Mit fognak vizsgálni a hiteligénylés benyújtását követően?
Amennyiben benne leszel a hitelben, akár zálogkötelezettként, akár adóstársként, mindenképpen le fogják kérni az adataidat a Központi Hitelinformációs Rendszerből (KHR), ahol minden hitel látszik. Látják majd a diákhitelt is, illetve ha van folyószámla hitelkereted, Hitelkártyád, azt is (akkor is, ha nem használod).
Ettől még nem fog elbukni a hitel, ha rendesen fizeted a részleteket, illetve ha még diák vagy és nem kell fizetned, akkor nem fog bezavarni a hitelbe.
Dolgozol már, vagy még diák vagy? Ez támogatott hitelnél nem mindegy. Ha a szüleid támogatott hitelt szeretnének igényelni, akkor van pár szabály, amit be kell majd tartani és ez érinti a tulajdonrész arányt is.
Igen, ki fog derülni, hogy van diákhiteled, mert a bank lekéri a hitelügylet minden szereplőjének a KHR adatait, ott viszont fel van vezetve a neved mellett a diákhitel (láttam már olyat, hogy ezt elfelejtették, de ez elég ritka) Úgy gondolom, nem fog bezavarni a hitelbe ez a helyzet, de jobb lenne előre tisztázni a bankkal és a szüleiddel, nehogy később gond legyen ebből.
Pl Te magad is lekérheted a saját KHR státuszodat díjmentesen évente egyszer, ha bemész a számlavezető bankodhoz, ezzel meggyőződhetsz róla, milyen adatokat tárolnak ott rólad. (Sajnos nem azonnal adják oda az eredményt, pár napba beletelik.)
A KHR-be minden banknak kötelező feltenni az összes hitelt 2011 óta. Elméletileg megtagadhatod, hogy a konkrét adataidat más bank is lássa, ha bemész a Diákhitel központba és nyilatkozol arról, hogy nem járulsz hozzá az adatok kiadásához, de ezzel csak annyit lehet elérni, hogy konkrét adatokat titkosítják, de azt nem, hogy VAN HITELED.
Egy jelzáloghitelnél nem számít a KHR lekérdezésnél, hogy mennyi a hiteligény és milyen értékű a fedezet, alapszabály, hogy lekérik minden ügyletszereplő adatát.
Ma viszont találkoztam egy olyan KHR lekérdezéssel, ahol elfelejtették feltenni a diákhitelt, így akár még szerencséd is lehet. Javaslom, hogy kérdezd le a sajátodat, meg fogod látni, hogy rajta van, vagy nincs.
A saját bankodnál, amennyikben a náluk vezetett folyószámláról utalod a diákhitelt, nyilvánvalóan tudják, látják, hogy van diákhiteled, hiszen látszik a folyószámlán az utalás, ekkor semmi értelme letiltani a KHR-t.
A KHR lekérdezést kérheted, mint ügyfél a bankodban bármelyik ügyintézőtől, de nem szokták azonnal odaadni, több nap, míg megkapod. Nekem pl van jogosultságom azonnali lekérdezésre, de ehhez egy aláírt Nyilatkozat szükséges. Van egy ötletem, hogyan tudnád elkerülni, hogy a diákhiteleddel foglalkozzon a bank és a szüleid tudtára hozza. Keress privátban, ott elmondhatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!