Abban az esetben ha örököltem egy ház felét 2007-ben és ezt a testvérem fel akarja vásárolni tőlem akkor a 2007-es vagy a mostani érték számít?
Ezt hogy érted, hogy melyik érték számít? Nincs meghatározva, milyen áron kell eladnod az ingatlanodat, bármiben megegyezhettek. Annyi, hogy ha az adóhivatal a vételárat túl alacsonynak ítéli, a saját becslése alapján szabhat ki vagyonszerzési illetéket, de ez a testvéred gondja lesz, nem a tiéd.
Ebben az esetben jövedelemadó szempontjából sincs jelentősége az árnak, mivel a szerzés és az eladás között több mint 5 év telt el, így nem kell adót fizetni.
Az értéke az amiben a felek megegyeznek. Teljesen mindegy, hogy mi a piaci realitás.
Eladni sem vagy köteles, ha nem akarod.
Ingyen is neki ajándékozhatod, ha úgy akarod és elfogadja.
Persze, annyit kér, amennyit akar, de az illetéket a tesónak (vagyonszerzése) mindenképpen a piaci (mostani) szerint fogják megállapítani.
A Kérdező nem írta le, mi alapján gondolja, hogy 'melyik számít', de én csak erre tudtam gondolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!