Bevonhatom öcsémet társtulajdonosnak lakásvásárláskor, ha csak én fizetem a törlesztést egyébként, neki meg még nincs jövedelme?
Jogilag semmi akadálya, viszont szerintem nem jó ötlet. Keletkezik egy osztatlan közös tulajdon, amit ha később el akarsz adni, akkor azt csak akkor teheted, ha az öcséd belemegy. Nem tilthatod ki onnan soha, ha te családot akarsz alapítani, akkor neki is joga lesz a te otthonodhoz, amibe ő semmit nem tett bele. Ha kitalálja, hogy pénz kell neki, akkor bíróságon kérheti a közös tulajdon megszüntetését, és kifizetésre, vagy a lakás eladására kötelezhetnek téged.
Én öröklés folytán vagyok benne egy osztatlan közös tulajdonban, amit a másik két fél nem hajlandó sem kifizetni, sem eladni a kérdésés ingatlanrészemet. Ha nem akarok pereskedi a saját családommmal, akkor lenyelem, hogy gyakorlatilag kisemmiztek az örökségemből. Mocskos egy helyzet.
Nálunk sajnos az élet hozta így, önként ne menj bele ilyesmibe.
Az öcsédnek adhatsz meghatalmazást, hogy eljárhat helyetted bizonyos ügyekben. Amúgy nem igazán tudom elképzelni, hogy milyen esetben lehet szükség ilyenre, miután lezajott az adásvétel.
Csak ezért ne vedd be tulajdonostársnak! A saját érdekedben! Az, hogy most milyen a viszonyotok, nem jelent semmit. Én sem gondoltam volna sokmindent a saját családomról, beleértve a "testvéremről" és az édes szülőmről...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!