El lehet bukni az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeget? Az állam lenyúlhatja?
A magánnyugdíjpénztár az más típusú "megtakarítás" volt, amit nem bánok hogy elvették mert én eleve nem voltam tag (és amúgy se bánom). :)
Az egy más kérdés, hogy mit csináltak vele.
Ne keverjük az önkéntessel, ami gyakorlatilag egy bankbetéthez hasonló (csak más feltételekkel) történő takarékoskoskodás. Ha azt elveszik olyan mintha a saját megtakarításaidat vennék el vagy a fizetésedet (a sima nyugdíjpénztár azért nem az volt).
Ha úgy gondolod, hogy elvehetik akkor inkább minden hónapban vegyél EUR-t vagy USD-t és tartsd a párnád alatt. :)
"Ha úgy gondolod, hogy elvehetik akkor inkább minden hónapban vegyél EUR-t vagy USD-t és tartsd a párnád alatt."
Azért ez nem így működik, a legtöbb önkéntes nyugdíjpénztári tag nem a havi béréből utalgat az ÖNYP számlájára, hanem a cafeteria keretéből, vagy a munkáltató alapból utal oda, a fizetés egy bizonyos %-át.
Azaz a munkavállalónak semmibe nem kerül, de az ÖNYP megtakarítása hónapról hónapra növekszik.
Biztos, hogy sokan azt választanák, hogy a munkáltató inkább utalja át fizetésként azt az összeget is, amit az ÖNYP-be utal, vagy a cafeteria keretet is felvennék kp-ban, de erre nincs lehetőség. Ezért tűnik ésszerűnek ezt a megtakarítási formát választani, tényleg egy bankbetéthez tudnám hasonlítani, csak durván megadóztatják, amikor ki akarod venni.
Bízom benne, hogy nem fogják elvenni, hisz akkor tényleg a te saját pénzedet vennék el.
És akkor attól vennének el, aki ezt a megtakarítási formát választotta, de aki a havi összeget Erzsébet-utalványban kérte, és azt felélte, attól mit vennének el?
Én 3 év múlva vehetem ki az összeget, majd a felét le fogják nyúlni, már ez is épp elég felháborító.
Jah értelek.
Én magamnak fizetem (a fizetésemből), tehát nem a munkáltatóm. Én ebből az aspektusból szemlélem és szemléltem az ügyet.
Azt tudom elképzelni, hogy a befizetések után járó adókedvezményt és a 20%-os támogatást megszüntetik, de kizártnak tartom hogy "elvegyék" a már bent lévő pénzt.
5-ösnek
"Én 3 év múlva vehetem ki az összeget, majd a felét le fogják nyúlni, már ez is épp elég felháborító."
10 év után a hozamokat adómentesen veheted fel, majd ezt követően 3 évenként, a tőkét 20 év után vagy nyugdíjkorhatár elérésekor szintén adómentesen vehető fel. Ha időközben eléred a nyugdíjkorhatárt akkor nem 20 hanem 10 év a várakozási idő a tőkére és a hozmara.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!