Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi a baj a devizahitelekkel?

Mi a baj a devizahitelekkel?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy elszállt a forint és megemelkedtek a törlesztőrészletek, meg gondolom az egész tartozás is. Emellett történt még valami? Miben nem voltak korrektek a bankok (azon kívül, hogy nem tájékoztatták rendesen az embereket a devizahitel kockázataira)? Miért van ekkora balhé?

2015. máj. 8. 13:03
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%

Azért van ekkora balhé, mert az emberek nem akarnak fizetni és imádják a saját hülyeségüket másra hárítani.

Amúgy semmi más nincs azon kívül, amit leírtál. Elszállt a CHF / EUR / stb, így megemelkedett a tőketartozás, illetve a kamat is, mivel azt is devizában számolták.

2015. máj. 8. 13:28
 2/14 anonim ***** válasza:
88%
Azért mert a sok bolond úgy vette el a devizahiteleket mint más a tejet, kenyeret. Aztán a forint elszállt és a sok marha nem tudja fizetni és a nyakukon marad a ház, plazma Tv stb. A sok analfabéta még a szerződésüket sem tudja elolvasni nemhogy értelmezni. Azok szívnak a legjobban akik egy fillért sem vettek fel, mert ezeket a marhákat az állam megmenti a hitel felvétel nélkül élők pénzén.
2015. máj. 8. 13:36
 3/14 p. irén ***** válasza:
89%
Keveslik a jováiràst és sokkaljàk a fent àlló tartozàst. Hàt igen nagyon sokan meggondolatlanul vettek fel hitelt. Nem is èrtem, hogy mertek felvenni több milliókat 20-30 évre. A környezetemben is lakàsfelujitâsra vett fel több milliót aztán hamarosan vett ùj autót, de sokszor kenyėrre valòja nincs.
2015. máj. 8. 13:57
 4/14 p. irén ***** válasza:
82%
Ja ės az autót is hitelre.
2015. máj. 8. 14:01
 5/14 anonim ***** válasza:
83%

Mi anno még hitel előtt érdeklődtünk több bankban (kb 2008 környékén). Ugyanazokkal a feltételekkel devizában 65ezer körüli törlesztőt mondtak, forintban 80ezer. Megkérdeztük, miért van ilyen különbség. Azt mondták, mert a deviza kockázatos, a forint nem, az kb ugyanannyi marad végig.

Na most az emberek csak annyit láttak, hogy havonta 15-20 ezerrel kevesebbet kell fizetniük. Ugye ekkor nem reklamáltak, milyen hülye rabló a bank...

Én azt mondom, meg is érdemlik, és nem értem, miért kell őket mentegetni, amikor aláírtak egy szerződést, amiben minden le volt írva. Cselekvőképes felnőtt emberekről beszélünk, nem?

5 éve fizetünk forint lakáshitelt, kb ugyanannyi a törlesztő...

2015. máj. 8. 14:29
 6/14 anonim ***** válasza:
78%
A devizahitelekkel semmi, a probléma ott kezdődik, hogy az emberek képtelenek elolvasni amit aláírnak, utána mag utcára vonulnak, hogy a szemét bankok nekik nem mondták, hogy a devizahitelnek árfolyamingadozáskor változnak a költségei.
2015. máj. 8. 14:54
 7/14 anonim ***** válasza:
23%
Ketteske, meg utolsó hozzászóló. Többek között az is baj, hogy a bank a saját üzletszabályzatát sem tartja be. Nevezetesen azt sem, hogy amennyiben a deviza árfolyama 50 %-kal meghaladja a felvételkori árfolyamot, az adóst tájékoztatja és törlesztőrészlet emelés vagy futamidő-hosszabítást javasol. 2011.07-2012.04. között bőven meghaladta, bank füle botját nem mozgatta. Évi 1x küldött elszámolást,de abból nem derül ki, hogy melyik hónapban milyen árfolyamon számolta el a befizetett törlesztőrészletet. Az elszámolólevél után 2x kértem részletes elszámolást, elküldtek a bankfiókba, ahol közölték, hogy 9000 Ft-ért adják ki. Újabb telefon az elszámolásvonalra, hogy kérem a részletes elszámolást. Ugyanis csak ebből derül ki, hogy a határnapon milyen árfolyamon számoltak. Ja, egyébként a négyszeresét már kifizettem a felvett összegnek, nemrég kezdőtött az ötödszöri lerovása. Lakáshiteleseknél meg közölte az ügyintéző, hogy ezzel a jövedelemmel nem alkalmas forinthitel törlesztőrészlet fizetésre, csak devizára. Valóban eléggé el nem ítélhető cselekedet volt pl. fiatal házasoktól, hogy az albérlet összegét inkább hiteltörlesztésre szerették volna kifizetni.
2015. máj. 8. 15:05
 8/14 Koplárovics Béci ***** válasza:
89%

"Miben nem voltak korrektek a bankok (azon kívül, hogy nem tájékoztatták rendesen az embereket a devizahitel kockázataira)?"

Ponthogy felhívták a figyelmet a kockázatokra, azzal nem volt gond. Annyi miatt áll a balhé, hogy nem középárfolyamon folyósítottak, és nem középárfolyamon számolták a törlesztőrészletet sem. Illetve bizonyos esetekben nem jogszerűen változtattak kamatot.

Ha nem emelkedett volna az árfolyam, akkor valószinűleg le se szarja senki a bakok ezen nyerészkedését...

2015. máj. 8. 15:05
 9/14 anonim ***** válasza:
10%

Mivel mikor lakás hitelt vett fel az ember,nem volt lehetőség csak a svájci frankosra!Mi pl kifizettük mikor eladtuk a lakást,5 évvel ezelőtt...Azért belegondolva elég felháboritó,hogy mennyi pénzt lenyúltak a bankok az emberektől plusszban!Mi most 700 ezer forintot kaptunk vissza,ami a banknál maradt véletlenül!

Szerintem a kedves válaszolók is akik,pocskondiázzák a devizásokat se hagynák a banknál a pénzt,amit már egyszer kifizettek!

2015. máj. 8. 15:28
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Sejtettem, hogy valami még van, olyasmire gondoltam én is, amit a 8. válaszoló írt. Csak akkor gondolom ezt összemossák azzal, hogy az árfolyamváltozás miatt többet kell fizetni.
2015. máj. 8. 18:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!