Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért nem kell beütnöm a PIN...

Miért nem kell beütnöm a PIN kódot kártyás fizetéskor?

Figyelt kérdés
Most nyitottam új bankszámlát, amihez dombornyomott bankkártyát kaptam. Vásárláskor döbbente tapasztaltam, hogy nem kell beírnom a PIN kódot. Miért? Ez így biztonságos? Hiszan gyakorlatilag bárki vásárolhatna a kártyámmal... Ráadásul sms-t sem kapok vásárlákor, holott kértem sms szolgáltatást... (amúgy jön is sms ha rátezsik a fizetést, illetve ha levonnak valamilyan állandó átutalást).
2008. szept. 6. 14:29
 1/3 anonim ***** válasza:
96%

Mind az Eurocard mind pedig a Visa azon az állásponton van, hogy a kereskedelmi forgalomban a PIN kód használata sokkal veszélyesebb, mint a megfelelően limitált kártyát PIN kód nélkül használni.

A dombornyomott kártyák amúgy úgynevezett notpresent kártyák. Tehát nemhogy a PIN kód nem kell a megterheléséhez, hanem MAGA A KÁRTYA SEM! (Magyarul a kártyádat el sem kell ahhoz lopni, hogy meg tudják terhelni, elég a kártyaadatokat leírni róla.)

A dombornyomott bankkártyákat a bank KÖTELES megterhelni, ha az alábbi adatok mindegyike (kivétel nélkül) jelen van a terhelési bizonylaton (notpresent, azaz offline tranzakció esetén):

1. A bankkártya TELJES számsora

2. A bankkártyára nyomtatott név

3. A bankkártya lejárati ideje (év-hónap)

4. A CCV vagy CVC ellenőrző kód (az aláírás mezőben lévő hétjegyű szám utolsó három számjegye).

Semmi több nem szükséges ahhoz, hogy a kártya terhelhető legyen.

TEHÁT AZ ALÁÍRÁSOD SEM SZÜKSÉGES ahhoz, hogy megterheljék. A bank nem köteles a bizonylati aláírást vizsgálni, ha a többi adat rendben van!!!

Magyarul dombornyomott bankkártyát teljes számlához nem igazán célszerű kérni. (Offline tranzakció esetén ugye a limit nem is ellenőrizhető.) Érdemes a dombornyomott kártyákhoz külön alszámlát kérni, vagy tényleg jó limiteket beállítani.

Online rendszerek esetén csak a honos bank POS-a kérheti el a PIN kódot. Ha MÁS BANK TERMINÁLJA PIN kódot kér, akkor ott kártyamásolás-gyanú van, tagadd meg a kártyahasználatot! Honos bank esetén, pl. ha az OTP által kibocsátott bankkártyát OTP-s POS-on húzzák le, akkor jó eséllyel kéri a PIN kódot, de ez nem a kártyatársaság azonosítása, hanem az OTP saját akciója.

Ha pl. CIB-es kártyád van, akkor szinte sehol nem kell hozzá a PIN kód, hiszen CIB-es terminál csak elvétve van.

ATM használat során szükség van PIN kód használatára.

A dombornyomott bankkártyák adatait csak megbízható forrásból szabad kiadni. Mert ha pl. BÁRKI lelesi a teljes kártyaszámot, a CVC kódot és a ráütött adatokat, a kártyát MEG TUDJA TERHELNI!!!

A biztonsági sms értesítő miatt pedig igenis keresd fel a bankod. CIB esetén tapasztaltam azt, hogy az első pár napban még nem működik, utána már kifogástalan. Lehet, hogy csak ennyi a gond, de MINDENKÉPP szólj érte. [Bár az sms offline terhelés esetén nem jön, csak amikor a banki terhelése megtörténik. Ez pedig napokkal később lehet a tényleges "kártyahasználatnál".]

Szóval a dombornyomott bankkártya jó dolog. Csak tudni kell használni!

2008. szept. 6. 16:20
 2/3 anonim ***** válasza:
94%

Első válaszoló vagyok, az előző válasz első mondatához még annyit:

Magyarul a kártyatársaságok a PIN kód használatának mellőzését a TE BIZTONSÁGOD(!) érdekében vezették be. Így nem tudják kilesni a PIN kódod. Mert azért valljuk be, egy teszkós fizetés esetén az a bizonyos "bizalmi távolság" nincs meg...

2008. szept. 6. 16:21
 3/3 anonim ***** válasza:
Ez azért döbbenetes gyerekek !! Éppen tegnap vásároltam a kártyámmal, azt hittem a szokásos elutalom a pénzt és elmegyek ért tipusu vásárlásom lesz ismét, de nem , a kártyám adatait kérte az oldal, megadtam és vártam hogy kérjen valami kódot, például a pin kódomat, és nem történt semmi, annyi üzenetet kaptam hogy a fizetés teljesitve, az árut átveheti itt és itt ?! !? Rögtön az jutott eszemba ha elhagyom vagy valaki lelesi az infot akkor simán használhatja, többet igy nem vásárolok, vagyis csak egy ilyen biztonsági számlárol amit az otp-nél a netszámlacsomag is nyujt például és nekem az van.Ez igy szerintem akkor sem jó ....
2013. febr. 21. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!