Üdvözlet. Ha 3 hónapot meghaladó elmaradásom van közös költséggel a Társasház felé, akkor tehetnek-e jelzálogot a lakásra, miközben a lakást banki hitellel vásároltam és elidegenítési illetve terhelési tilalmat tettek a lakásra a szerződés szerint?
Persze hogy tehet, nekem is van ilyen szomszédom.
Nagyon egyszerűen fogalmazva ebben a szituban is a normálisok vizének a linkek helyett (mert a szemetedet elviszik, a liftet vagy a kertkapu automatikátvtebis használod stb.)
Van egy kielégítési sorrend, ha oda kerül a dolog. Ha nem tudsz fizetni majd másnak sem, akkor árverezés/ eladás után először a bank kapja vissza a követelését, majd a többiek sorban- már ha marad.
Előtte azért én egy fizetési meghagyást kérnék a társasház nevében: ha van munkád, a költségekkel jól megnövelt összeget fogják a jogerős határozat alapján tiltani.
Ha valóban nehéz helyzetben vagy akkor igyekezz normális vevőt találni- ha ellinkeskedtél egy fél évet, akkor saját érdekedben menj be a közös képviselőhöz egyezkedni, ha ezután tudsz és akarsz fizetni, alkotva fennálló tartozások ismerd el és állapodjatok meg részletekben.
"Értem, hogy a terhelési tilalom a bankot, a hitelezőt védi. De ha ez így van, akkor egy Társasház milyen jogon tehetne második jelzálogot a lakásra?"
Úgy tűnik, nem egészen érted.
Az elidegenítési, terhelési tilalom azt jelenti, hogy a bank engedélye nélkül Te nem adhatod el az ingatlant és újabb jelzáloghitelt sem vehetsz fel, de ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnének ellened végrehajtást, ha adósságot halmozol fel. A Társasháznak joga van végrehajtást kérni ellened, a végrehajtónak joga van beterhelni az ingatlanodat, de csak második ranghelyen. Ez azt jelenti, hogy a bank akár fel is modnhatja ez miatt a hitelszerződésedet, de ha az ingatlan árvereztetése kerülne, először a banki tartozás lesz kifizetve és csak utána kap pénzt a végrehajtó, ha jut neki valami...
Idáig nem szabad eljutni, mindenképpen rendezni kellene a közös költséget, mert ebből Te csak rosszul jöhetsz ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!