak, aztan egy ellenorzes soran megis megbuntetnek.

"Az ilyen kérdéseket amúgy könyvelővel kell vagy szokás megbeszélni."

Megvolt, ha a kerdezett konyvelok mindegyike ugyanazt valaszolta volna, egyszerubb lenne az eletem. :)

"De ha ezen a fórumon név nélkül író embernek hiszel, akkor higgy nekem, kell magyarországi banknál vezetett pénzforgalmi számla."

Sokfele kerdezoskodok, nem veszem kp-nek a nevtelenul leirt valaszokat.

Bocs, hogy benan fogalmaztam, az a resz vili szamomra, hogy kell egy hazai penzforgalmi szamla. Engem az erdekelne, hogy azon tul erkezhet-e vallalkozoi bevetelem Paypal-re, anelkul, hogy valaha is atutalnam a penzforgalmi szamlalra. (Nyilvan szamlat kiallitok rola es adozok utana.)

2018. febr. 18. 18:57
 14/19 A kérdező kommentje:

Ja és Bak Norbert, nem értem a logikádat és a nevetős emotikonokat. Talán nem hallottál esetekről, amikor a NAV látszólag piti ügyek miatt bírságolt többszázezerrel... Nem értem, mi a vicces, ha valaki tisztázni szeretné, hogy egész pontosan melyek a jogszabályok, amelyek MEGENGEDNEK valamit egy egyéni vállalkozónak!

A tapasztalatod, hogy eddig még nem volt gond, mint talán már jeleztem, nem biztos, hogy releváns, lehet, hogy még nem figyeltek fel rád.

2018. febr. 18. 19:10
 15/19 anonim ***** válasza:

A nem figyeltek fel rám annyiban releváns hogy pont benne vagyok egy átfogó vizsgálatban nav art. és rendőrségi btk. ügy is van az egyik volt könyvelőm ténykedései miatt, szerencsére nem ellenem, hanem ellene.

Mégsem ez az oka, hogy lenne külföldről származó nem magyar számlára érkező bevétel.

Tapasztalatokat kértél azt irtam.Semmi törvény ellenes nincs benne.Többször leirtuk lehet több számlád is magyar, külföldi is.A trv egy magyart kér legalább és onnan az utalást, nem pedig magán számláról . Ennyi.

A törvényt megkaptad egy elméleti szakembertől, a gyakorlatot tőlem. Mégsem elfogadható számodra még a nav állásfoglalása sem.Nem gondolod túl ezt nagyon? Azért tűnik viccesnek a dolog.

2018. febr. 18. 21:41
 16/19 A kérdező kommentje:

Bak Norbert, a 10-es hozzaszolasban ideztem a torvenyt, amit, ha jol ertelmezek, kp-n kivul tiltja, hogy penzforgalmi szamlan barmi egyebet hasznalj.

"Mégsem elfogadható számodra még a nav állásfoglalása sem."

Bocs, de tajekozatlan vagy, ezt nem sertesnek szanom. (Vagy atsiklottal a komment felett, melyben irtam, hogy ok sem vallalnak felelosseget a sajat allasfoglalasukert.)

2018. febr. 19. 08:54
 17/19 anonim ***** válasza:

Azt tudom, mert minden állásfoglalás alján oda írják.

Az wallet account ugyanúgy pénzforgalmi számla, amimrk van van ibanja swift kód , bankkártya hozzá stb. Oda beérkező és onnan kimenő utalasok kifizetések, vásárlások is mennek rajta, semmi nem tiltja hogy használjad a kötelezettség egy belföldire vonatkozik csak.

Csak idáig erre 3-4 helyről is megerősítést kaptál, mégsem fogadod el, az inkább elgondolkodtató.

Egy esetleges revízió során meg pl. nekem is töröltek el bírságot is, mint írták megfelelő , elvárható gondossággal jártam el. Nimcs is félni való. Értelmezed a jogszabályt és amit az nevesítve nen tilt alkalmazod. Ha erre az " utasításra " a könyvelő nem hajlandó, felhivhatja a figyelmedet az okra, hogyha szabály ellenes.Ha mégis ragadzkodsz hozzá akkor vagy Tied a felelősség vagy nem teljesít és felmondja a szerződést. Ha, meg nem hivja fel a figyelmed, vagy rosszul tudja és rosszul könyveli akkor az övé. Ez minden megbízási szerződésben benne van jó esetben.

Csak, hogy itt nincs mire felhívni. A jogszabály egyértelműen megnevezi a kötelező elemet.Ami azon kívül van az meg nem tiltott. Nem figsz olyat találni, hogy tilos külföldi pénzforgalmi számlát használni.

2018. febr. 19. 09:34
 18/19 A kérdező kommentje:

"Az wallet account ugyanúgy pénzforgalmi számla, amimrk van van ibanja swift kód , bankkártya hozzá stb. Oda beérkező és onnan kimenő utalasok kifizetések, vásárlások is mennek rajta, semmi nem tiltja hogy használjad a kötelezettség egy belföldire vonatkozik csak."

"pénzforgalmi bankszámla: az a *****belföldi***** bankszámla"

A Paypal pl. egyaltalan nem *bank*szamla.

"Csak idáig erre 3-4 helyről is megerősítést kaptál, mégsem fogadod el, az inkább elgondolkodtató. "

Ennel tobb helyrol kaptam szemelyesen ezzel ellenkezo tajekoztatast.

"A jogszabály egyértelműen megnevezi a kötelező elemet."

Igen, lasd a 10-es hozzaszolasomban, kotelezo forgalmadat penzforgalmi szamlan lebonyolitani (kiveve kp), a penzforgalmi szamla meg a kormanyrendelet szerint belfoldi bankszamla. En a torvenyt probalom ertelmezni, megkoszonnem, ha konkretan az ertelmezesemben talalnal hibat, ha nem vilagos, hogy mit honnan ideztem, szolj.

2018. febr. 19. 10:11
 19/19 anonim ***** válasza:

Az art. határozza meg, higy kik a pénzforgalmi szamlanyitasra Kötelezettek.

"A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körét az Art. 38. § (2) bekezdése határozza meg. Eszerint legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie a belföldi

- jogi személynek,

- jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak,

- általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek, ideértve az egyéni vállalkozót is"

A legalább egy kötelező bankszámla belföldi.

A nem kötelező , sok másik lehet akár külföldi is.

A paypal lehet erre akkor nem alkalmas.Nincs paypalom , de van külföldi wallet számlám .Nekem ez ami van:

[link]

hiába hogy külföldi ugyanúgy alkalmas,de wallett jellegű.Nem is volt vele sosem gond.

2018. febr. 19. 11:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!