Kispénzűeknek való befektetés van?
A banki kamat ugye most nagyon lent van. Egy sima bankbetétben nem gyarapszik a pénzem. Még lekötöttben sem, de talán állampapírban sem.
Nem vagyok milliomos, akinek sok pénze van, amit tud tőzsdén meg akárhol forgatni, gyarapítani. Nem is értek az ilyesmihez.
De biztosan van olyan, ahová egy kisember is beteheti a pénzét és forgatják, gyarapítják.
Természetesen csak megbízható cégek érdekelnek.
Tudtok ilyet?
"A kamat azért jár, mert odaadod valakinek a pénzed"
Épp ezaz, hogy ezért nem kell járnia semminek, semmi értéket nem teremtesz azzal, hogy pöffeszkedsz a pénzen és szeded a kamatokat, nulla erőráfordítás, nulla értékteremtés, nulla munka.
Ha olyannak akarsz kölcsönadni aki megforgatja arra ott a tőzsde. Vállalj a kockázatból ha a nyereségből is részesedni akarsz.
Vagy indíts te magad vállakozást. Ne másokon élősködj a kamatszedéssel.
Na jó, inkább bemásolom a kamat definícióját, hátha így jobban elfogadod:
"A kamat (helyesebben szólva inkább a hozam) a befektető jutalma azért, hogy tőkéjét lekötve elhalasztja a fogyasztását. Másként kifejezve a befektető ezt a jutalmat azért kapja, mert a mai biztos forintot felváltja egy jövőbeni kockázatos forintra."
Azaz nem pöffeszkedek a pénzen, hanem nem tudom felhasználni (nem tudok fogyasztani, vagy éppen másba befektetni), mivel valakinek odaadtam. Ennek értéke van.
A nulla munka, nulla erőráfordításról meg annyit, hogy a megtakarított pénz nem csak úgy keletkezik, valaki megdolgozik érte :)
"Azaz nem pöffeszkedek a pénzen, hanem nem tudom felhasználni (nem tudok fogyasztani, vagy éppen másba befektetni), mivel valakinek odaadtam. Ennek értéke van."
Ha nem fogyasztasz azzal hátráltatod a gazdaság növekedését, ezt nem kell jutalmazni egyáltalán.
Az infláció feletti kamatról van szó amúgy.
Már rég kitaláltak ehelyett jobb rendszert csak a pöffeszkedő tőkések eddig megakadályozták a bevezetését. De majd ha összeomott a dollár a kamat és a hitelek miatt akkor majd bevezetik.
"A nulla munka, nulla erőráfordításról meg annyit, hogy a megtakarított pénz nem csak úgy keletkezik, valaki megdolgozik érte :)"
Ja pl. öröklésből.
600 éve pöffeszkednek a tőkén és szedik a kamatot.
Warren Buffet is beismerte, hogy ez nincs rendjén ami ezen a téren folyik. Hogy a gazdagok egyre gazdagabbak.
"Milyen jobb rendszert? :)"
Googleben keress arra hogy szabadpénz, ahhoz hasonló.
Éves bkk bérlet:
kb 100ezer Ft. Évente egy havi bérletet nyersz, ami 9500Ft. Ez majdnem 10%-os haszon.
:)
Beleolvastam egy "szabadpénz" cikkbe ( A szabadpénz gyakorlati megvalósítása [link] )
Elég bárgyú, felszínes ötletelgetés... Kezdve ott, hogy "évente újra cserélik" Jó, de az új nyomtatásának a költségeit hogy fedezik? :) Az államközi megállapodások, váltók használata is vicces, pont erre vannak a bankok és az átváltási árfolyam. :)
"A szabadpénz hetente elveszíti vásárlóereje egy ezrelékét (0,1 %), mégpedig tulajdonosa költségére." ... "Aki ezt a bankjegyet kapja, természetesen elakarja kerülni ezt a veszteséget, igyekszik a pénzt, amilyen gyorsan csak lehet, továbbadni,"
Hogy a pitlibe spórol így össze az ember egy lakásravalót? Mert ne feltételezzük, hogy az csak úgy van...
Nem bárgyú ötletelgetés, hanem már kipróbált rendszer:
"annyira bevált, hogy számítások szerint a helyi pénz tizenháromszor gyorsabban forgott, mint a schilling (az akkori fizetőeszköz). A pénzkörforgás és ezzel a gazdasági teljesítőképesség megnőtt, a munkanélküliség csökkent. Az eredményt akkor a sajtó a wörgli csoda néven emlegette, és száz további település szerette volna bevezetni, azonban az Osztrák Nemzeti Bank betiltotta a hasonló kezdeményezéseket"
"Hogy a pitlibe spórol így össze az ember egy lakásravalót?"
A linken ott a válasz erre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!