Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Fektethetek minden hónapban,...

Fektethetek minden hónapban, folyamatosan egy bizonyos összeget (konkrétan az alábbi) magyar állampapírba?

Figyelt kérdés

[link]

A legmagasabb kamat (3,36%) érdekében a 9 éves futamidejű opciót szeretném választani. Valójában nem 9 évig, hanem még ettől is hosszabb távra terveztem volna, viszont ettől magasabb kamatot semmi nem tud kínálni (amennyire én tudom). Két kérdésem lenne:

1) Havonta 20 ezer forinttal szeretném gyarapítani a befektetett összeget. Ez lehetséges-e az állampapírok esetében? Netbankból banki utalással is megoldható (az egyszerűség kedvéért?)

2) Erre az állampapírra jellemző a "kamatos kamat" tulajdonság?

(A kamatos kamat számítás lényege, hogy az időközben esedékessé vált kamatok tőkésítésre kerülnek.

Tegyük fel, hogy befektetünk 100000 forintot 5 évre, az időszak alatt a kamatláb 9 százalék, és a kamatokat soha nem vesszük fel, hanem újra és újra befektetjük őket (vagyis a kamatszámítás alapjául szolgáló tőke folyamatosan növekszik). )

Lényegében még nagyon fiatal vagyok, nemrég kezdtem el pénzt is keresni, s úgy vélem, akkor járok a legjobban, ha a lehető leghamarabb befektetem a fizetésem 10% -át minden hónapban, mondhatni életem végéig. A legjobb választás hosszadalmasabb kutakodás után az Állampapír tűnik (a bank nevetségesen alacsony kamatot ígér, a takarékszámlák pedig szintén nem szimpatikusak), de ha nem így lenne, cáfoljátok meg kérem. :)

Köszönöm válaszaitokat/segítségeiteket.

Üdv!

2017. jan. 8. 15:53
 1/6 anonim ***** válasza:
Értékpapír alap hosszú távon jobb lenne
2017. jan. 8. 20:01
 2/6 A kérdező kommentje:
Miért gondolod így? Annyira nem szimpatizálok vele :S
2017. jan. 10. 07:08
 3/6 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, nincs kamatos kamat. A kamat jóváíródik és ezen újra vásárolhatsz állampapírt.
2017. jan. 12. 13:13
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi. S valamilyen úton-módon, ugyanazon számlára lehet-e havi rendszerességgel összeget utalni, vagy állampapírok esetében csak egy fix összegről van szó?
2017. jan. 12. 15:40
 5/6 anonim ***** válasza:
Utalhatsz rá rendszeresen, de az csak kp lesz a tbsz-en. Vásárolnod is kell akkor havonta, ha azt akarod, hogy kamatozzon.
2017. jan. 15. 07:20
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy 3 éve hogy volt, de a webkincstáron keresztül bankkártyával is vehetsz/jegyezhetsz állampapírt, akárhányszor, akármennyiért. És mivel az államkincstárnál nincs semmilyen költség, az állampapír adómentes, nem kell tbsz sem (lehet, hogy régen kellet, de most nem kell).

"még nagyon fiatal vagyok"

"Értékpapír alap hosszú távon jobb lenne"

"Miért gondolod így? Annyira nem szimpatizálok vele :S"

Hát éppen azért, mert még nagyon fiatal vagy.

De tényleg, miért nem szimpatizálsz vele?

Nyilván rövidtávú tartalékot nem teszünk rv-be, de a többi vagy a többi egy része miért ne?

2020. dec. 23. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!