Hitelre vettem lakást 3 éve.6M önerő és 8,4 M hitellel. Eddig nagyjából 1,8M-t törlesztettem vissza. El tudnám adni így valakinek? Sokat buknék rajta?
Akkor sajnos sokat buknál rajta, mert azóta a CHF árfolyama felment az égbe, így a tőketartozásod is emelkedett legalább 20-30%-ot.
Ez azt jelenti, hogy hiába fizettél be 1,8 millát, könnyen lehet, hogy nem fogyott semmit a hiteled, viszont az ingatlan értéke akár csökkenhetett is a válság miatt.
Ha ez így menne tovább akkor 27 év múlva sem (30-ra vettem a hitelt) járna le a hitelem? Hiszen alig törlesztettem valamit?
Létezik h valaki úgy veszi meg a lakást, h átvállalja a hitelt?
Ha 3 év alatt törlesztettél 1,8 milliót,akkor a hiteled alig csökkent valamennyit.Az évi törlesztésnek legalább a fele kamatra és egyéb banki költségekre megy, a tőke alig csökken.Eladáskor a hitelt ki kell egyenlíteni.Ekkor a bankok komoly összeget számítanak fel,amiért a hitelt hamarabb fizeted ki.
Van olyan bank,amelyik ezt az összeget akkor is felszámítja,ha a vevő átvállalja a hitelt.Esteleg akkor tekint el ettől,ha ő folyosítja az újabb hitelt is a vevőnek.
Nem, a hiteled lejár(na) a futamidő végére, hiszen tapasztalod, a havi törlesztőd is folyamatosan emelkedett az árfolyam emelkedéssel együtt. Ennek pont az a lényege, hogy a többletet így fizetteti meg a bank.
Sajnos nincs olyan, hogy jelzálog hitel "átvállalás". Ha eladod a lakásod, akkor a bank megnézi, hogy mennyi a jelenlegi tőketartozásod. Ezt ki kell fizetni a vevőnek kp-ban, vagy egy új hitellel kell kiváltania.
Szeretnél is helyette másik ingatlant venni?
Mi is 3 éve fizetjük a hitelt(4 millió) még 7 év van vissza és családi házat szeretnénk venni a panel helyett,de mi átvihetjük ezt a hitelt a családi házra(ami nagyobb értékü lesz mint a lakás) és igy csak az értékbecsléssel lesz több fizetni valónk.
Igen, másikat szeretnék venni.
Ennél jobbra nem tudom kiváltani, már próbáltam, aminek örülök azért, mert jó kis hitel ez. Inkább azért kérdeztem, mert el szeretnék költözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!