Folyószámla hitel hogyan működik?
A bankszámládnak egyetlen "egyenleg"-e van. Ha felveszel folyószámlahitelt ( konkrét példaként mondjuk 100 ezer forintig), akkor a folyószámládról -100ezer forint egyenlegig tudsz költeni vagy pénzt felvenni. Ha jön rá fizetés ( mondjuk 60 ezer forint), akkor megemeli az egyenleged jelen esetben 60 ezer forinttal, azaz az új egyenleged -40ezer forint lesz.
Ha "vissza akarod fizetni", akkor csak annyit kell tenned, hogy nem veszed ki a teljes fizetésed, hiszen jelen esetben ha csak 50ezer forintot veszel ki, akkor ez után az egyenleged már -90ezer ( tehát mintha 10 ezret visszafizettél volna). De bármilyen bejövő pénzmozgás növeli a bankszámlád egyenlgét, így csökkenti a tartozásod mértékét, ha épp minuszban vagy, akár utal rá másvalaki, akár befizetsz.
(Plusz még számold hozzá, hogy havonta fizetsz egy fix díjat azért, amiért a folyószámlahitel szolgáltatlás a rendelkezésedre áll, valamint fizeted minden hónapban a felgyűlt kamatot. Értsd: ezeket levonják hó végén az egyenlegedből.)
A folyószámlahitelnek a kamata elég magas, továbbá ez a konstrukció nem erre való.
Ez egyszerű matematika.
Lemész -100 e ft-ig. Érkezik rá 80 e ft, az egyenleged akkor -20 e lesz.
Ez nem törlesztőrészlet illetve nincsenek korlátok mint pl. a fizetésletiltásnál.
Matematika.
Szabad felhasználású személyi hitellel jobban járnál szerintem.
Mostanában azokat is elég alacsony kamatokkal adják a pár évvel ezelőttihez képest.
Folyószámlahitel eseti tartaléknak való, szerintem arra sem kéne, de főleg nem áruhitel gyanánt.
"minden hónapban levesznek a kártámról mondjuk 10E Ft-t és így vissza fizetem."
Ha leveszed, akkor tovább csökken az egyenleged. Pont hogy 10 ezerrel veszel le kevesebbet és akkor 10 ezerrel kevesebb lesz a tartozás.
Mint mondtam, nincs külön vezetve a "hitel" és a "te pénzed", ezek előjeles összege adja a számlád mindenkori egyenlegét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!