Hogy lehet, hogy Magyarországon minden banki műveletnek van költsége, míg külföldön (Németország, USA pl. ) minden ingyen van?
Külföldi ismerőseink mindig megrökönyödnek, amikor megtudják, hogy fizetünk a pénzfelvételért, bankszámlavezetésért, átutalásért stb. Egyenesen nem értik, hogy "hagyhatjuk" ezt. Ők még külföldi automatákból is ingyen vehetnek fel pénzt.
Miért írnak/írhatnak elő nekünk költségeket ugyanazok a bankok, amik más országokban ingyen kínálják ugyanezt?
Érdekes, én belföldi huf-os számlára ingyen utalok, kp felvétel 150 ezer ft-ig ingyen van (annyi amúgy sem kell), a havi számlavezetési díj nincs 1000 forint plusz egy éves kártyadíj (4k).
Akkor miről is beszélünk? Eu-s bankszámlára utalni mindenkinek pénzbe kerül és fogadni is.
Tehát ismétlem, az említett országokban a bankoknál:
- nincs számlavezetési díj
- nincs automatából pénzfelvételi díj (nem összegfüggő és az adott ország határain kívüli automatákból is ingyenes)
- nincs tranzakciós jutalék
- a számlavezetés tehát összességében nem kerül pénzbe
Próbáljuk elkerülni a bankszámláinkkal való kérkedést, a kérdésem arra vonatkozik, hogy hogyan lehet, hogy általánosságban nálunk mindennek van díja?
Tehát amíg külföldön nem szabnak árat ezeknek, addig nálunk miért teszik?
Esetleg ezekben az országokban többen vesznek fel hitelt és magasabb összegben, több embernek van nagyobb összegű megtakarítása, értékpapírszámlája és a bank elegendő hasznot termel ezeken az ügyleteken. A magyarok nyúlfarknyi fizetésénél lehet, hogy ebből nincs elég bevétel, sok embernek nincs semmilyen megtakarítása (vagy legfeljebb otthon a párnacihában), a hitelektől ódzkodnak. Így a mindennapi tranzakciókat terhelik meg.
Azt is el tudom kápzelni, hogy egyes külföldi bankok, akiknek Magyarországon leányvállalatuk van, azért tudják olcsón kínálni az anyaországban a számlákat, mert a kelet-európai ügyfelek megsarcolásával termelik ki erre a pénzt.
Én Németországban élek sok éve:
- számlavezetési díj VAN
- automatából a saját bankban lévö automatánál nem kell fizetni pénzfelvétei díjat, de ha másik bankban vagy bankokon kivül veszel ki, akkor VAN
- tranzakciós járulék VAN
Szóval a számlavezetés IGENIS pénzbe kerül!
nekem a Sparkassenal (német) van számlám, havi 7,5 euró a havidíj. saját automatából bármikor bármennyit vehetek fel, idegen automatából viszont 5 euró a kp felvétel, de az mindegy, hogy német idegen, vagy külföldi idegen, egységes 5 euró/db és független az összegtől is.
átutalás (Überweisung): az összes küldése és fogadása ingyenes.
csoportos beszedési megbízás (Sepa-Lastschrift): mind díjmentes.
vásárlás: külföldön, belföldön díjmentes
bankkártya: maestro kártya éves díja ingyenes, ezzel eddig bárhol tudtam fizetni és pénzt felvenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!