A devizában felvett hitelnek mindig nő a kamatja? Érdemes e átváltani forint hitelre, azt hogy számolják? Amit fel vettem pl.2és fel milliót 146ft os frankkal, azt mostani árfolyamon váltják át? Akkor majdnem e duplája.
Nem érdemes forintosítani a hitelt, nem lesz kevesebb a törlesztőrészlet. Most a devizások, köztük én is, beszívtuk. Én még 2004-en vettem a kocsimat, devizában, mert olcsóbb volt, mint a forintalapú.
Most ennek issza a levét rengeteg család.
a devizahiteleknek mindig alacsonyabb lesz a törlesztőrészletük, mint a forint alapúaknak. ezt mondták a múltkor a tv-ben.
arról volt már szó, hogy esetleg úgy ki lehet majd váltani, ha tényleg megvalósítják ezt, hogy a bankok bevállalnak a devizahitelekből 20% veszteséget, és a maradékot átvinni forint alapúba. ezzel a variációval talán tényleg jobban járnánk, legalábbis nem buknánk annyit. de erről még csak felszólalások vannak, közel nem biztos, hogy a bankok belemennének.
ha minden kb. marad a régiben, szerintem nem érdemes, lakáshitelt semmiképpen, hiszen 10,20 év múlva ismét jobb áron lesz a svájci frank. és mindig is az marad a legstabilabb. stabilabb, mint a forint, vagy mint az euró.
amúgy pedig a kamat igen, mindig nő. ha kiváltod egy kedvezőbb kamatozásúra, aminek most alacsonyabb a törlesztőrészlete, annak is évek múltán ugyanúgy fog emelkedni a kamata.
kiváltásnál pedig az aktuális napi devizavételi árfolyamot számolják, plusz a végtörlesztési díjat a régi banknál, az új banknál pedig szintén megfizeted ugyanazon költségeket, mint hitelfelvételkor, folyósítási díj, közjegyző..stb..
természetesen javuló tendencia lesz, jelentősebb romlás már ennél nem igazán lesz. romolhat, de nem még 30,40 ftokat.
viszont javulásnál sem fogsz sokkal kevesebbet fizetni árfolyam változás miatt, hiszen majd a kamatokat emelik úgy meg, hogy a bank ne bukjon annyit.
egy biztos, jelentős haszonnal az ügyfél soha nem fog kiszállni egy kölcsönből. :(
Semelyik pénznemben felvett hitelnek nem nő mindig a kamata.
Pl az elmúlt fél évben mindegyiknek csökkent 2x is, csak sajnos azért nem érzékeltük, mert az árfolyamok a deviza alapú hiteleknél emelkedtek, ami ellensúlyozta a kamatcsökkenést.
Normál körülmények között nem érdemes forint hitelre váltani, mert ettől senkinek nem fog csökkenni a havi törlesztő részlete.
Akkor érdemes az átváltáson gondolkozni, ha valóban lesz rá valamiféle állami támogatás, vagy ha valami csoda folytán az árfolyam megközelítené a hitel felvétele időpontjában felvett árfolyamokat, de még így sem lesz alacsonyabb a törlesztő részlet, max csak stabilabb. Ez a pár éve felvett 145-150Ft/CHF árfolyamok esetében nagy csoda lenne, ha bekövetkezne, de egy biztos, a forint alapú hitelek kamata még most is magasabb bármelyik devizahitel kamatánál, tehát könnyebbséget nem okozna senkinek, csak stabilabb havi részleteket.
En is megkerdeztem mar az atforintositast.Es sztem jobb megoldas mert a deviza alapunal minden honapban 30-40 ezer forinttal no a hitel.Ez iszonyat ennek soha nem lesz vege. En 3 eve vettem fel 3.5 milliot es most meg 7 millioval tartozom.
Nekem 2 miliot kellene rafizetnem az atforintositashoz mert en arfolyamrogzitest kertem 2 evvel ezelott.
De a forint alapu lejar egyszer ez viszont soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!