Ha nem találom a bankártyámat, s a netbankon keresztül nullára állítom a vásárlási limitet, készpéntfelvételi limitet, virtuális tranzakciós napi limitet, akkor védve van arra az esetre ha pin kóddal együtt ellopták?
És semmi mást?
Így semmi visszaélés nem történhet?
(már csak elvi kérdés mert megvan, reggel a fotelre dobtam a paplant s beágyazás nélkül otthagytam a szobát a francba s elmentem. A táskám meg a fotelben volt. Így jár aki rendetlen:))))
Oké, játszunk el a gondolattal tovább... Tegyük fel, 0-ára állítod. Ekkor nem tudnak vásárolni vele - bár még ez sem feltétlenül biztos, mert sokan nem tudják, de paypass-es kártyával le lehet menni mínusz 5 ezerig.
Na de akkor van egy kártyád (illetve nincs), amit nem tudsz használni. Mi a következő lépés? Betiltatod? Mert más megoldás nem nagyon van - hiszen ha nem ezt teszed, akkor meddig lesz 0-án? Úgy Te sem tudod használni... Ha meg később visszaállítod, akkor lehet, épp akkor fognak "megkopasztani".
Ép azért nem akartam letiltani, mert reméltem, hogy az lesz ami lett, hogy mégis megvan s nem ellopták. Reggel azt hittem, a munkahelyemen hagytam, ott nem volt, s csak reméltem, hogy este kiderül, mégse lopták le. Beállítottam nullára a felsorolt limitet, hogy ha mégis, akkor ne tudják használni. Utólag kiderült, jól tettem, mert úgy tudom 5000 Ft lett volna az új kártya, ha letiltom.
Ugyanakkor mivel ez a helyzet megtörténhet újra, érdekelne hogy jól tettem e. A kártya hagyományos, de ezt a -5000-t nem értem. Eleve plusz van a kártyán, jóval több mint 5000. De elvileg ha a felsorolt 3 limit nulla, akkor se a rajtalevőt nem lehet levenni, se a PIN kód ismeretében vásárlással vagy automatás pénzkivétellel, se internetes vásárlással a kártya hátoldalán levővel. S igy akkor -5000-be se mehet. Vagy tévedek?
Oké azt értem, hogy ha tényleg ellopták, de ilyen esetben amikor van remény hogy nem ellopták, csak itt ott felejtették van értelme csak azt tenni s később visszaállítani.
Kivéve ha kiderül, hogy én tévedek, s így is lehet használni, s az derül ki hogy sehol nincs hanem tényleg ellopták.
De én azt hinnél, hogy a kérdésben szereplő 3 limit nullára állításával nem költhető vele pénz.
Akkor ez most hogy van?
Úgy van, ahogy írtad - valóban nem költhető vele pénz: se kivenni nem tudnak, se interneten vásárolni.
A harmadikra írtam az 5 ezer ft-ot, akkor most részletesebben leírom:
Vannak Paypass-res kártyák (érintéses), ekkor nem kell vásárlásnál beütni a pin kódot, hanem csak odaérinted a terminálhoz és levonja a vásárolt összeget. Ez maximum 5 ezer ft-ig működik, 5.010 ft-nál már PIN kódot is kér.
Ez a fajta vásárlás nem csak akkor működik, amikor pénz van a kártyádon, hanem akkor is tudsz vásárolni Paypass-el (érintéssel) akár 3-4.000 ft-ért, ha mondjuk 500 ft (vagy 0 ft) van a bankszámládon. Magyarul, hiába betéti kártya, nem hitelkártya, a Paypass miatt enged mínuszba menni 5 ezerig. Erre írtam, hogy sokan nem tudnak erről és ugyan a másik 2 funkciót biztosan le tudod állítani, de a vásárlási limitet emiatt nem biztos. De ezt nem tudom biztosra - csak gondolom. Ha eszem,be jut, majd egyszer megkérdezem az OTP-nél :-)
én azt hinném, hogy a vásárlási limit független a hitelkerettől, s azt hinném, hogy ez a -5000 is hitelkeret.
Régen volt pl. az OPT-nél ugynevezet technikai hitelkeret a folyoszámlához. -20 000 Ft-ba lehetett menni vele.
Szóval azt hinném, mindegy van e ilyen mínuszba meneteli lehetőség - bármilyen módón - vagy nincs, a vásárlási, pénzkivételi, virtuális vásárlási limit ettől független s a tényleges tranzakció lehetőségeket állítja be, függetlenül attól, mennyi van a számlámon s mennyi költhető a számláról (ez az 5000-nél pl. 5000-el több)
Érdekes volt az is, amikor limit emelésről beszéltem az ügyintézővel. Felhivta a fgyelmemet arra, hogy ha pl. van egy 10 000-re beállított limitem, azt kihasználtam, s 20 000-ért vásárolni akarok, akkor nem elég 20 ezerre beállítani a limitet, hanem 30 ezerre kell beállítani. Ugyanis ez napi limit, s ha aznap vásároltam már 10 000-ért akkor ha átálítom 20 ezerre a limitet, akkor aznap összesen 20 ezret vehetek fel, tehát már csak 20 000-t.
Viszont az nem számít mennyi van a számlámon, akár százezreket is beállíthatok limitnek, azt is hagyni fogja akkor is ha csak 10 000 van a számlámon. Miért? Mert nem tudja nem jön e bármelyik percben több 100 ezer a számlára, s ha igen akkor - ha a limitet előtte módosítottam, akkor utána - már vásárolhatok vele.
Szóval én ezeket tudom, de kérem ha valamit rosszul tudok akkor javítsatok ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!