Bank végrehajthat a másik házon is? Mit tegyek? Bővebben
lent.
Figyelt kérdés
Párommal vettünk egy házat 1/2-1/2 arányban, hitelből, két ingatlan fedezettel.egyik a mi házunk, másik a párom szüleié.ezután édesanyámék bajba kerültek, magánhitelező kezébe került a házuk, onnan vásároltuk vissza hitelből az én nevemre. ezt a hitelt nem tudták fizetni, most mondta fel a bank.itt a fedezet csak az ő házuk volt. kérdésem, hogy ebben az esetben ha eljut odáig a dolog, csak az ő házukat árvezerik el, vagy az én fél részemre is rámászik a bank? attól tartok, hogy az utóbbi esetben a mi hitelünket is felmondja a bank, pedig azt mindig pontosan fizettük és fizetjük, de lehet, hogy azt mondja a mi bankunk, hogy neki fedezetként elég 1 és egy fél ház. aki tud,kérlek mielőbb válaszoljatok. köszi, remélem érthető voltam
2010. febr. 9. 13:26
1/9 anonim válasza:
Jogilag nincs olyan, hogy 1,5 ház fedezet egy hitelnél.
Az ingatlan fedezetes hiteleknek pont az a lényege, hogy önállóan forgalomképes ingatlanokra jegyeznek be jelzálogjogot. Ha több tulajdonosa van egy ingatlannak, mindenkinek hozzá kell járulnia a bank jelzálogjogának bejegyzéséhez, amikor valaki hitelt vesz fel egy ilyen házra.
Ez azt jelenti, ha nem fizetik a hitelt, akkor a banknak jogában áll érvényesíteni a jogait bírósági eljárás nélkül is, tehát elveheti az ingatlant.
Sajnos teljesen jogosak a félelmeid, egy ilyen helyzet automatikusan a Te hitelszerződésed felmondását is magával vonná.
2010. febr. 9. 13:41
2/9 A kérdező kommentje:
Ettől tartottam, de ha önállóan a szüleim házra adták a hitelt, nincs másik fedezet, akkor nem csak azt árvereznék el?
2010. febr. 9. 13:50
3/9 anonim válasza:
Nem egészen értem az elejét. Ha a szüleid házára a szüleid vettek fel hitelt, akkor természetesen semmi közük a tiédhez.
Ha a ti házatokra fedezet a szüleid háza, akkor amint a bank értesül az árverésről szól nektek, hogy már nem tekinthető fedezetnek a szüleid háza. Ha már annyit visszafizettél a hitelből, mondatja, hogy elég fedezetnek a többi, de kérhet másik fedezetet is az előző helyet. Ha nem tudtok más fedezetet felajánlani, akkor mondhatja fel a szerződést.
2010. febr. 9. 14:02
4/9 anonim válasza:
De igen, de azt írtad, a Te hiteled is rá van terhelve arra a házra is.
Ha valaki árverést ír ki arra a házra, a Te hitelszerződésedet azonnal felmondják és egy összegben kérik a tartozás visszafizetését. Ennek az az oka, hogy a 2 ház együttesen lett beterhelve a hitelednél, mert a kettőnek együttesen volt meg az a fedezeti értéke, amire a bank megadta neked a hitelt. Az egyik ház kiesése szerződésszegésnek minősül.
2010. febr. 9. 14:04
5/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a gyors válaszokat, azt hiszem kicsit félreértettetek. a mi házunknak nem fedezete a szüleim háza, a párom szüleinek a háza a másik fedezet, és a mi házunk sem fedezet a szüleim hiteléhez. az a lényeg, hogy a szüleim házának is én vagyok a tulajdonosa, és a mi házunk felének is, de egyik sem fedezet a másiknak. köszi szépen mégegyszer és ez alapján mit mondtok, ha már érthető vagyok???
2010. febr. 9. 14:09
6/9 A kérdező kommentje:
az lemaradt, hogy a szüleim házára én vettem fel a hitelt nekik, de csak az ő házuk a fedezet ahhoz a hitelhez.
2010. febr. 9. 14:10
7/9 anonim válasza:
Ha a tartozást fedezi a szüleid háza, akkor nincs gond.
2010. febr. 9. 14:23
8/9 A kérdező kommentje:
CHF alapú a hitel sajnos, felvételnél elég volt csak az az egy ház, akkor most is elég, vagy így utólag még befonhatják az én fel részemet is? de az ugye nem fedezet. anyú azt mondja, megpróbálja megoldani, csak nem akarom, hogy az enyémet is felmondják, mert akkor nehéz lesz visszaállítani. köszi a válaszokat. ha nem fedezet az én fél házam, bevonhatják a végrahjtásba, ha az ő házuk nem elég?
2010. febr. 9. 14:27
9/9 anonim válasza:
Sajnos az a nagy baj anyósoméknál is,hogy CHF a hitelük, és most a ház sokkal kevesebbet ér, főleg árverezésnél, és a hitel is több,mint amit ők kaptak. Így neked is bármi ami a tulajdonodban van ráterhelhetik a tartozásodat. Áthidalókölcsön vagy vmi? Banknál, önkormányzatnál vmi segítség?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!