Hogyha egy családtagnak van egy bankszámlája akkor azt a többi családtag is használhatja?
Igen.
Kétféleképpen:
1) A számla tulajdonosa megadja a jelszót, PIN-kódot a többinek, így azok tudnak utalni illetve pénz felvenni ATM-ből. De ebben az esetben mást nem tudnak csinálni vele, és a többiek vissza is élhetnek a helyzettel.
2) Megadja azokat a családtagokat a számla felett rendelkezőnek vagy társtulajdonosnak, akiket akar, és akkor több dologra jogosultak.
Nem.
Csak abban az esetben használhatja más is, ha bementek a bankba és a bankszámla tulajdonos engedélyével társkártyára szerződéskötés történik.
De pl. gyerek nem használhatja az anyja számláját, stb.
Tudom, van olyan, hogy valakinek a fizetése pl. az anyja számlájára érkezik, de ez hivatalosan szabálytalan.
A társkártyán kívül a számlatulajdonos adhat rendelkezési jogosultságot is valakinek a számlája felett. A bankban alá kell írni hozzá a tulajdonosnak is és a rendelkezőnek is.
Kártyát nem lehet kölcsönadni, a használatát másnak átengedni. Ezért van a társkártya lehetősége.
Szabályosan úgy lehet megoldani, ahogy a 4. válaszoló is írja, tehát vagy ad számla feletti jogot a családtagnak vagy társkártyát csináltat neki.
De alapesetben nem használhatja más, csak a tulaj.
Érdekes... mindenki fel lett pontozva, csak én nem, 4-esre hivatkoznak a társkártyánál, holott én írtam először (2-es).
Nem tudom, láthatatlan lett az írásom? :D
Kedves második!
Szerintem azért, mert nem teljesen igaz amit írtál. Egyrészt nem csak társkártyával lehet, hanem rá lehet tenni a számlára a családtagot mint rendelkezőt, hogy pl. kivehessen pénzt bankfiókban stb.
Másrészt amit írtál a végén, hogy más számlára utaltatja a pénzt, az nem szabálytalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!