Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Üdvözlet. Ha 3 hónapot meghala...

Hpista81 kérdése:

Üdvözlet. Ha 3 hónapot meghaladó elmaradásom van közös költséggel a Társasház felé, akkor tehetnek-e jelzálogot a lakásra, miközben a lakást banki hitellel vásároltam és elidegenítési illetve terhelési tilalmat tettek a lakásra a szerződés szerint?

Figyelt kérdés

2014. máj. 9. 23:13
 1/9 acelsziv ***** válasza:
vagy kiadják végrehajtónak és az összes költséget leverik rajtad a tartozás felett.
2014. máj. 9. 23:21
 2/9 A kérdező kommentje:
Küldtek egy felszólító levelet, hogy fizessek, különben jelzáloggal terhelik a lakást. De nem tudom, hogy a Földhivatal rátehet-e a lakásra újabb jelzálogot, ha elidegenítési és terhelési tilalom van a lakáson.
2014. máj. 9. 23:27
 3/9 anonim ***** válasza:

Persze hogy tehet, nekem is van ilyen szomszédom.

Nagyon egyszerűen fogalmazva ebben a szituban is a normálisok vizének a linkek helyett (mert a szemetedet elviszik, a liftet vagy a kertkapu automatikátvtebis használod stb.)

Van egy kielégítési sorrend, ha oda kerül a dolog. Ha nem tudsz fizetni majd másnak sem, akkor árverezés/ eladás után először a bank kapja vissza a követelését, majd a többiek sorban- már ha marad.

Előtte azért én egy fizetési meghagyást kérnék a társasház nevében: ha van munkád, a költségekkel jól megnövelt összeget fogják a jogerős határozat alapján tiltani.

Ha valóban nehéz helyzetben vagy akkor igyekezz normális vevőt találni- ha ellinkeskedtél egy fél évet, akkor saját érdekedben menj be a közös képviselőhöz egyezkedni, ha ezután tudsz és akarsz fizetni, alkotva fennálló tartozások ismerd el és állapodjatok meg részletekben.

2014. máj. 9. 23:43
 4/9 anonim ***** válasza:
Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent az "Elidegenítési és terhelési tilalom". Ez nem a hiteligénylőt, a lakástulajdonost védi, hanem a hitelezőt. Jelen esetben a Társasház kérhet ellened végrehajtást és rá is terheltetheti a tartozásodat a lakásodra. Ekkor a hitelező banknak jogában áll felmondani a hitelszerződésedet, mert "megszegték" a tilalmát, de azért a gyakorlatban ez nem sűrűn fordul elő.
2014. máj. 10. 06:40
 5/9 A kérdező kommentje:
Értem, hogy a terhelési tilalom a bankot, a hitelezőt védi. De ha ez így van, akkor egy Társasház milyen jogon tehetne második jelzálogot a lakásra?
2014. máj. 10. 11:15
 6/9 anonim ***** válasza:
51%
Jogilag, igen. Mert 3 hónapot meg haladó közös költség tartozás után, már jelzálogot tehet az ingatlanra a közös képviselő. Ehhez elég egy közjegyzői fizetési meghagyás is, ami ha jog erőre emelkedik akkor, már azonnal jelzálog tehető az ingatlanra. Persze a közjegyzői fizetési meghagyás előtt a közös képviselőnek, írásban, tértivevényes levél postai küldeményben köteles tájékoztatni, hogy tartozol a közös költséggel. Más kérdés, hogy 3 hónapnyi közös költség tartozás esetén, megéri-e a társasházi közös képviselőnek jelzálogot tenni egy ingatlanra. Mert a közjegyzőnek is van egy díja, plusz a föld hivatali bejegyzésnek is van díja, és ha ezek többe kerülnek mint a 3 havi közös költség elmaradás akkor, nem biztos hogy azonnal rá teszik a jelzálogot. Nálunk például havi 8010 Ft a közös költség. Vagyis 3 hónap után ha valaki nem fizet közös költséget akkor abban az esetben 24030 Ft tartozása van. A közös képviselőnk meg kérdezte, hogy mennyibe kerülne 24030 Ft jelzálog bejegyzés. Az eredmény igen meglepő volt. A közjegyzői fizetési meghagyásos esetén, a közjegyző díja + a föld hivatali (6600 Ft)al együtt összesen gyakorlatilag 20000 Ft. Vagyis közel ugyan annyiba kerül mint a közös költség tartozás. És ne feledjük! Azzal hogy a közös képviselő jel zálogot tesz az ingatlanunkra, azzal még az elmaradt közös költség nem kerül be fizetésre a társasház számlájára! Vagyis a tartozás továbbra is fen fog állni. Ráadásul kis százalékban (általában 1% - 5%-ban)ugyan de a társasház is rész tulajdonosa lesz az ingatlanodban.
2014. máj. 10. 11:40
 7/9 anonim ***** válasza:
82%

"Értem, hogy a terhelési tilalom a bankot, a hitelezőt védi. De ha ez így van, akkor egy Társasház milyen jogon tehetne második jelzálogot a lakásra?"

Úgy tűnik, nem egészen érted.

Az elidegenítési, terhelési tilalom azt jelenti, hogy a bank engedélye nélkül Te nem adhatod el az ingatlant és újabb jelzáloghitelt sem vehetsz fel, de ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnének ellened végrehajtást, ha adósságot halmozol fel. A Társasháznak joga van végrehajtást kérni ellened, a végrehajtónak joga van beterhelni az ingatlanodat, de csak második ranghelyen. Ez azt jelenti, hogy a bank akár fel is modnhatja ez miatt a hitelszerződésedet, de ha az ingatlan árvereztetése kerülne, először a banki tartozás lesz kifizetve és csak utána kap pénzt a végrehajtó, ha jut neki valami...

Idáig nem szabad eljutni, mindenképpen rendezni kellene a közös költséget, mert ebből Te csak rosszul jöhetsz ki.

2014. máj. 10. 12:30
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, kezdem érteni. Tekintettel arra, hogy részben vitatom a Társasház követelését, miként tudom a Földhivatal felé jelezni, hogy nem megalapozott a követelt összeg?
2014. máj. 11. 20:34
 9/9 A kérdező kommentje:
Merthogy, a tartozás a közös költségből és a fűtési díjból tevődik össze, viszont volt két év, amikor nem fűtöttek rendesen, 18-19 fok volt a lakásban télen, ami miatt állandóan beteg voltam és kiegészítésként árammal is kellett fűtenem.
2014. máj. 11. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!