Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Segítség, elég nagy a baj! De...

Segítség, elég nagy a baj! De mit lehetne tenni?

Figyelt kérdés

21 éves srác vagyok,Édesanyám nyár végén elhunyt.Apámmal évek óta nem találkoztam és nem is keresett fel a haláleset óta..Megörököltem egy lakást,amin OTP jelzálog van(az sem kizárt,hogy azóta BAR listán van).Megörököltem egy céget is,ahol bár a bolt már nem létezik,a cég nem lett lezárva és az adósság egyre csak nő azon is(azt is jó lenne megtudni,hogy hogyan tudnék megszabadulni ettől a cégtől)...emellett még rengeteg elmaradás,van egy személyi kölcsön is.

Szeretném valahogy egy helyre besűriteni a tartozásokat és úgy törleszteni.A lakást semmiképp sem akarom eladni,mert Édesanyám egész életében ezért a lakásért dolgozott, én meg itt nőttem fel.

Milyen lehetőségeim vannak? Esetleg az önkormányzatnál igényélhetnék bármilyen "árvasági" vagy ilyesmi segítséget?

Minden segítségért előre is köszönet.

2014. jan. 13. 09:16
 1/7 anonim ***** válasza:
54%

Kezdjük itt:

Elfogadtad már az örökséget? Megtörtént az örökség átvétele?

Ha igen, akkor te vagy felelős az összes tartozásért, de rendelkezel az összes vagyon felett is, amit kaptál. Ha már megtörtént az örökség átvétele, akkor innen nincs visszaút.

Ha még nem, akkor lemondhatsz az egészről: Nem kell foglalkoznod az adóssággal, de nem lesz a tiéd semmi sem az örökségből sem.

Ha már elfogadtad, akkor megnézheted, hogy milyen üzletet csináltál:

Számold ki mennyi összesen a hitel. A jelzálog, a cég tartozásai és a személyi hitel.

Aztán számold ki, hogyha eladnál most mindent amit kaptál (a lakást, a céget) akkor mennyi lenne a bevételed belőle.

Ha miután eladtál mindent és maradna még hiteled, akkor te egy borzasztó üzletet csináltál, mert lényegében édesanyád csak tartozást hagyott rád és te pedig elfogadtad, miközben le is mondhattál volna róla.

A céget nem gondolom nem lehet eladni, mivel nincs semmilyen vagyontárgya, vagy értékesíthető része.

A személyi kölcsönt vissza kell fizetned, nincs mese.

A lakással tudsz kezdeni valamit, eladni hogy csökkenjen a tartozás. De azt meg nem akarod.

Az alapján amit olvastam: Gratulálok! Olyan adósságokba verted magad, amiből talán soha nem tudsz majd kilábalni, sőt részben nem is akarsz (hiszen még a lakást sem akarod eladni). Nem vagy jogosult semmilyen segélyre, vagy ilyesmire.

2014. jan. 13. 10:31
 2/7 anonim ***** válasza:
75%

A cég legjobb lenne ha nem lenne, hiszen már tevékenysége gyakorlatilag nincs (legalábbis a leírtak alapján).

Milyen társasági forma?

Kft? A tartozásokért csak a cég vagyonával lehet felelni. A személyes vagyonoddal nem.

Bt? Akkor sajnos a cégtulajdonos a saját vagyonával is felel.

Ez most nagyon le van egyszerűsítve, de így van.

A személyi kölcsönt nem lehet örökölni. Ha meghal az adós, a bank leírja.

Biztos, hogy személyi kölcsön volt?

Viszont, ha egyszer az örökség részeként vállaltad, nagyon nehéz lesz visszacsinálni.

Elvileg nem örökölhető, tehát van rá esély, csak mire sikerül érvényesíteni a jogaid, nem két nap lesz.

A lakással együtt viszont tiéd lett a tartozás. Azzal nincs mit tenni. Valahogy meg kell próbálnod kigazdálkodni.

Árfolyamgáttal próbálkoztál? Devizaalapú a hitel?

Ugye még nem mondta fel a bank a hitelszerződést?

Esetleg a bankkal egyezkedni?

Ha minden kötél szakad az állami eszközkezelőhöz fordulni? De előtte mindennek járj utána, ezt már csak akkor ha nincs más megoldás.

Először is informálódj, mindent tudj meg pontosan! Hol, milyen konstrukcióban, mennyi a tartozás.

És jogi tanácsot is kérni kellene ügyvédtől, ha nem tiszta valami.

Őszinte részvétem, ennél nagyobb tragédia nem nagyon érhet valakit. És most nem a hitelről beszélek.

Az első válaszolóban pedig lehetne annyi, hogy még ha a le is írja a kegyetlen valóságot, akkor sem így!

Meghalt az anyukája! Neked talán nem lenne / nem volt tragédia?

2014. jan. 13. 13:53
 3/7 anonim ***** válasza:
82%
De az lenne, tragédia. De aztán szeretném hogy valaki jól arcon vágjon, két nagy büdös pofonnal és lenyugtasson engem, illetve visszahozzon a rögös valóságba.
2014. jan. 13. 14:09
 4/7 A kérdező kommentje:

2.nak

kftrol van szo,egyebkent mar kuldtek valami papirt is a cegbirosagtol,hogy a vagyoni reszesedes lefoglalasa..

forint alapu hitelrol van szo,ma megyek be az otphez de elvileg meg nem mondtak fel a hitelt.

2014. jan. 14. 08:46
 5/7 anonim ***** válasza:

A céget számoltasd fel teljesen akkor. Ha több a tartozása, mint a vagyoneleme, úgy sem nyerhetsz rajta semmit, de legalább letudod azt az adósságot.

A személyi hitelre kíváncsi leszek.

A jelzáloghitelt meg ha tudod törleszteni (és ha van még pl. rezsielmaradás) és szerinted megéri, akkor csináld. De előbb értelmes lépés lenne megnézni a lakás jelenlegi árát. Ha mondjuk például svájci frankos a hitel és még 12 milliót kell visszafizetned, miközben a lakás csak 8 milliót ér, akkor logikus mederben végigvezetve a dolgot, nem lenne semmi értelme törleszteni.

De másrészt, ha a tartozás meg kevesebb, mint a lakás ára, akkor meg a különbözetet elkönyvelheted úgy, hogy annyival olcsóbban szereztél egy lakást (igaz, amit ingyen is megszerezhettél volna, ha nem vesznek fel rá hitelt).

2014. jan. 14. 09:02
 6/7 anonim ***** válasza:

#1 #3

Ha tényleg ki akartad józanítani a minősíthetetlen stílusú válaszoddal, akkor miért nem inkább azt írtad le amit én? Vagy más hasznos infot?

Miért nem azt, hogy a Kft. esetén nem felel a saját vagyonával, stb...

Kérdező:

Kft, szóval a te esetedben a lehető legjobb.

Valószínű, hogy valahány évre eltiltanak az ügyvezetői tisztségtől, tehát nem lehetsz cégben ügyvezető. Bár ez nem hiszem, hogy gond számodra.

A levél amit kaptál, nyilván arról szól, hogy az üzletrészed végrehajtás alá vonták. Ez sem gond neked, úgy sejtem.

A felszámolás így már nem fog csak úgy menni. Viszont mihelyst módod lesz rá, indítsd el. Bár ha tevékenységet nem végez a vállalkozás és esetleg a NAV is felfüggeszti az adószámát, egy idő után lehet, hogy jön a kényszertörlés.

A személyi hitel ügyben azért kérdezz rá egy ügyvédtől is, főleg, hogy ha már elismerted a tartozást, akkor mi a teendő.

Elvileg nem örökölhető.

Így már "csak" az ingatlanon levő terhek maradtak. Talán azt ki tudod gazdálkodni.

2014. jan. 14. 10:05
 7/7 anonim ***** válasza:

Az örökös bármilyen adósságért csak az örökség erejéig felel.

A kft tartozásokért a cég a vagyonával felel. Mivel Te az üzletrészt örökölted meg és nem a poziciót (ügyvezető) így a vagyoni rész feletti tartozásért nem leszel felelősségre vonható.

Árvasági segélyt, vagy ellátást úgy vélem csak akkor igényelhetnél, ha még nappali tagozatos tanuló lennél (fősuli) vagy ellátásra szoruló lennél. Már keresőképes felnőttkorú vagy, nem jár segély.

Volt-e életbiztosítása édesanyádnak? Akár a hitel mellé is szoktak kötni, érdemes végignézni a szerződéseket.

Azt is érdemes megnézni, hogy a lakásbiztosításba milyen kiegészítő haláleseti biztosítás volt belekötve. (ha volt)

Az életbiztosítási szerződés felkutatása, esetleges megléte fontos lehet!

A jelzáloghitellel kapcsolatban pedig mindenképp egyedi megállapodásra törekedj, kérj haladékot, türelmi időt!

Ne írd alá elsőre a jelzálogszerződést, élj az alkulehetőséggel!

Elsőre ennyi.

2014. jan. 15. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!