Miért éri meg a banknak hitelkártyát tukmálni rám?
Jelenleg az Erste Banknál vezetek munkavállalói számlát, amihez tartozik egy hitelkártya is. A kártyás vásárlások után jóváírást kapok, a felhasznált hitelkeret pedig 1 hónapon belül nem kamatozik. Direkt olyan hitelkeretet kértem, amit bármelyik hónapban vissza tudok úgy fizetni, hogy a megtakarításaimhoz ne kelljen hozzányúlni.
Látszólag semmi díja nincs a kártyának. Miért éri ez meg nekik?
Mert a forgalmad utan jutalekot kapnak a kartyaelfogado helytol.
Azaz bemegy egy boltba, veszel 10e forintert valamit a hitelkartyaval, a bolt fizet a forgalom utan a kartyakibocsatonak mondjuk 3%-ot (hasrautottem, nem tudom mennyi a konkret osszeg), azaz 300 forintot, ebbol neked jovair mondjuk 100-at, a 200at megtartja, ez a bevetele.
A koltsegei meg a kartyakibocsatas, a rendszer fenntartasa, a havi hitelkereted utan be nem szedett kamat es hasonlok, de a vegen nyilvan marad neki valamennyi haszon, mondjuk 100 forint.
hat ezert eri meg a banknak.
Persze nyilvan az egesz rendszer bonyolultabb, mert magat a hitelkartyat sem a bank egyedul bocsajtja ki, hanem valamelyik nagy kartyakibocsatoval kozosen, azaz benne van a Visa, a Mastercard vagy az American Express is, hogy csak a nagyokat emlitsem. Igazabol ezek uzemeltetik a globalis rendszert, amik a kartyak kibocsatasaval, elfogadasaval, a penzmozgasok elszamolasaval kapcsolatos. A bankok viszonteladokent vannak a rendszerben, es nyilvan nem kapjak meg a teljes jutalekot, hanem mindenki kap valamennyit. De nyilvan ki van talalva, ha mukodik.
A kesedelmi kamatok es hasonlok csak jarulekos bevetelek, de maga a rendszer a forgalom utan jaro jutalekokra van alapozva.
Éves kártyadíj sincs? Csak mert legutóbb (évekkel ezelőtt), mikor rám akarták tukmálni, "tökingyen" a 100.000Ft-os hitelkártyát, annak 5000Ft-os éves díja volt. Vagyis ott már rögtön 5% kamat a semmire. Meg az előttem szólók büntetőkamatai.
Ha tudod okosan használni, akkor nincs nagy kockázata, de ha tudod a pénzt okosan használni, akkor nemigazán van szükséged hitelkártyára sem :)
"Látszólag semmi díja nincs a kártyának. "
Éves kártyadíj szokott lenni (esetleg első évben ingyenes), ami párezer /év, illetve számlavezetési díj (a rendes számlán felül) párszáz Ft/hó, szintén esetleg ingyenes az első évben. Ez a beetetés része.
"Miért éri ez meg nekik?"
A tudatos vásárlókon veszítenek. Ez szerintem a hitelkártya-tulajdonosok 10%-a lehet, nem több. A többiek meg kifizetik az ő nyereségüket is. A hitelkártya kamata (egész pontosan a THM-e, mivel a kamat lehet akár 0% is, ha a kezelési költség meg 30) általában a legmagasabb az összes hitel közül.
Nincsen éves kártyadíja sem, egyik évben sem. Emellé adják a biztosítást is. 200 ezres hitelkeretet kértem, kaphattam volna többet is, de ezt bármikor be tudom fizetni.
De akkor érdemes lesz használnom. Köszi a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!