Netes vásárlásnál az Erste Bank miért számolt fel
több, mint 900 Ft-os plusz díjat?
Figyelt kérdés
A legutóbbi vásárlásommal kapcsolatban osztanék meg veletek egy rövidke történetet, és egyben szeretnék tippeket, ötleteket kérni tőletek. Ezen vásárlás az Erste Banknál zajlott,20 éves vagyok, és Diákszámlám van. Na már most a számlámhoz társított Mastercard bankkártyámmal történt a vásárlás,2 napja, internetes felületen, a Paypal oldalán, melynek összege 32 893 HUF volt, ez ugyebár eleinte bekerült a zárolt tételek listájába, ezen tételről kaptam értesítő sms-t is. Viszont a mai napon elkönyvelésre került ezen összeg, immáron 33 834 HUF-os tételként. Szerintetek mi ennek a különbségnek az oka? Mert ugyebár a vásárlás összege mindösszesen 32 893 HUF volt. A 2 összeg közti különbség 941 HUF, ez vajon hová tűnhetett, mert elvileg ingyenes ezen számlacsomagnál a kártyás vásárlás. Valakivel történt már hasonló az elmúlt időben? Erste Banknál lévő diákszámlások, tudnátok valamilyen hasznos tanáccsal esetleg segíteni?
Lehet, hogy változott az árfolyam, feltételezem, hogy külföldről vásároltál, ha Paypal-t használsz. De biztos válaszért kérdezd meg a bankot.
2014. márc. 26. 15:57
2/10 anonim válasza:
Igen, ez a zárolás napja és a könyvelés napja közötti árfolyammozgás miatt van. Pár nap alatt gyengült a forint.
2014. márc. 26. 16:01
3/10 A kérdező kommentje:
Igen, külföldi webshopban vásároltam, nos a tétel USD-ben 145 volt. Ez azt jelentené, hogy a könyvelési napon 233,33 volt a dollár árfolyama?
2014. márc. 26. 20:00
4/10 A kérdező kommentje:
Írtam nekik a netbankon keresztül üzenetet még délelőtt, azonban válasz nem érkezett. Ezek után komolyan elgondolkodtam, hogy bankot váltok. Esetleg valaki tud ajánlani nekem egyéb banknál diákszámlát, alacsony költségekkel, megbízható szolgáltatásokkal? Kinek melyik bank vált be?
2014. márc. 26. 20:06
5/10 A kérdező kommentje:
Jahm, és még azt szerettem volna kérdezni, aki járatosabb ebben, ha mondjuk USD-ben vásárolsz, akkor azt a bank vételi, eladási, vagy közép-árfolyamon váltja -e át Forintba a számládon belül?
2014. márc. 26. 20:09
6/10 anonim válasza:
"Ez azt jelentené, hogy a könyvelési napon 233,33 volt a dollár árfolyama?"
Hat jelenleg pl az Erstenel 232HUF az USD. Az eladasi ar erdekel teged:
Ezert nem erdemes bankot valtani (lol), mashol sem olcsobb, max 2-3 forinttal...
2014. márc. 26. 23:12
7/10 A kérdező kommentje:
Utolsó kommentelő: Tisztában vagyok a dollár árfolyamokkal én is: [link]
Pont azért írtam ki, mert különösnek találom, hogy eladási árfolyamon számolták számlán belül, nem pedig középárfolyamon. A régebbi vásárlásaimat mindig középárfolyamon számlálták. Egyébként is, számolj utána csak, 941 HUF ugyebár a 2 összeg közti eltérés, 145 dollárra vetítve ez azt jelentené, hogy 2 nap alatt 6,4 Ft-os eltérést produkált a dollár?? Ekkora árfolyamváltozás nem volt időközben, nézd csak az oldalon szereplő grafikont.
2014. márc. 27. 02:38
8/10 A kérdező kommentje:
Sőt, most még részletesebben beleástam magam, 24-én, amikor történt a vásárlás, az eladási árfolyam 234.1700 volt, míg a könyvelési napon 232.8700. Tehát így még inkább nem lett volna okuk magasabb összeg elkönyvelésre, vagy tévedek?? Tehát biztosan nem erősödött 6,4 Ft-ot a dollár..
2014. márc. 27. 03:04
9/10 Hintalow válasza:
Az van, hogy ha kártyával vásárolsz devizában, akkor a vásárláskori zárolás nem a bank árfolyamán történik, hanem a kártyatársaságén (mastercard v. visa) ez azért szükséges, mert egy nagyobb mo-i bank jegyez árfolyamot mondjuk 10-15, jobbjára európai devizában, másképp nem lenne megoldható, hogy a világon bárhol tudj kártyával fizetni.
Csak a pár nappal késöbb történő könyvelés történik a bank árfolyamán.
tehát a vásárláskori árfolyamot nem fogod megtalálni a bank oldalán, mert az nem banki árfolyam volt (max visszaszámolni tudod) amúgy jellemzően a kártyatársasgái árfolyamok mindig jobbak némileg, mint a bankiak (csakhát ugye abból nem profitálunk semmit)
2014. márc. 27. 15:19
10/10 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó kommentelő! Nagyon köszönöm az alapos tájékoztatást, így már minden világos. :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!