Bankkártyán nincs pénz, csak a banki folyószámlán. A kártya csak eszköz a pénzfelvételhez nemde?
Szóval bankkártyára pénzt tenni nem lehet,csak a számlára.
Azért kérdem,mert van nálunk külföldön csippkártya buszhoz,ammi igazolja,hogy diák vagyok és lehet pénzzel feltölteni,a pénztárcában motoszkálás,apró számolás helyett azzal fizetni. Vagyis itt a kártya a pénz. Ha eltörik,vagy valami az a pénz is odavész,ami rajta volt.
Bankkártyánál viszont enm eza helyzet. Itt a kártya csak eszköz a fizetéshez és nem maga a műanyag pénz? Ha eltörik,elég vagy tudom is én a pénzem nem veszlik el,mivel a számlámon van és nem a magána kártyán.
Bocsia szerencsétlen megfogalmazásért. Remélem értitek és szívesen válaszoltok!
Ez így van, a kártyád csak egy eszköz, amivel felveheted a pénzt. A pénz fizikailag a banknál van, csak a Te neveden.
A Chipkártya esetében te tkp. előre kifizetted a jegyeket. Ugyanolyan, mintha elveszítenéd mondjuk a gyűjtőjegy tömböt.
Köszi szépen a válaszokat! Akkor lehetséges mindkét eset,miszerint a számlámon és a kártyán s legyen pénz bankkártya esetén is.
Köszi szépen!
Nincs olyan, hogy a "kártyán van pénz". A kártyán egy chip van, ami azonosít egy számlát, amin maga a pénz van. Ez a bankoknál a leginkább átlátható, hiszen a netbankon keresztül láthatod az egyenleged, indíthatsz átutalást is, ahhoz sem kell kártya ugyebár.
Amiről te beszélsz, ott is hasonló a rendszer, csak ott magát az egyéni számlát nem látod közvetlenül, de attól még nyilván van tartva.
A pénz tehát mindig számlán van, amihez a kártya biztosít hozzáférést.
De, létezik olyan, hogy "a kártyán van a pénz", még ha ezt nem is ismerők lepontozzák a helyes válaszom.
Magyarországon nincs ilyen rendszer (tudtommal), de attól vannak a világnak olyan részei, ahol igen.
Az említett belga Proton rendszer úgy működött, hogy a kártya feltöltésekor közvetlenül a chipre ment át a pénz a számládról. Ha pl. elvesztetted a kártyádat, akkor ugyanúgy buktad a pénzt, mintha a pénztárcád vesztetted volna el a készpénzzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!